Ντοκιμαντέρ & Ταινίες

Παρακάτω, θα βρείτε πλήρη κατάλογο όλων των ντοκιμαντέρ και ταινιών που καλύπτουν θέματα ηθικής, διατροφής, περιβάλλοντος και υγείας. Παρακαλούμε αναζητήστε στο διαδίκτυο τους διαθέσιμους τρόπους προβολής ή αγοράς για τον κάθε τίτλο. Ορισμένες ταινίες εμφανίζονται κατά καιρούς στο YouTube, οπότε αξίζει μια αναζήτηση.

Για μη εμπορικούς, ακτιβιστικούς σκοπούς, ορισμένοι παραγωγοί προσφέρουν ειδικά πακέτα δημόσιας προβολής. Συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκάστοτε ταινίας αν ψάχνετε κάτι τέτοιο.

Η παρουσίαση γίνεται με αλφαβητική σειρά:

73 Cows

73 Cows (2018) • 15λ

Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους 73 Cows διηγείται την ιστορία του Τζέι Ουάιλντ, του πρώτου κτηνοτρόφου στο Ηνωμένο Βασίλειο που μετέτρεψε την κτηνοτροφική του επιχείρηση βοοειδών σε βιολογική, βίγκαν καλλιέργεια φυτών. Ο Ουάιλντ και η γυναίκα του, Κάτια, αποφασίζουν να σταματήσουν τις δραστηριότητες παραγωγής κρέατος καθώς συνειδητοποιούν ότι τα ζώα που προορίζουν για σφαγή, είναι φίλοι τους.

A Prayer Of Compassion

A Prayer for Compassion (2018) • 1ω 25λ

Ένα ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει όσους ήδη έχουν θρησκευτικές ή πνευματικές ανησυχίες, ώστε να επεκτείνουν τον κύκλο της συμπόνιας τους για όλη τη ζωή, ανεξάρτητα από το είδος, και να κάνουν επιλογές σύμφωνες με τις αξίες τους.

Η ταινία ακολουθεί τον Τόμας Τζάκσον, σε μια αναζήτηση σε όλη την Αμερική, που τον φέρνει τελικά στο Μαρόκο για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και στην Ινδική υποήπειρο για να θέσει το ερώτημα: «Μπορεί η συμπόνια να μεγαλώσει αρκετά ώστε να συμπεριλάβει όλα τα όντα;» Και, μπορούν οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι ή πνευματικοί, να δεχτούν το μήνυμα της συμπόνιας για όλα τα όντα, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα;

Blackfish

Blackfish (2013) • 1ω 23λ

Το Blackfish αποκαλύπτει την ιστορία αρκετών φαλαινών όρκα που αναγκάστηκαν να ζήσουν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον για να προσφέρουν θέαμα στο περίφημο πάρκο SeaWorld. Η προσοχή εστιάζεται κυρίως σε μια φάλαινα: Την Tilikum, μια όρκα που ενεπλάκη σε τρία επικίνδυνα περιστατικά.

Το ντοκιμαντέρ διερευνά τι θα μπορούσε να προκαλέσει τη βίαιη συμπεριφορά αυτής της πολύ έξυπνης φάλαινας. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά επίθεσης όρκας εναντίον ανθρώπου στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε αυτή η επιθετικότητα είναι σαφώς κάτι που δημιουργήσαμε εμείς.

Μέσα από πολλές συνεντεύξεις με πρώην εκπαιδευτές του SeaWorld, καταλαβαίνουμε καλύτερα την εξαιρετικά ευαίσθητη συναισθηματική ζωή αυτών των πλασμάτων, των βλαβερών συνθηκών διαβίωσης και της σκληρής μεταχείρισής τους.

Ανακαλύπτουμε ότι η αρπαγή τους από τις φυσικές τους κοινωνίες και η αιχμαλωσία τους προκαλεί βαθύ συναισθηματικό και ψυχολογικό στρες σε αυτά τα ζώα. Ως καταναλωτές, έχουμε την ευκαιρία να το σταματήσουμε αυτό με το να μην επενδύουμε χρήματα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Called To Rescue

Called to Rescue (2016) • 1ω 5λ

Αν ψάχνεις για ένα χαρούμενο αλλά όχι κενό νοήματος ντοκιμαντέρ, το Called To Rescue είναι ένα από αυτά. Εξερευνά τις ακούραστες προσπάθειες εθελοντών σε καταφύγια, την αφοσίωση που απαιτείται για την διάσωση και την φιλοξενία των θυμάτων της ζωοφαγίας αλλά και τις ατομικές ιστορίες των ίδιων των ζώων, που ήταν αρκετά τυχερά ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και να ζήσουν ήσυχα σε κάποιο καταφύγιο.

Carnage: Swallowing the Past

Carnage: Swallowing the Past (2017) • 1ω 8λ

Το κωμικό ντοκιμαντέρ λαμβάνει χώρα στο έτος 2067, όπου η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αβγών αποτελεί πλέον ένα θλιβερό παρελθόν.

Οι νέοι δεν μπορούν να πιστέψουν τον βαθμό του πόνου που κάποτε προκαλούσαν οι άνθρωποι στα άλλα ζώα, για την προσωπική τους ικανοποίηση, ενώ άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών βρίσκονται σε συνεδρίες με ψυχολόγους για να ξεπεράσουν τις ενοχές τους, ως πρώην καρνιστές.

Cowspiracy

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014) • 1ω 30λ

Το Cowspiracy, που χρηματοδοτήθηκε από το κοινό και παραλίγο να σταματήσει η παραγωγή του, αποτελεί άλλη μια πολύ δυνατή επιλογή ταινίας σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ζωοφαγίας. Ερευνά και αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους η κτηνοτροφία αποτελεί κυρίαρχο ρυπαντή του πλανήτη, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου και μολύνοντας γη, αέρα και ωκεανούς.

