ΑΠΟΨΕΙΣ

H άγνωστη ιστορία της γαλοπούλας

Από  | 

(μέρα των Ευχαριστιών σήμερα στην Αμερική – η απαρχή του Αμερικανικού Ολοκαυτώματος και τα πρώτα βήματα ενός έθνους, που ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και κατέληξε στο σημερινό χάλι. Γι’ αυτή τη γιορτή πεθαίνουν και εκατομμύρια από αυτά τα πανέμορφα πλάσματα κάθε χρόνο.

Του Κώστα Αλεξίου

Η γαλοπούλα όμως έχει μια άγνωστη τιμητική μνεία στην αμερικανική ιστορία: Το 1782, έξι χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το αμερικανικό κογκρέσο επέλεξε για σύμβολο του έθνους τον γνωστό αμερικανικό θαλασσαετό. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, για άγνωστο χρονικό διάστημα υπήρχε χορτοφάγος για ηθικούς λόγους-, σε ένα γράμμα που έγραψε στην κόρη του λίγο καιρό αργότερα, αποδοκίμαζε την επιλογή του θαλασσαετού ως εθνικού εμβλήματος γιατί «είναι ένα πουλί κακού ηθικού χαρακτήρα. Δεν βγάζει έντιμα τα προς το ζην του. […] Πέραν αυτού, είναι τελείως δειλός: Ο μικρός μυγοχάφτης (king bird) δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπουργίτι αλλά του επιτίθεται κατά μέτωπο και τον διώχνει από την επικράτειά του».

Εν αντιθέσει με τον θαλασσαετό, ο Φραγκλίνος αναφέρει πως «η γαλοπούλα […] είναι ένα πολύ πιο σεβαστό πουλί και ένας πραγματικός ιθαγενής της Αμερικής… Εκτός αυτού, αν και είναι λίγο ματαιόδοξο και ανόητο, είναι ένα θαρραλέο πουλί και δεν διστάζει να επιτεθεί σε κάποιον γρεναδιέρο της Βρετανικής Φρουράς όταν αυτός εισβάλει στη φάρμα του φορώντας τη στολή του».

Περισσότερες πληροφορίες για τις γαλοπούλες, εδώ:
11 πράγματα για τις γαλοπούλες που μάλλον δεν ήξερες

 

Σχόλια Facebook

1 Comment

  1. Prednisone

    01/10/2021 at 09:44

    Comprare Levitra Generico Italia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *