ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Φτιάξε τα δικά σου φυσικά, βίγκαν χρώματα ζαχαροπλαστικής

Από  | 

Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσει να μπλέκει στην κουζίνα, δημιουργώντας λιχουδιές και αναζητώντας τρόπους για να φτιάξετε κάτι όμορφο και ελκυστικό, ίσως να έχετε χρησιμοποιήσει χρώματα τροφίμων για κάποιο γλυκό ή τούρτα που φτιάξατε.

Πρόκειται για μπουκαλάκια συμπυκνωμένου χρώματος που πωλούνται στα καταστήματα, με τα οποία μπορείτε να χρωματίσετε κρέμες, παντεσπάνια, σαντιγί και γενικότερα κάθε είδους βρώσιμο υλικό. Και παρότι αυτά πωλούνται ως «κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση», ίσως να θέλατε να τα αποφύγετε καθώς πρόκειται για ουσίες που συχνά είναι χημικές και, ναι, έχουν δοκιμαστεί ή συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε ζώα ή και προέρχονται άμεσα από ζώα – όπως για παράδειγμα η διάσημη κόκκινη χρωστική Ε-120, που φτιάχνεται από αλεσμένα σκαθάρια.

Ακόμη όμως κι αν έχετε βρει έτοιμες, βίγκαν, βιολογικές χρωστικές τροφίμων, είναι τόσο διασκεδαστικό να φτιάχνει κανείς χρώματα στην κουζίνα του, ειδικά μαζί με τα παιδάκια!

Παρακάτω θα βρείτε απλούς και εντελώς φυσικούς τρόπους για να φτιάξετε τα πιο βασικά χρώματα, χρησιμοποιώντας λαχανικά και φρούτα τα οποία είναι φθηνά και εύκολα προσβάσιμα.

Κόκκινο και Ροζ

Από όλα τα χρώματα, το κόκκινο είναι μάλλον το ευκολότερο που μπορείτε να φτιάξετε. Παρότι οι επιλογές είναι αρκετές, το παντζάρι είναι μάλλον η καλύτερη γιατί δίνει σταθερό, έντονο κόκκινο χρώμα και είναι φθηνό.

Για να το φτιάξετε, απλά περάστε ένα παντζάρι από τον αποχυμωτή και χρησιμοποιήστε τον χυμό του όπως θα κάνατε και με μια συμβατική βαφή. Αν δεν έχετε αποχυμωτή, μπορείτε να ψιλοτρίψετε ένα παντζάρι στον τρίφτη, πάνω σε δυο-τρία φύλλα χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια ζουλήξτε προσεκτικά τα περιεχόμενα του χαρτιού μέσα σε ένα μπολ.

Κολπάκι: Αναμίξτε τρία μέρη χυμό παντζάρι με ένα μέρος χυμό μήλου. Με αυτόν τον τρόπο η γεύση γίνεται ηπιότερη και πιο γλυκιά, ώστε οι πολύτιμες λιχουδιές που θα φτιάξετε να μην έχουν αυτή την υποψία παντζαρίλας.

Για ροζ χρώμα και για άλλους τόνους του κόκκινου, όπως μάλλον υποθέσατε, απλά αραιώστε ανάλογα τον κόκκινο χυμό με χυμό μήλου.

Κίτρινο

Όπως και το κόκκινο, το κίτρινο χρώμα είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Και το καλύτερο υλικό για αυτό: Κουρκουμάς.

Αν δεν έχετε ήδη, προμηθευτείτε κουρκουμά σε σκόνη από κάποιο κατάστημα. Θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά. Φυσικά, όπως και με όλα τα μπαχαρικά, είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας να προμηθευτείτε την σκόνη κουρκουμά χύμα από κάποιο κατάστημα μπαχαρικών.

Θα χρειαστείτε και πάλι χυμό μήλου, μόνο που αυτή τη φορά οι αναλογίες είναι διαφορετικές. Μια μικρή ποσότητα κουρκουμά, περίπου μισή κουταλιά του γλυκού, σε ένα μικρό φλιτζάνι χυμό μήλου. Αν προσπαθείτε να πετύχετε έναν συγκεκριμένο τόνο του κίτρινου, ξεκινήστε με πολύ μικρή ποσότητα ανακατεύοντας καλά και προσθέτετε κουρκουμά σταδιακά, μέχρι να πετύχετε την απόχρωση που θέλετε.