Ο παραγωγός, Κιπ ‘Αντερσεν, επιχειρεί να πλησιάσει και να συνομιλήσει με μερικές από τις μεγαλύτερες οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι περισσότερες από αυτές αρνούνται πεισματικά να τοποθετούν επί του θέματος, παρά τις δεκάδες επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στο ζήτημα.

Dominion

Dominion (2018) • 2ω

Το Dominion είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει αφιλτράριστα τον χυδαίο, καταστρεπτικό και ασύλληπτα επώδυνο τρόπο με τον οποίο μη ανθρώπινα άτομα χρησιμοποιούνται ως ιδιοκτησίες και κακοποιούνται από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα στον κλάδο του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών, του ρουχισμού και της ψυχαγωγίας.

Το Dominion, που έχει κινηματογραφηθεί στην Αυστραλία, συνδυάζει πλάνα από φορητές, κρυμμένες και εναέριες κάμερες, πλάνα που δεν έχουν παιχτεί ποτέ πουθενά αλλού, για να καταδείξει την τρομακτική κλίμακα μιας αυτοκρατορίας βασισμένης στη μυστικότητα, αλλά και τις μεμονωμένες ιστορίες των θυμάτων της.

Εστιάζοντας στις νομικές πρακτικές που ακολουθούν οι βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, η ταινία αμφισβητεί την ηθική και την εγκυρότητα της κυριαρχίας της ανθρωπότητας πάνω στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, υποστηρίζοντας όχι βελτιώσεις στην ευημερία τους αλλά μια βαθύτερη συζήτηση που να αφορά το δικαίωμά μας να εκμεταλλευόμαστε αυτά τα πλάσματα, που θεωρούμε κατώτερα από τον εαυτό μας.

Earthlings

Earthlings (2005) • 1ω 35λ

Σε αφήγηση του Χοακίν Φίνιξ, το Earthlings αποτελεί σίγουρα το πλέον κυρίαρχο και δυνατό ντοκιμαντέρ του είδους του. Συνήθως, αποτελεί την πρώτη πρόταση σε κάποιον που επιθυμεί να μάθει για τις ηθικές διαστάσεις του βιγκανισμού.

Η ταινία χρησιμοποιεί κρυφές κάμερες αλλά και ελεύθερο οπτικό υλικό για να δείξει την δυσάρεστη αλήθεια πίσω από την χρήση και εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων για σκοπούς όπως φαγητό, διασκέδαση, ρούχα ή επιστήμη.

Τα πλάνα της ταινίας είναι πολύ σκληρά και αποτρόπαια και ίσως να είναι αδύνατο για ορισμένους ανθρώπους να τα παρακολουθήσουν, καθώς δείχνουν τα αποτρόπαια μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται αυτά τα συναισθανόμενα πλάσματα.

Παρόλα αυτά, για έναν συνειδητοποιημένο θεατή που έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αλήθεια, το Earthlings είναι σίγουρα το ντοκιμαντέρ που θα του αλλάξει την ζωή. Είναι σοκαριστικό, αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτικό.

Eating Animals

Eating Animals (2017) • 1ω 34λ

Η γνωστή βίγκαν ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν είναι η παραγωγός αλλά και η αφηγήτρια αυτού του φιλμ, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόναθαν Σαφράν. Η ταινία αφηγείται την εξέλιξη της κτηνοτροφίας μέχρι την σημερινή βιομηχανική εκτροφή, ερευνώντας τα θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας και δημόσιας υγείας που έχει δημιουργήσει.

Eating Our Way To Extinction

Eating Our Way To Extinction (2018)

Η ταινία εξετάζει την πιο πρόσφατη επιστήμη για τις εξελίξεις στο κλίμα του πλανήτη και παρουσιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κύρια αιτία του προβλήματος είναι η κτηνοτροφία.

Η ταινία περιλαμβάνει τις τελευταίες έρευνες για την ανθρώπινη υγεία και τη διατροφή, οι οποίες δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μια φυτική διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα είναι πολύ πιο υγιεινή για τον άνθρωπο μακροπρόθεσμα.

Παρουσιάζει τις εκρηκτικές και καταδικαστικές αποδείξεις που εκθέτουν τη συνεστραμμένη οικονομία, στα θεμέλια μιας βιομηχανίας που είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο.

Eating You Alive

Eating You Alive (2018) • 1ω 48λ

Το ντοκιμαντέρ αναζητά την απάντηση στο γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί έχουν κακή υγεία και πώς μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Παρά τα αμέτρητα δολάρια που δαπανώνται για ιατρική έρευνα, νέα φάρμακα και καινοτόμες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υγείας, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί βιώνουν καταστάσεις υγείας που μειώνουν την ποιότητα ζωής τους και πεθαίνουν από χρόνιες ασθένειες.

Με πρωταγωνιστές ιατρικούς εμπειρογνώμονες και ερευνητές, το Eating You Alive εξετάζει επιστημονικά τους λόγους για τους οποίους είμαστε τόσο άρρωστοι, ποιος είναι υπεύθυνος για την λανθασμένη ενημέρωσή μας και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια διατροφή με πλήρη τρόφιμα για να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της υγείας μας – μπουκιά, μπουκιά.

Empathy

Empathy (2017) • 1ω 15λ

Ένα ντοκιμαντέρ με εντολή να αλλάξει τις κοινωνικές συνήθειες που προκαλούν κακό στα ζώα. Τι συμβαίνει όταν κάποιος που αγνοεί εντελώς την επιζήμια συμπεριφορά μας, καλείται να κάνει μια ταινία πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα;

Η ταινία βασίζεται σε μια σειρά συνομιλιών μεταξύ του Έντ και της φίλης του Τζένι, μιας συνεργάτιδας του ιδρύματος που τους αναθέτει την ταινία. Η Τζένη διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην καθοδήγηση του ταξιδιού του Έντ, σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στις αμφιβολίες του και να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον βιγκανισμό γενικότερα.

