ΝΕΑ

Υπουργός στη Ν. Ζηλανδία θέλει να «σταματήσει τον βιγκανισμό» – επειδή έτσι

Από  | 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η θεαματική αύξηση των ανθρώπων που υιοθετούν τον βιγκανισμό σε όλο τον κόσμο όχι μόνο δεν απειλεί τις οικονομίες και τις βιομηχανίες αλλά αντίθετα αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία ανάπτυξης και καινοτομίας, που μάλιστα συνδυάζεται με έναν πιο συμπονετικό, ειρηνικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Μερικοί όμως δεν το βάζουν κάτω με τίποτα και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται αυτό που αποκαλούν «παράδοση» μέχρι τέλους – παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι η λέξη αυτή είναι απλώς η μάσκα που σκεπάζει την λέξη «κέρδη».

Ο περιφερειακός υπουργός ανάπτυξης της Νέας Ζηλανδίας, Σέιν Τζόουνς, είναι ένας από αυτούς. Πιστεύει ότι «πρέπει να σταματήσουμε την πορεία του βιγκανισμού» επειδή αποτελεί απειλή για την κτηνοτροφία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην NZ Herald.

Αυτή η έννοια του βιγκανισμού και της σκόνης αμυγδάλου ή κάτι παρόμοιο, πρόκειται να αντικαταστήσει το γνήσιο κόκκινο κρέας και τα γνήσια γαλακτοκομικά και πρέπει να σταματήσει η πορεία του.

Δεν πρέπει να συναινέσουμε πολιτικά ούτε λίγο, δεν πρέπει να ανεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν να στιγματίζουν και να δαιμονοποιούν τις παραδοσιακές βιομηχανίες μας και δεν με νοιάζει αν ακούγομαι πολιτικά οπισθοδρομικός όταν το λέω αυτό.

Ο Τζόουνς θέλει να εισάγει στη χώρα του νομοθετήματα που θα προστατεύουν τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών από τα φυτικά υποκατάστατα. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – τουλάχιστον με δημοκρατικό τρόπο. Ενδεχομένως να βοηθούσαν μερικά ακόμα σποτάκια στην τηλεόραση, χρηματοδοτούμενα από το κράτος, που να υποστηρίζουν ότι το γάλα χτίζει γερά κόκαλα, το κρέας έχει πρωτεΐνη και οι βίγκαν κινδυνεύουν να πεθάνουν από διατροφικές ανεπάρκειες.

Στον αντίποδα, η Σάρα Σακάλ Λι, ιδιοκτήτρια της εταιρείας βίγκαν προϊόντων Sunfed Meats, μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής, επέκρινε τις θέσεις του Τζόους λέγοντας ότι αγνούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο κλάδος των φυτικών τροφίμων.

Πρόκειται για μια πολύ προστατευτική ομιλία που στέκεται εντελώς ενάντια σε όλα όσα υπερασπίζεται η Νέα Ζηλανδία. Ο προστατευτισμός σου δίνει μια ψευδή αίσθηση άνεσης, καθώς όλος ο υπόλοιπος κόσμος σε προσπερνάει. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κ. Τζόουνς. [Ο βιγκανισμός] συμβαίνει, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν θεωρούμε την αλλαγή ως απειλή, τότε η ανάπτυξη του κλάδου φυτικών τροφίμων αποτελεί απειλή.

Εγώ το βλέπω ως ευκαιρία. Όπως προσφέρουμε σαν εταιρεία στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές, προσφέρουμε και στους αγρότες περισσότερες επιλογές. Οι αγρότες διαθέτουν ένα κομμάτι γης και αν τους δώσουμε περισσότερες επιλογές για το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γη, απλώς δυναμώνουμε τη Νέα Ζηλανδία ως χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, τα φυτικά εναλλακτικά του κρέατος θα αποτελούν το 10% της παγκόσμιας αγοράς «κρέατος» μέχρι το 2029, από το 1% σήμερα.

Σχόλια Facebook