ΝΕΑ

Δημοψήφισμα στην Ελβετία ίσως κάνει παράνομη την βιομηχανική κτηνοτροφία

Από  | 

Η βιομηχανική κτηνοτροφία στην Ελβετία ίσως να μοιάζει εντελώς διαφορετική στο μέλλον. Αυτό διότι, οι πολίτες της Ελβετίας σύντομα θα κληθούν να ψηφίσουν αν επιθυμούν την απαγόρευσή της.

Μετά από ένα μεγάλο ηλεκτρονικό ψήφισμα που διήρκεσε έναν χρόνο και συγκέντρωσε πάνω από 100.000 υπογραφές, η διενέργεια ενός εθνικού δημοψηφίσματος για την απαγόρευση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, είναι πλέον πολύ πιθανή. Οι εκατό χιλιάδες υπογραφές είναι το ελάχιστο που απαιτείται από την Ελβετική νομοθεσία για την εξέταση και την τοποθέτηση ενός δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές του ψηφίσματος, η βιομηχανική κτηνοτροφία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ζώων και προκαλεί αναίτια βάσανα σε αυτά. Η Μέρετ Σνάιντερ, υπεύθυνη της συλλογικότητας Sentience Politics, αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά:

Το πενήντα τοις εκατό των γουρουνιών που εκτρέφονται στην Ελβετία φτάνουν στην ηλικία σφαγής χωρίς να έχουν δει ποτέ τον ουρανό. Πάνω από το 80% των εκτρεφομένων κοτόπουλων δεν έχουν δει ποτέ λιβάδι και φτάνουν σε βάρος σφαγής όταν είναι μόλις 30 ημερών.

Η βιομηχανική εκτροφή συνεισφέρει επίσης στην κλιματική αλλαγή και στην παγκόσμια πείνα. Η Ελβετία εισάγει 1,2 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών κάθε χρόνο προκειμένου να παράξει ζωικά τρόφιμα. Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν την δραματική επίδραση της κτηνοτροφίας στον πλανήτη. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) χαρακτήρισε το κρέας ως «το πιο επείγον πρόβλημα του πλανήτη» τον Σεπτέμβριο του 2018: «Η χρήση των ζώων από εμάς ως μια τεχνολογία παραγωγής τροφής μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου της κτηνοτροφίας ξεπερνάει αυτό ολόκληρου του κλάδου των μεταφορών – κάθε αυτοκίνητο, φορτηγό, λεωφορείο, πλοίο, αεροπλάνο και πύραυλο, μαζί».

Σύμφωνα με τον Σιλβάνο Λίγκερ, υπεύθυνο του Sentience Politics:

Το γεγονός ότι μπορέσαμε να υποβάλλουμε αυτό το ψήφισμα τόσο γρήγορα δείχνει πόσο πολύ ενδιαφέρεται ο λαός της Ελβετίας για τα ζώα. Η πλειοψηφία αυτών δεν γνωρίζουν για τον τεράστιο αριθμό ατόμων που εκτρέφονται μέσα σε ανυπόφορες συνθήκες. Η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι ανεπίτρεπτη. Και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη της άμεσης δημοκρατίας ώστε να την κάνουμε παράνομη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία κινείται προς την κατεύθυνση της απάλυνσης του πόνου των μη ανθρώπινων ατόμων. Πέρσι, η χώρα ψήφισε νόμο που απαγορεύει το βράσιμο και το μαγείρεμα ζωντανών αστακών και άλλων οστρακόδερμων – μια πρακτική τόσο βάναυση και απολίτιστη όμως εξαιρετικά δημοφιλή σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Αν η πρωτοβουλία γίνει αποδεκτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει κριτήρια για φιλικές προς τα ζώα μεθόδους εκτροφής, να κάνει υποχρεωτική την πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον αριθμό των ζώων που μπορούν να βρίσκονται σε κάθε εγκατάσταση.

Με πληροφορίες από swissinfo.ch, livekindly.co, expatica.com

Σχόλια Facebook