Το Empathy δείχνει την αναζήτηση γνώσης ενός ατόμου και παρουσιάζει πολλούς ειδικούς, όπως η Melanie Joy, ο Peter Singer, ο Mark Bekoff, ο Steven Wise αλλά και τον αθλητή δύναμης Patrik Baboumian. Πρόκειται για μια ισπανική παραγωγή οργάνωσης προστασίας ζώων FAADA στην οποία αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν σκληρές εικόνες. Έτσι, παρουσιάζει τον βιγκανισμό με τρόπο που ενδυναμώνει και χωρίς να κατακρίνει.

Engine 2 Kitchen

The Engine 2 Kitchen Rescue (2011) • 53λ

O Rip Esselstyn, γιος του διάσημου καρδιοχειρουργού Caldwell Esselstyn, πρώην πυροσβέστης και αθλητής του τρίαθλου, επισκέπτεται δύο διαφορετικές οικογένειες και τις βοηθά να μεταβούν σε μια φυτική διατροφή με πλήρη τρόφιμα.

Εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση της κουζίνας τους, ξεφορτώνεται όλα τα ζωικά τρόφιμα και κάθε είδους junk food και τους βοηθάει να ξεκινήσουν από την αρχή, ψωνίζοντας τα τρόφιμα εκείνα που ενισχύουν την υγεία.

Ο Rip εξηγεί τα πλεονεκτήματα της φυτικής διατροφής με απλό τρόπο και πώς να επιλέγουμε τις σωστές τροφές στο σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται μαζί μας μερικές λαχταριστές συνταγές που ενθουσιάζουν ακόμη και τους πιο σκεπτικούς.

Farm To Fridge

Farm to Fridge (2011) • 12λ

Το ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας Farm to Fridge είναι παραγωγή της οργάνωσης Mercy for Animals. Περιέχει πλάνα από βάναυσες πρακτικές μεταχείρισης σε φάρμες εκτροφής ζώων σε όλη τη διαδικασία μέχρι αυτά να καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων ως «προϊόντα».

Με πλάνα από κρυφές κάμερες, το φιλμ αποκαλύπτει την άβολη αλήθεια πίσω από τρόφιμα όπως το μπέικον, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια και αποτελεί ένα δυνατό «ξύπνημα». Αν πρόκειται να το παρακολουθήσετε, να είστε προετοιμασμένοι για ορισμένες πολύ σκληρές εικόνες, όμως δυστυχώς απολύτως χαρακτηριστικές της πραγματικότητας.

Μέσα σε μόλις 12 λεπτά, το Farm to Fridge καταφέρνει να περιγράψει την ασύλληπτη βία που κρύβουν όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που χρησιμοποιούμε για δικούς μας σκοπούς.

Fat, Sick & Nearly Dead

Fat, Sick & Nearly Dead (2010) • 1ω 37λ

Ο Τζο Κρος, ένας Αυστραλός 140 κιλών που υποφέρει από αυτοάνονο νόσημα, ξεμένει από λύσεις στο πρόβλημα του. Έτσι αποφασίζει να δοκιμάσει μια νηστεία με χυμούς.

Για 60 ημέρες δεν τρώει καθόλου φαγητό, παρά μόνο φρεσκοστυμμένους χυμούς λαχανικών και φρούτων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πορεία της υγείας του σε συνεργασία με τους γιατρούς του.

Κατά την διάρκεια του επίπονου ταξιδιού του συνομιλεί με απλούς ανθρώπους και ανακαλύπτει πόσο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με αυτόν, ανήμποροι όμως να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Στο τέλος της νηστείας του και αφού έχει πετύχει τον σκοπό του, γνωρίζεται με τον έναν οδηγό φορτηγού βάρους 190 κιλών, ο οποίος εμπνέεται από τον Τζο και αποφασίζει να ακολουθήσει την ίδια πορεία, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Fat, Sick & Nearly Dead 2

Fat, Sick & Nearly Dead 2 (2014) • 1ω 28λ

Ό,τι άρχισε ως το μοναχικό ταξίδι ενός άντρα, κατέληξε να γίνει η ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μετά την πρώτη του ταινία, το Fat, Sick & Nearly Dead, που κατέγραφε την 60ήμερη νηστεία του με χυμούς, ο Τζο Κρος είχε υποσχεθεί να μην κάνει άλλη ταινία. Τελικά, δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν την πρώτη του ταινία, ο Τζο αποφάσισε πως υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να ειπωθούν σχετικά με το πώς κάποιος μπορεί να ανακτήσει την υγεία του.

Στο Fat, Sick & Nearly Dead 2 ο Τζο Κρος εξετάζει τις συγκλονιστικές αλλαγές που φέρνει στον κόσμο η αλλαγή στον τρόπο που τρώμε και μαθαίνει πώς να ζει υγιεινά μέσα σε έναν ανθυγιεινό κόσμο. Στο φιλμ παρουσιάζονται τα άτομα που συμμετείχαν στην πρώτη ταινία αλλά και πολλά νέα, από μαμάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέχρι παγκοσμίου φήμης χειρουργοί.

Food Choices

Food Choices (2016) • 1ω 31λ

Σε ένα ταξίδι 3 ετών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μικάλ Σιεβέρσκι επιχειρεί να ανακαλύψει το πιο υγιεινό και βιώσιμο είδος διατροφής για εμάς, τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς και τον πλανήτη όπου ζούμε.

Ταξιδεύει σε όλες τις ΗΠΑ και παίρνει συνέντευξη από περισσότερους από 30 ειδικούς σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων Dr. John McDougall, Dr. Richard Oppenlander, Dr. Pam Popper, Rich Roll, Joe Cross κ.ά, με τους οποίους συζητούν τις πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με το φαγητό, αλλά και τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι διατροφικές μας επιλογές.

