ΓΗΙΝΟΙ

11 πράγματα για τις γαλοπούλες που μάλλον δεν ξέρεις

Από  | 

Πρόκειται για ένα υπέροχο, όμορφο πτηνό που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανό.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την γαλοπούλα μόνο ως φαγητό. Στην χώρα μας αποτελεί συνήθως αλλαντικό, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περίπου 55 εκατομμύρια γαλοπούλες χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο, μόνο για την γιορτή των Ευχαριστιών.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις γαλοπούλες που ελάχιστοι γνωρίζουν. Βεβαίως δεν είναι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τις τρώμε. Οι γαλοπούλες όπως και όλα τα ζώα είναι συναισθανόμενα και πολύτιμα πλάσματα και αυτό μόνο αρκεί. Είναι όμως δικά τους, ξεχωριστά χαρακτηριστικά που αξίζει να γνωρίζουμε.

 

1. Το χρώμα του κεφαλιού και του λαιμού της γαλοπούλας αλλάζει ανάλογα με την διάθεσή της.

 

2. Ο πρόλοβος, ένα μέρος του στομαχιού της γαλοπούλας, περιέχει μικροσκοπικές πέτρες που βοηθούν στην πέψη.

 

3. Οι γαλοπούλες αναπτύσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με άλλα μέλη του είδους τους. Στην φύση, συχνά ταξιδεύουν σε ομάδες των 200 πουλιών.

 

4. Υπάρχουν περίπου 5.500 φτερά στο σώμα μιας ενήλικης γαλοπούλας.

 

5. Οι γαλοπούλες έχουν εξαιρετική ακοή, αλλά δεν έχουν εξωτερικά αφτιά.

 

6. Οι γαλοπούλες διαθέτουν εξαιρετικά ευρύ πεδίο όρασης 270 μοιρών και μπορούν να βλέπουν τον κόσμο με χρώματα, όπως εμείς.

 

7. Η έκταση που ζει μια άγρια γαλοπούλα μπορεί να ξεπερνάει τα 4.000 στρέμματα, ενώ διαθέτει εκπληκτική μνήμη. Μπορεί να θυμάται τοποθεσίες ακόμη και έναν χρόνο αφού τις εγκαταλείψει.

 

8. Οι άγριες γαλοπούλες κοιμούνται σε δέντρα, μακριά από τους θηρευτές. Είναι μια φυσική συμπεριφορά που ακόμη και οι “εξημερωμένες” γαλοπούλες μερικές φορές προσπαθούν να κάνουν.

 

9. Οι λαρυγγισμοί της γαλοπούλας ακούγονται μέχρι και ένα χιλιόμετρο μακριά.

 

10. Οι άγριες γαλοπούλες μπορούν να τρέξουν με σχεδόν 40 χιλιόμετρα την ώρα και να πετάξουν με 80 χλμ την ώρα.

 

11. Μπορείς να καταλάβεις το φύλο μιας γαλοπούλας από τα κακά της. Τα αρσενικά κάνουν κακά σε σχήμα σπείρας, ενώ τα θηλυκά σε σχήμα “J”.

 

Τόσο ξεχωριστές, τόσο όμορφες!

 

Σχόλια Facebook