ΝΕΑ

Ως και 11.000 μικροπλαστικά καταπίνουν όσοι τρώνε θαλασσινά

Από  | 

Όσοι τρώνε θαλασσινά είδη καταπίνουν μέχρι και 11.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών κάθε χρόνο, τα οποία ενσωματώνονται στους ιστούς του σώματος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από το Βέλγιο.

Η μελέτη είναι η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου αυτού του είδους. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι πάνω από το 99 τοις εκατό των μικροπλαστικών περνούν από το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, τα υπόλοιπα απορροφώνται από τους ιστούς του σώματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκεντ στο Βέλγιο ανακάλυψαν ότι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών συγκεντρώνονται στο σώμα μας με το πέρασμα του χρόνου μέσω της κατανάλωσης ψαριών και άλλων θαλασσινών ειδών και πιθανότατα μας εκθέτουν με μακροχρόνιο κίνδυνο για την υγεία μας. Στην μελέτη, η οποία συνοψίζεται από τον Telegraph, oι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πρόβλημα στο μέλλον θα γίνει μόνο μεγαλύτερο, καθώς η ρύπανση των ωκεανών συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Colin Janssen:

Έχουμε πλέον κατανοήσει ότι [τα πλαστικά] εισέρχονται στο σώμα μας και μπορούν να παραμείνουν εκεί για αρκετό καιρό, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τη μοίρα των πλαστικών. Που πηγαίνουν; Εσωκλείονται μέσα στους ιστούς μας και ξεχνιούνται από το σώμα, ή προκαλούν φλεγμονές και άλλα πράγματα; Διαρρέουν χημικά από αυτά τα πλαστικά, προκαλώντας τοξικότητα; Δεν γνωρίζουμε και πραγματικά πρέπει να μάθουμε.

Τι μπορείς να κάνεις;

Αρχικά, να μην καταναλώνεις ψάρια και άλλα είδη της θάλασσας. Εκτός από επιβαρυντική για την υγεία σου, η ζωοφαγία προκαλεί αναίτιο και αφάνταστο πόνο και δυστυχία στα πλάσματα της γης. Ειδικά τα ψάρια, που σήμερα αλιεύονται κατά εκατομμύρια, αφήνονται να πεθάνουν από βασανιστική ασφυξία και σε πολλές περιπτώσεις ψήνονται ή τρώγονται έχοντας πλήρεις τις αισθήσεις τους.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν πλέον σοβαρότατο περιβαλλοντικό κίνδυνο, καθώς παραμένουν στον πλανήτη για αιώνες ή ακόμα και για πάντα. Προσπάθησε να μειώσεις την χρήση τους ψωνίζοντας χύμα και χρησιμοποιώντας δικά σου σκεύη πολλών χρήσεων για τον καφέ σου και το φαγητό σου. Η σελίδα Going Zero Waste μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις ιδέες για το πως να ζεις χωρίς να δημιουργείς σκουπίδια – ειδικά πλαστικά σκουπίδια.

Σχόλια Facebook