Το Food Choices είναι ένας πολύτιμος θησαυρός πληροφοριών σχετικά με τα σωματικά, ηθικά και περιβαλλοντικά οφέλη μιας φυτικής διατροφής. Η εξαιρετική παραγωγή και η παρουσία πολλών σεβαστών ιατρών, αθλητών και περιβαλλοντικών ερευνητών, κάνουν αυτό το φιλμ μια πολύ καλή επένδυση χρόνου.

Food Inc.

Food, Inc. (2008) • 1ω 34λ

Το Food Inc. αποκαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά της βιομηχανίας τροφίμων και πόσα δραματικά έχει αλλάξει το σύστημα παραγωγής τροφής τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ανίερος στόχος των μεγάλων βιομηχανιών για το μέγιστο δυνατό κέρδος έρχεται με ένα τίμημα: Τον πόνο των μη ανθρώπινων ζώων αλλά και των εργατών ανθρώπων, τους κινδύνους στην ασφάλεια τροφίμων και σωρεία περιβαλλοντικών καταστροφών.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα μειονεκτήματα αυτών των βιομηχανιών και περιέχει ορισμένες ενοχλητικές σκηνές από την διαδικασία εκτροφής ζώων που λογικά θα ήταν αρκετές για να κάνουν κάποιον να σκεφτεί καλύτερα την κατανάλωση ζωικών τροφών. Εδώ όμως βρίσκεται και το πρόβλημα με αυτό το ντοκιμαντέρ. Αντί να προτείνει μια αμιγώς βίγκαν διατροφή, ως λύση στα περιβαλλοντικά και ηθικά προβλήματα, προωθεί την «καλή μεταχείριση» των ζώων ως απάντηση.

Food Matters

Food Matters (2008) • 1ω 20λ

Ένα πολύ δημοφιλές αλλά και κακό ντοκιμαντέρ, που εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας των καταναλωτών, προσπαθώντας να ανακαλύψει γιατί η κοινωνία μας είναι πιο άρρωστη από ποτέ παρά το σύγχρονο σύστημα υγείας και την ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και γιατί ξοδεύονται δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες θεραπείες.

Το Food Matters κάνει την σωστή υπόθεση πως έχουμε εστιάσει στην θεραπεία των συμπτωμάτων, αντί να πολεμήσουμε την ρίζα του προβλήματος. Αναφέρεται στην ελλιπή εκπαίδευση των γιατρών πάνω στην διατροφή, το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες κερδίζουν ασύλληπτα χρηματικά ποσά και πιθανόν δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το αν θα είμαστε ή όχι υγιείς και στην σημασία της σωστής διατροφής για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Δυστυχώς, οι σωστοί ισχυρισμοί του φιλμ επισκιάζονται από μια μεγάλη δόση παραπληροφόρησης. Οι άνθρωποι που εμφανίζονται, οι οποίοι είναι αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας, ισχυρίζονται πως όλα τα μαγειρεμένα φαγητά είναι “δηλητηριώδη” – μια άποψη εντελώς αναχρονισμένη και ψευδο-επιστημονική. Στην πραγματικότητα, οι θρεπτικές ουσίες σε πολλά τρόφιμα γίνονται περισσότερο βιοδιαθέσιμες, όταν αυτά μαγειρεύονται.

Ένα άλλο αρνητικό της ταινίας είναι η έντονη προώθηση συμπληρωμάτων και “υπερ-τροφών”, αντί της σωστής διατροφικής εκπαίδευσης και εστίασης σε φυσικά, θρεπτικά τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές, το Food Matters παρουσιάζει ορισμένα σωστά στοιχεία, αλλά τελικά σκοντάφτει και κατρακυλάει στις σκοτεινές γωνιές της παραεπιστήμης.

Forks Over Knives

Forks Over Knives (2011) • 1ω 36λ

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το Forks Over Knives είναι η ταινία που θα έπρεπε να προβάλλεται σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Πλαισιωμένο από κορυφαίους γιατρούς και ειδικούς της διατροφής όπως ο Dr. T. Colin Campbell και ο Dr. Caldwell Esselstyn, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης βλάπτουν την υγεία μας και πόσο εύκολο, αλλά και θεραπευτικό, είναι να υιοθετήσουμε μια φυτική διατροφή με πλήρη τρόφιμα.

Εκτός από όλη την απαραίτητη επιστήμη πίσω από τους ισχυρισμούς του, το Forks Over Knives παρουσιάζει επίσης και μερικές αληθινές περιπτώσεις ανθρώπων που κατάφεραν να ξεφύγουν από απειλητικές για την ζωή τους καταστάσεις και να ανακτήσουν την καλή τους υγεία, με μοναδικό «φάρμακο» την φυτική διατροφή.

From The Ground Up

From the Ground Up (2017) • 1ω 35λ

Ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ο πρώην κρεοφάγος ποδοσφαιριστής Σαντίνο Πανίκο πηγαίνει σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψει ξανά τον αθλητή μέσα του. Αυτή τη φορά, ως βίγκαν.

Καθώς συναντά χορτοφάγους και βίγκαν ανταγωνιστές του, η ταινία εξιστορεί το πώς το φαγητό και ο αθλητισμός επεκτείνονται ώστε να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές νόρμες και τις εκτεταμένες επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών.

Game Changers

The Game Changers (2018) • 1ω 28λ

Μετά από οκτώ χρόνια γυρισμάτων, η περίφημη ταινία του Τζέιμς Κάμερον, με συμμετοχή του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, τελικά έκανε το ντεμπούτο της στο διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance της Γιούτα.

Το Game Changers αναφέρει την ιστορία του Τζέιμς Γουίλκς – εκπαιδευτή των ειδικών δυνάμεων και νικητή του Ultimate Fighter, καθώς ταξιδεύει στον κόσμο σε μια αναζήτηση για την αλήθεια πίσω από τον πιο επικίνδυνο μύθο στον κόσμο: Ότι το κρέας είναι απαραίτητο για την πρωτεΐνη, τη δύναμη και τη βέλτιστη υγεία.

