ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπαρμπούτσαλα η κλιματική αλλαγή, ξεδιάντροπος ο δημόσιος θηλασμός

Από  | 

Το ξέρατε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη και όχι σφαιρική; Αναφέρομαι σε σημερινούς ανθρώπους, όχι σε ανθρώπους του 1650. Ή ότι αεροπλάνα μας ψεκάζουν με αρρώστιες;

Του Παύλου Ιωαννίδη

Οι περισσότεροι το γνωρίζετε. Είναι το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης και γενικευμένης διαδικασίας που σχετίζεται με την αμάθεια και την ημιμάθεια, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την αποβλάκωση και την ξερολιά, που χαρακτηρίζει πολλούς λαούς και, ίσως, λίγο παραπάνω τους Έλληνες.

Αν και οι θεωρίες συνωμοσίας, η παραεπιστήμη, η παραφυσική και όλα αυτά τα “παρά” είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενα μέσα στον γενικό πληθυσμό, θα πίστευε κανείς ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, εξαιτίας της μόρφωσής τους αλλά και επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία, βρίσκονται λίγο πιο κοντά στην αληθινή επιστήμη και στην πραγματικότητα. Έτσι, θα μπορούσαν να λειτουργούν βοηθητικά (ή υποστηρικτικά) στην απέλπιδα προσπάθεια των κοινών θνητών να ενημερωθούν και να εξέλθουν θριαμβευτικά από τον Μεσαίωνα.

Ακούγοντας ραδιόφωνο χθες το απόγευμα, λυπήθηκα πολύ γιατί διαπίστωσα ότι η παραπάνω σκέψη είναι απλώς μια αφελής ανοησία. Στην καλύτερη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι είναι ενημερωμένοι – αν και μπορεί να απευθύνονται σε ένα κοινό που δεν έχει καμία όρεξη να μάθει τίποτα. Στην χειρότερη περίπτωση, όμως, οι δημοσιογράφοι θα είναι κι αυτοί κομμάτι του κοινού τους. Ημιμαθείς, συνωμοσιολάγνοι haters της επιστήμης και της προκοπής αυτού του κόσμου, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι μιλούν σε ένα μικρόφωνο. Άρα, έχουν επιρροή. Επηρεάζουν ανθρώπους.

Με εντυπωσίασαν αρκετά πράγματα στην εκπομπή του Σπύρου Αλεξάκη στο Athletic Radio. Κυρίως, όμως, εντυπωσιάστηκα από τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή και ένα θέμα της επικαιρότητας, την απαγόρευση παροχής άδειας από τον Δήμο Λέσβου στην Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου για την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού.

Παρακολουθώντας το Before the Flood, ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic για την κλιματική αλλαγή, κάποιος μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει τις υποψίες που ούτως ή άλλως έχει: Ότι η μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο ισχυρή βιομηχανία του κόσμου, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δεν θα άφηνε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να “περάσει” έτσι απλά. Εταιρείες-κολοσσοί, με κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν κυριολεκτικά διεισδύσει στους χώρους της επιστήμης και της πολιτικής, επιχειρώντας να σπείρουν την αμφιβολία και την σύγχυση στον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δεν πιστεύουν (ή σκόπιμα ισχυρίζονται ότι δεν πιστεύουν) πως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Αν μη τη άλλο, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τελικά αυτοί που αρνούνται την κλιματική αλλαγή είναι που επιβάλλουν την «τάση» τους, και όχι το αντίστροφο.

Άκουσα με μεγάλη μου έκπληξη τον κ. Αλεξάκη να αποκαλεί, ουσιαστικά, την κλιματική αλλαγή μια καλοστημένη απάτη, έναν κομπασμό των ανθρώπων οι οποίοι «είναι πολύ μικροί για να μπορούν να αλλάξουν το κλίμα». Ένα κόλπο «για να πληρώνουμε την σακούλα στο σούπερ μάρκετ». Και βεβαίως, το γνωστό αφήγημα, ότι δηλαδή «το κλίμα της Γης αλλάζει συνεχώς εδώ και εκατομμύρια χρόνια» (αυτό βέβαια δεν είναι ψέμα, απλώς, αυτή τη φορά, φταίνε οι άνθρωποι – ή και οι άνθρωποι).