Πράσινο

Υπάρχουν τόσο πολλά πράσινα λαχανικά, που θα σκέφτεστε ότι είναι εύκολο να φτιάξει κανείς πράσινο χρώμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά θα αφήσουν μια αρκετά ευδιάκριτη μυρωδιά ή γεύση στο χρώμα, που θα είναι μάλλον ανεπιθύμητη σε συνταγές ζαχαροπλαστικής. Και πάλι, ο χυμός μήλου έρχεται να σώσει την κατάσταση, απαλύνοντας την γεύση του λαχανικού σχεδόν σε σημείο που δεν γίνεται αντιληπτή.

Ένα από τα καλύτερα λαχανικά για όμορφο πράσινο χρώμα είναι η λαχανίδα kale. Θα χρειαστείτε τρία μέρη χυμό kale και ένα μέρος χυμού πράσινου μήλου για το βασικό πράσινο. Έπειτα μπορείτε να προσθέσετε κίτρινο για να πάρετε ένα πιο ανοιχτό πράσινο της Άνοιξης, ή να πειραματιστείτε με τις αναλογίες kale και μήλου μέχρι να βρείτε την απόχρωση που θέλετε.

Εναλλακτικές επιλογές αντί του kale που δουλεύουν εξίσου καλά: Σπανάκι και σπιρουλίνα. Σε σχέση με το δεύτερο, ωστόσο, χρειάζεται λίγη προσοχή. Μεγάλη ποσότητα θα δώσει μια “θαλασσινή” γεύση στο χρώμα σας, η οποία καλύπτεται δύσκολα.

Μωβ

Σκέφτεσαι, «δύσκολο χρώμα»; Λάθος!

Μπορείτε να φτιάξετε μωβ χρώμα εύκολα, χρησιμοποιώντας κόκκινο λάχανο, το οποίο όλοι ξέρουμε ότι ονομάζεται κόκκινο αδίκως, αφού είναι μωβ! Να πόσο απλό είναι:

Αφαιρέστε μερικά από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, περίπου τέσσερα ή πέντε αρκούν. Πλύντε τα προσεκτικά και βάλτε τα να βράσουν με μια κούπα νερό για περίπου 5 λεπτά. Όσο λιγότερο νερό τόσο καλύτερα, αλλά πρέπει να είναι αρκετό ώστε να βράσει χωρίς να εξατμιστεί τελείως. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει για αφαιρέστε τα φύλλα. Το ζουμί που μένει θα έχει ένα έντονο μωβ χρώμα.

Μπλε

To πρόβλημα με το μπλε χρώμα είναι ότι δεν θα πάρετε ποτέ αρκετά μπλε, ότι κι αν κάνετε. Χωρίς χημικά, είναι μάλλον απίθανο να πετύχετε έντονο μπλε χρώμα, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι πιο απαλό.

Θα ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, βράζοντας κόκκινο λάχανο. Μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να αφήσετε το ζουμί να κρυώσει τελείως. Όταν έχει κρυώσει, προσθέστε μια μικροσκοπική ποσότητα μαγειρικής σόδας – πραγματικά μικροσκοπική. Καθώς το χρώμα αλλάζει από μωβ σε μπλε σχεδόν άμεσα, δοκιμάστε να ρίχνετε την σόδα λίγη-λίγη, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρετε την απόχρωση του μπλε που θέλετε.

 

Τα παραπάνω χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε muffins, τούρτες, κρέμες και κάθε είδους επικαλύψεις γλυκών και μπορούν να συντηρηθούν για λίγες μέρες σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο. Είναι όμως καλύτερα να τα φτιάχνετε την ίδια μέρα που θα τα χρησιμοποιήσετε, καθώς πρόκειται για φυσικά υλικά. Το κόκκινο, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο μπορούν να συντηρηθούν σχετικά καλά για περίπου 3-4 μέρες, το μπλε όμως όχι.

Σχόλια Facebook