Καθώς συναντά μια ελίτ αθλητών, στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, διορατικών επιστημόνων, πολιτιστικά σύμβολα και καθημερινούς ήρωες, ο Κάμερον ανακαλύπτει πράγματα που αλλάζουν μόνιμα τη σχέση του με το φαγητό και τον ορισμό της πραγματικής δύναμης.

H.O.P.E.

H.O.P.E. – What You Eat Matters (2016) • 1ω 40λ

Ακρωνύμιο του “Healing of Planet Earth”, το HOPE μας δείχνει πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την προσωπική μας υγεία, την υγεία του πλανήτη και να μειώσουμε την σκληρότητα στα ζώα, υιοθετώντας μια βίγκαν διατροφή.

“Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που έχω για εσάς είναι να θυμάστε ότι εσείς, ατομικά, ως άτομα, μπορείτε κάνετε τη διαφορά”, αναφέρει στο τρέιλερ η γνωστή πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούνταλ.

Το ντοκιμαντέρ είναι σίγουρα ένα από αυτά που μπορεί να αλλάξει την ζωή κάποιου, αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα της τυπικής δυτικής διατροφής μας στην υγεία, το περιβάλλον και τα ζώα. Έχει όμως ένα πολύ σαφές μήνυμα: Με την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Hungry For Change

Hungry for Change (2012) • 1ω 29λ

Το σίκουελ του Food Matters, που κυκλοφόρησε τέσσερα αργότερα και, όπως και ο προκάτοχός του, αποτελεί ένα φιλμ που μάλλον δεν αξίζει να δει κανείς. Η ταινία κάνει ορισμένες σωστές παρατηρήσεις – για παράδειγμα αναφέρεται στις πρακτικές των βιομηχανιών τροφίμων να βγάζουν πολλά λεφτά πουλώντας τροφές-σκουπίδια, γεμάτες από τεχνητές ουσίες και συντηρητικά.

Η ταινία προτείνει να επιλέξουμε μια πιο “φυσική” διατροφή, αλλά αδυνατεί να περιγράψει τι ακριβώς εννοεί με αυτό. Αντ’ αυτού, διάφοροι υποτιθέμενοι “ειδικοί της υγείας” εμφανίζονται, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, κάνοντας παράξενους και αναληθείς ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο παρουσιάζεται ως καλή πηγή λίπους, ενώ η ζάχαρη αναφέρεται ως “το ίδιο καταστροφική με την ηρωίνη”. Γίνονται επίσης αναφορές σε “αποτοξινώσεις”, χυμούς και αλόη βέρα, ενώ ταυτόχρονα αναθεματίζονται η ζάχαρη και τα σιτηρά.

Η ταινία εστιάζει ελάχιστα στις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ζωικών τροφών και το μήνυμά της είναι, γενικά, ασυνάρτητο και αόριστο.

Live And let live

Live and Let Live (2013) • 1ω 20λ

To ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία έξι ανθρώπων που αποφάσισαν να γίνουν βίγκαν. Από έναν κρεοπώλη που μετατράπηκε σε βίγκαν σεφ, έναν γαλακτοπαραγωγό κτηνοτρόφο που έγινε ιδιοκτήτης καταφυγίου ζώων, μέχρι έναν επαγγελματία δικυκλιστή που ανακάλυψε ότι υιοθετώντας μια βίγκαν διατροφή έχει περισσότερη ενέργεια και καλύτερη ανάρρωση από τραυματισμούς.

Στην ταινία παρουσιάζονται μερικοί πολύ αξιόλογοι άνθρωποι και υπερασπιστές του βίγκαν κινήματος, μεταξύ των οποίων ο Gary Francione, ο Colin Campbell και η Melanie Joy. Εξετάζεται η σχέση μας με τα μη ανθρώπινα ζώα και οι ηθικοί, περιβαλλοντικοί και βιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται βίγκαν.

Το Live and Let Live είναι εξαιρετικό για νέους βίγκαν, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για ηθικά ζητήματα αλλά και για θέματα υγείας. Εξετάζει τον βιγκανισμό από όλες τις πλευρές και καλύπτει όλες τις πιθανές αιτίες για τις οποίες κάποιος επιλέγει αυτό το είδος ζωής.

Lucent

Lucent (2014) • 1ω 47λ

Παρουσιάζοντας συγκλονιστικά οπτικά ντοκουμέντα για τις απαράδεκτα σκληρές συμπεριφορές μας προς τα μη ανθρώπινα άτομα, το Lucent προσφέρει ένα απόλυτα πειστικό επιχείρημα για μια πλήρη, βαθιά αλλαγή μέσα στη συνείδησή μας.

Τα γουρούνια είναι συναισθανόμενα ζώα με ξεχωριστές προσωπικότητες και μια νοημοσύνη που ξεπερνά εκείνη του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, του σκύλου. Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να τους πιστώνεται το ίδιο επίπεδο σεβασμού από τον άνθρωπο;

Αν και η ταινία παρουσιάζει συγκλονιστικές εικόνες, στην πραγματικότητα το μήνυμά της δεν είναι ξεκάθαρο. Πουθενά δεν αναφέρεται ο βιγκανισμός ως απάντηση στις εικόνες που προβάλλονται, έτσι ο μέσος άνθρωπος που θα παρακολουθήσει την ταινία δύσκολα μπορεί να καταλάβει ποιο το νόημα. Πιθανότατα, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια προώθησης της «βελτίωσης των συνθηκών» εκμετάλλευσης.