Στη συνέχεια, έτσι, για να ολοκληρώσει την εκπομπή με λίγο σεξισμό και χυδαιότητα, αναφέρθηκε και στο «κίνημα» ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού, το οποίο κατά τα λεγόμενά του είναι κοπέλες που απλώς θέλουν «να τα πετάνε έξω». Πολλοί θα ήθελαν, είπε, να κάνουν «διάφορα πράγματα» δημοσίως και σίγουρα «αρκετοί θα το εκτιμούσαν» (sic).

Ο κ. Αλεξάκης ίσως δεν είχε τον χρόνο ή την διάθεση να ενημερωθεί καλύτερα για την κλιματική αλλαγή. Μπορεί, με απόλυτη ειλικρίνεια και καλές προθέσεις, να προσπαθεί να ενημερώσει το ραδιοφωνικό του κοινό για αυτό που ο ίδιος φρονεί πως είναι η αλήθεια. Δυστυχώς όμως, και κυριολεκτώ όταν λέω “δυστυχώς” γιατί αν όλα αυτά ήταν ένα πελώριο ψέμα δεν θα είχαμε τίποτα να φοβηθούμε, η αλήθεια είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που νομίζει.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή δεν είναι ούτε μύθος, ούτε συνωμοσία, ούτε απάτη. Είναι ένα αληθινό, ορατό φαινόμενο που συμβαίνει τώρα και με το οποίο συμφωνεί το 97% των επιστημόνων του κλίματος. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στην επιστήμη όπου κάποιος μπορεί να συναντήσει τόσο μεγάλη ομοφωνία. Δεν μιλάμε για επιστήμονες-υπάλληλους κάποιου υπουργείου ή πιόνια μιας εταιρείας, αλλά για το 97% όλων των επιστημόνων του κλίματος παγκοσμίως. Ακόμα και αν η κλιματική αλλαγή ήταν ψέμα, με τα μέτρα που η ανθρωπότητα προσπαθεί να πάρει (για παράδειγμα, περιορισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποχή από την ζωοφαγία, ανακύκλωση κλπ), το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί είναι να αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα και να έχουμε λιγότερο βρωμερές θάλασσες, ποταμούς και λίμνες.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον πλανήτη μας, εδώ.

Τώρα, τι συμβαίνει με αυτόν τον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό; Είναι ένα «κίνημα», είπε ο κ. Αλεξάκης, όπως αυτά τα κινήματα που ξεφυτρώνουν συνεχώς χωρίς λόγο. «Εγώ ας πούμε», εξήγησε, «δεν γουστάρω την βροχή κι έτσι μπορώ να ξεκινήσω ένα κίνημα κατά της βροχής». Και, χαμένος μέσα στην άγνοια, τελειώνει ως εξής: «Πράγματα που για αιώνες δεν απασχόλησαν τους προγόνους μας, τώρα μας απασχολούν».

Μα, αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Ο θηλασμός δεν απασχόλησε για αιώνες τους ανθρώπους, επειδή υπήρχε. Οι μητέρες θήλαζαν για χιλιετίες (και όχι για αιώνες) τα παιδιά τους, καθώς αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, μέχρι που φτάσαμε στην σημερινή εποχή όπου ο θηλασμός αντικαταστάθηκε από μπιμπερό με γάλα ζώων σε σκόνη, το 99,2% των Ελληνίδων δεν θηλάζει παραπάνω από 6 μήνες και η ίδια η πράξη του θηλασμού, δηλαδή η φυσιολογική σίτιση ενός ανθρώπινου βρέφους με ανθρώπινο γάλα, θεωρείται από κυρίους όπως αυτός ως μια πράξη προσβολής της δημοσίας αιδούς, όπου γυναίκες πετούν έξω τα στήθη τους προς ικανοποίηση ανώμαλων ματάκηδων. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μπορούμε να έχουμε γιγαντοαφίσες με ζαρτιέρες και σέξι σουτιέν πάνω σε αστικά λεωφορεία, αλλά όχι μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους στην καφετέρια.

Ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να αντιστρέψει αυτό το οποίο ο κ. Αλεξάκης επικρίνει. Να πείσει τις γυναίκες ότι είναι φυσικό και φυσιολογικό να θηλάζουν τα παιδιά τους ΠΑΝΤΟΥ και όχι μόνο εκεί που οι πατριαρχικοί σεξιστές θεωρούν πως είναι “καθωσπρέπει”, να ενθαρρύνει τις γυναίκες να θηλάσουν τα παιδιά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή, χωρίς αναστολές, χωρίς να πιστεύουν στους ηλίθιους μύθους που εδώ και δεκαετίες καλλιεργούν συστηματικά εταιρείες, γιατροί και κλινικές.

Σχόλια Facebook