Maximum Tolerated Dose

Maximum Tolerated Dose (2012) • 1ω 30λ

Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ που παίρνει θέση εξετάζοντας την άποψη πρώην επιστημόνων πειραμάτων σε ζώα. Η ταινία εξετάζει την ανηθικότητα αλλά και την άσκοπη χρήσης βίας, καθώς κάθε ένας από αυτούς τους γιατρούς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα πειράματα δεν είναι μόνο απίστευτα σκληρά, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά αναξιόπιστα.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει έντονα ειλικρινείς μαρτυρίες επιστημόνων και τεχνικών εργαστηρίων των οποίων η δεοντολογία απαιτούσε να επιλέξουν διαφορετικό μονοπάτι και έναν εκπληκτικό τρόπο να ανατρέψει τα επιχειρήματα υπέρ των πειραμάτων.

Meat The Truth

Meat the Truth (2007) • 1ω 14λ

Η ταινία αφορά στις καταστροφικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στον πλανήτη και την συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή.

Το Meat the Truth επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η κτηνοτροφία εξαντλεί το φυσικό περιβάλλον περισσότερο από όλα τα μέσα μεταφοράς. Η Μαριάν Θιμ, Ολλανδή πολιτικός και ακτιβίστρια, ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου συνομιλεί με επιστήμονες, μέλη της PETA και πρώην ή νυν κτηνοτρόφους που έγιναν βίγκαν. Η ταινία κρίνει ακόμη και το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ, «Μια άβολη αλήθεια», που εντέχνως ξεχνάει να αναφέρει ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή το ίδιο ή και περισσότερο από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η ταινία δείχνει πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει ακόμη και ένα μόνο άτομο, πώς μικρές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν θεαματικές αλλαγές.

Peaceable Kingdom: The Journey Home

Peaceable Kingdom: The Journey Home (2009) • 1ω 18λ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Τζέννυ Στέιν εξερευνά τον ηθικό αγώνα πολλών παραδοσιακών κτηνοτρόφων, που κάποια στιγμή ξεκίνησαν να αμφισβητούν και να επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με τα ζώα.

Οι κτηνοτρόφοι μοιράζονται ιστορίες που δύσκολα μπορείς να καταλάβεις, χωρίς να τα έχεις βιώσει από πρώτο χέρι: Ιστορίες απίστευτης σκληρότητας, αλλά και ιστορίες για τους περίπλοκους δεσμούς, τις συναισθηματικές ζωές και τις σχέσεις που βιώνουν τα ζώα.

Η επαφή με αυτά τα όμορφα πλάσματα και η γνώση των προσωπικοτήτων τους έβαλαν τους αγρότες σε ένα απίστευτο δίλημμα. Με την αφύπνιση της ενσυναίσθησής τους, η κοσμοθεωρία τους άλλαξε: Όχι μόνο υιοθέτησαν έναν vegan τρόπο ζωής, αλλά δημιούργησαν καταφύγια για εγκαταλελειμμένα ζώα κτηνοτροφίας.

Planeat

Planeat (2010) • 1ω 27λ

Ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ με πολύ ποιοτικό καστ όπως επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, αλλά και κτηνοτρόφοι και σεφ. Το Planeat εξηγεί τα οφέλη στην υγεία και στο περιβάλλον μιας διατροφής χωρίς ζωικά προϊόντα.

Μέσα από πολλές συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ εξετάζει πώς οι δίαιτες πλούσιες σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και πώς η κατανάλωση ζωικών προϊόντων συμβάλλει σε τεράστιες εκπομπές άνθρακα και απώλεια βιοποικιλότητας.

Το Planeat προσφέρει μια προοπτική για το πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε τα σημερινά προβλήματα με καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας και δείχνει ότι η διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να είναι μαγευτική, όχι απλώς καρότα και μαρούλια.

Το σημαντικό με το Planeat είναι ότι απέχει από την τακτική προβολής σοκαριστικών εικόνων και παρουσιάζει τα επιχειρήματά του με αναζωογονητικό, ενημερωτικό και προσγειωμένο τρόπο, κι έτσι είναι πιο εύκολο να ακουστεί από ανθρώπους του γενικού πληθυσμού που συνήθως θα δυσανασχετούσαν στη θέα βάναυσων εικόνων.

Plantpure Nation

PlantPure Nation (2015) • 1ω 35λ

Το PlantPure Nation συνεχίζει από εκεί που τελειώνει το Forks Over Knives. Ο Dr. Κόλιν Κάμπελ, ο γιος του Νέλσον και ο κρατικός εκπρόσωπος της πολιτείας του Κεντάκυ, Τομ Ράινερ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαδώσουν την γνώση που υπάρχει για την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανωτερότητα της φυτικής διατροφής με πλήρη τρόφιμα.

Το ντοκιμαντέρ κάνει επιτακτική την ανάγκη να τρώμε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, υπογραμμίζοντας τα εκπληκτικά οφέλη στην υγεία και το πόσο εύκολα μπορούν να αποκτηθούν. Προσπαθεί να ενδυναμώσει τους ανθρώπους, ώστε να τους κάνουν πιο υγιεινές, επιστημονικά βασισμένες επιλογές για να θρέφουν το σώμα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κόντρα στα εταιρικά λόμπι που διαδίδουν σκεπτικισμό και προσπαθούν να αποτρέψουν την αλλαγή.

Speciesism

Speciesism: The Movie (2013) • 1ω 34λ

Σε παραγωγή του Μαρκ Ντέβρις, η ταινία ερευνά τον τρόπο που η βιομηχανία τοποθετεί βολικά φάρμες και σφαγεία μακριά από τα βλέμματα των ανθρώπων. Συναντά τους ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταστάσεων και επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στο τι γίνεται εκεί μέσα.

Κατά την διάρκεια της παραγωγής συνομιλεί με μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, αμφισβητώντας την επικρατούσα άποψη ότι οι άνθρωποι είναι ανώτεροι από όλα τα υπόλοιπα ζώα και συνεπώς μπορεί να τα βασανίζει και να τα κακοποιεί για την δική του ευχαρίστηση.

Ο Μαρκ ξεκινάει προκλητικές συζητήσεις και κάνει άβολες ερωτήσεις. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο αμφισβητεί ευρέως αποδεκτές πεποιθήσεις.

Super Size Me

Super Size Me (2004) • 1ω 40λ

Ο σκηνοθέτης Μόργκαν Μάρντοκ αποφασίζει να διεξάγει ένα πείραμα. Πρόκειται να τρώει αποκλειστικά και μόνο από τα McDonald’s για έναν ολόκληρο μήνα. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Υπό την επίβλεψη τριών γιατρών, η ψυχική και σωματική του υγεία παίρνουν τον κατήφορο, πολύ γρηγορότερα απ’ ότι περίμεναν.

Παρότι το Super Size Me δεν προωθεί ευθέως τον βιγκανισμό, καταδεικνύει υπέροχα τον βαθμό στον οποίο η βιομηχανία τροφίμων έχει ξεγελάσει τους ανθρώπους, κάνοντάς τους να αγοράζουν και να τρώνε τροφές-σκουπίδια και να εθίζονται σε αυτές, προκαλώντας τους παχυσαρκία και ασθένειες.

Swine

Swine (2016) • 16λ

To Swine είναι μια ταινία μικρού μήκους 16 λεπτών που συνενώνει ένα αφηγηματικό ντοκιμαντέρ με ένα μυθιστορηματικό κομμάτι με πρωταγωνιστή τον Timothy Shieff ως μυστικό δημοσιογράφο, που ερευνά μια βρετανική φάρμα εκτροφής στον απόηχο κάποιας φήμης για ξέσπασμα ενός σούπερ-ιού στον πληθυσμό των γουρουνιών.

Η ταινία ρίχνει μια γρήγορη ματιά όχι μόνο τις σκληρές συνθήκες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και την επικείμενη κρίση της αντίστασης στα αντιβιοτικά λόγω των πρακτικών που χρησιμοποιούνται. Το Swine αποκαλύπτει την αλήθεια για την αυξανόμενη αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, στα οποία βασιζόμαστε τόσο πολύ.

Η ταινία περιγράφει τα πιθανά προβλήματα που ενέχει αυτή η νέα απειλή των ανθεκτικών αντιβιοτικών, αλλά καταδεικνύει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.

The Ghosts In Our Machine

The Ghosts in Our Machine (2013) • 1ω 33λ

Ένα φιλμ που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων και ρίχνει φως στις ζωές τέτοιων ατόμων, που ζουν κλειδωμένα στη «μηχανή». Την μηχανή της βιομηχανικής εκμετάλλευσης ζώων που δημιουργήσαμε.

Η ταινία ακολουθεί την φωτορεπόρτερ και ακτιβίστρια Jo-Anne McArthur, η οποία παρουσιάζει μια οπτική προς αυτά τα ζώα την οποία πολύ συχνά δεν βλέπουμε.

Είναι μια όμορφα γυρισμένη ταινία που δημιουργεί μια βαθιά και συναισθηματική εμπειρία στον θεατή. Δεν είναι όλα λυπηρά και καταθλιπτικά: Οι σκληρές σκηνές καταπιεσμένων ζώων κόβονται, ξαφνικά, και αντικαθιστώνται με χαρούμενες σκηνές από ένα καταφύγια, δημιουργώντας μια αίσθηση ελπίδας.

Το Ghosts in Our Machine δίνει έμφαση στην ατομικότητα και τη νοημοσύνη των ζώων και στο καταστροφικό συναισθηματικό στρες που είναι αναγκασμένα να περνούν. Εστιάζει επίσης στη σύνδεση ανθρώπινων και μη ζώων και στο γεγονός ότι μπορούμε εκ φύσεως να αισθανόμαστε συμπόνια, εάν γνωρίσουμε πραγματικά αυτά τα όντα.

The Witness: Tribe of Heart

The Witness: Tribe of Heart (2000) • 43λ

Το βραβευμένο, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ασχολείται με την ιστορία του Eddie Lama, ενός σκληρού εργάτη του κατασκευαστικού κλάδου της Νέας Υόρκης, που είχε ποτέ ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα.

Καθώς όμως φροντίζει το γατάκι μιας γυναίκας που σκοπεύει να ζητήσει σε ραντεβού, ανοίγει η καρδιά του και για πρώτη φορά είναι σε θέση να αισθανθεί βαθιά συμπόνια προς ένα ζώο.

Το δέσιμο με αυτή τη γάτα αποδείχθηκε ότι ήταν μόνο το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού του. Εξαιτίας αυτής της εμπειρίας του, εμπνέεται να ανοίξει ένα καταφύγιο για εγκαταλελειμμένα ζώα και να αλλάξει την διατροφή και τον τρόπο ζωής του, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον πόνο των ζώων.

Διερευνά επίσης την βιομηχανία της γούνας και προσπαθεί να διαδώσει ενεργά το μήνυμα για την σκληρότητα που εμπεριέχει αυτός ο κλάδος. Είναι συγκινητικό να βλέπεις την μεταμόρφωση που περνά ένας άντρας, κάποιος που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα γίνει ένας παθιασμένος ακτιβιστής.

Unity

Unity (2015) • 1ω 39λ

Σε σκηνοθεσία Σον Μόνσον, το Unity θα μπορούσε να θεωρηθεί η συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης δουλειάς του, Earthlings. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί η ταινία, στην οποία μιλούν εκατό διάσημοι ηθοποιοί, αθλητές, μουσικοί και παρουσιαστές.

Το Unity ερευνά τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει ακόμη, ως είδος, να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους υπόλοιπους γήινους συντρόφους μας – ανθρώπινους και μη, όπως με τον ίδιο με τον πλανήτη μας, παρότι βρισκόμαστε εδώ για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Παρά την ταχεία εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της φιλοσοφίας, συνεχίζουμε να μην μπορούμε να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο και να ζήσουμε αρμονικά.

Το ντοκιμαντέρ ρίχνει μια ενδελεχή ματιά σε αυτό που πραγματικά σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πως όλες οι μορφές ζωής είναι διασυνδεμένες. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φιλμ, του οποίου τα πλάνα και μόνο είναι αρκετά για να σε καθηλώσουν.

Το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετέχουν με την φωνή τους τόσο πολλοί διάσημοι, κάνει το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης ακόμα πιο ισχυρό.

Vanishing Of The Bees

Vanishing of the Bees (2009) • 1ω 27λ

Οι μέλισσες εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε όλο τον πλανήτη – κυριολεκτικά εξαφανίζονται από τις κυψέλες τους.

Γνωστό και ως Διαταραχή Κατάρρευσης των Αποικιών, αυτό το φαινόμενο έχει φέρει τους μελισσοκόμους σε κρίση σε μια βιομηχανία υπεύθυνη για την παραγωγή μήλων, μπρόκολου, καρπουζιών, κρεμμυδιών, κερασιών και εκατό άλλων φρούτων και λαχανικών. Οι δραστηριότητες μελισσών επικονιάζουν καλλιέργειες που αποτελούν την μία από τις τρεις μπουκιές μας στο τραπέζι μας.

Η εξαφάνιση των μελισσών ακολουθεί τους εμπορικούς μελισσοκόμους David Hackenberg και Dave Mendes καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν τις μέλισσες τους υγιείς και να εκπληρώσουν τις συμβάσεις επικονίασης σε όλη την Αμερική. Η ταινία διερευνά τους αγώνες που αντιμετωπίζουν καθώς οι δύο φίλοι επικαλούνται την περίπτωσή τους στο Capital Hill και ταξιδεύουν στον Ειρηνικό Ωκεανό στην προσπάθεια να προστατεύσουν τις μέλισσες τους.

Παρότι η ταινία δεν αναφέρεται στην ηθική διάσταση της μελισσοκομίας, αλλά αντίθετα την κανονικοποιεί, αποτελεί ένα εξαιρετικό έργο που εξετάζει την χρησιμότητα και τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν αυτοί οι μικροσκοπικοί γήινοι στον κόσμο μας και πόσο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τα οικοσυστήματα από την μαζική καταστροφή που επιφέρει το είδος μας.

Vegan: Everyday Stories

Vegan: Everyday Stories (2016) • 1ω 31λ

Οι προσωπικές ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων, με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο αλλά ένα κοινό: Είναι όλοι τους βίγκαν.

Το Vegan: Everyday Stories διηγείται τις ιστορίες ενός υπερμαραθωνοδρόμου, μιας γυναίκας κτηνοτρόφου, μιας ιδιοκτήτριας καντίνας και ενός οχτάχρονου κοριτσιού. Όλοι τους, αλλάζουν τον κόσμο βήμα-βήμα.

Η ταινία παρουσιάζει πραγματικούς, καθημερινούς ανθρώπους, που εφαρμόζουν τον βιγκανισμό στην πράξη και εμπνέουν κι άλλους να το κάνουν. Φιλοξενεί επίσης καταξιωμένους επιστήμονες και ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων τον Dr. Neal Barnard, τον Russel Simmons, τον Moby και τον Ντέιβιντ Κάρτερ του NFL.

Vegucated

Vegucated (2011) • 1ω 16λ

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρεις συνηθισμένους, παμφάγους ανθρώπους, που αποφασίζουν να υιοθετήσουν την βίγκαν διατροφή για 6 εβδομάδες. Αρχικά, ο σκοπός τους ήταν να χάσουν βάρος, όμως στη συνέχεια ανακαλύπτουν τις ηθικές και περιβαλλοντικές επιπλοκές της συνηθισμένης διατροφής τους και ο κόσμος τους αλλάζει ολοκληρωτικά.

Οι εθελοντές μαθαίνουν για τη βαναυσότητα των σφαγείων και μάλιστα μπαίνουν σε ένα από αυτά, για να δουν με τα μάτια τους την ενοχλητική αλήθεια που κρύβεται μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Αν και στην αρχή ήταν αρνητικοί και σχεδόν αδιάφοροι, σύντομα ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα του βίγκαν τρόπου ζωής και αρχίζουν να παθιάζονται με την καινούρια επιλογή τους.

Η γνώση και η εκπαίδευση που αποκτούν, κάνουν την επιστροφή τους στο παλιό είδος ζωής τους σχεδόν αδύνατη, παρότι πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες όπως διαφωνίες με φίλους και οικογένεια και την λαχτάρα για ορισμένα αγαπημένα είδη τροφίμων.

Το Vegucated καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία μπορεί κάποιος να αλλάξει, όταν του δοθεί η απαραίτητη εκπαίδευση σχετικά με τις συνέπειες των επιλογών του.

What The Health

What the Health (2017) • 1ω 37λ

Μετά το Cowspiracy, ο Κιπ ‘Αντερσεν επανέρχεται στο προσκήνιο με αυτό το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ, που εστιάζει στην ανθρώπινη υγεία, ή καλύτερα στις καταστροφικές συνέπειες των ζωικών τροφών στην ανθρώπινη υγεία.

Ο Κιπ συνομιλεί με πολλούς γιατρούς και ερευνητές της διατροφής σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση ζωικών τροφών με διάφορα προβλήματα υγείας. Μπερδεμένος από το γεγονός ότι κορυφαίοι φορείς υγείας παραμένουν σιωπηλοί, ή ακόμα χειρότερα προωθούν την κατανάλωση τέτοιων τροφών, ο Άντερσεν αποφασίζει να ξεμπλέξει το κουβάρι μόνος του.

Όπως και το Cowspiracy, το What the Health είναι ένα μοναδικά αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, πλαισιωμένο από αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία. Παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ενδείξεις και τους τρόπους με τους οποίους οι βιομηχανίες ζωικών τροφίμων επιχειρούν να αποκρύψουν την αλήθεια από τους καταναλωτές.

Σχόλια Facebook