ΥΓΕΙΑ

Η επιστήμη πίσω από την σχέση διατροφής και καρκίνου του προστάτη

Από  | 

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στις Δυτικές χώρες, που κάνει τους άντρες τόσο επιρρεπείς στον καρκίνο του προστάτη; Και γιατί οι γυναίκες σε αυτές τις κοινωνίες τείνουν να αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού; Πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί αυτά τα δύο είδη καρκίνου φαίνεται πως πηγαίνουν χέρι-χέρι, με τις ίδιες χώρες να έχουν παρόμοια ποσοστά περιστατικών καρκίνου.

Γιατί και τα δύο παραπάνω είδη καρκίνου είναι σπάνια στις Ασιατικές χώρες και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής; Μήπως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τρώνε κάποια φαγητά που προκαλούν αυτούς τους καρκίνους; Ή μήπως η Ασιατική διατροφή με κάποιο τρόπο προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιες τροφές είναι καλές ή κακές για τον προστάτη. Μέσω της διατροφής, οι ασθενείς μπορεί να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να αλλάξουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ή την πρόοδο του καρκίνου.

Ο καθηγητής ουρολογίας Don Coffey, Ph.D., αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους ερευνητές στον τομέα της έρευνας του καρκίνου. Αναζήτησε απαντήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα «ταξιδεύοντας» 4 εκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον καρκίνο του προστάτη και έμαθε ότι, στην ουσία, πρόκειται για μια ασθένεια αρκετά πρόσφατη μέσα στην εξέλιξη. Όπως και οι καρδιακές παθήσεις, είναι ένα φανερό ατύχημα του καθιστικού δυτικού τρόπου ζωής και της αξιοσημείωτα ανθυγιεινής διατροφής, πλούσιας σε ζωικό λίπος, επεξεργασμένο φαγητό, γρήγορο φαγητό και άλλα σκουπίδια. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος του προστάτη είναι η σκοτεινή πλευρά της προόδου.

Παρά την αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου σώματος, υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που η φύση ποτέ δεν είχε εξοπλίσει τους ανθρώπους να χειρίζονται. Πόσο ειρωνικό γεγονός, πως οι ίδιοι άνθρωποι που έμαθαν να αψηφούν την βαρύτητα μπορεί τελικά να νικηθούν από burgers και πίτσες. Ο σημερινός άνθρωπος είναι πιο πιθανό να περνάει την ημέρα κυνηγώντας ιστοσελίδες και τηλεοπτικά προγράμματα, παρά ζώα. Τα δάχτυλά του είναι πιθανότερο να λερωθούν από γαριδάκια, παρά από άγρια μούρα.

Σύμφωνα με τον Dr. Coffey, οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν για να τρώνε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αυτός και οι συνεργάτες του εξερεύνησαν σε μικροσκοπικό επίπεδο πως αυτό το εξελικτικό δράμα έλαβε χώρα, στα πιο πρωτόγονα, θεμελιώδη κύτταρα του προστάτη. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα μπορεί μια μέρα να οδηγήσει στην πιο πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποτρέψουν ή και να αναστρέψουν την κυτταρική βλάβη προτού είναι πολύ αργά.

Το έπος της ανθρώπινης εξέλιξης είναι επίσης μια ιστορία δύο αρσενικών αδένων, και οι δύο από τις οποίους παράγουν ένα υγρό που αποτελεί το σπέρμα. Ένας αδένας, ο προστάτης, είναι επιρρεπής σε καρκίνο. Ο άλλος, η σπερματοδόχος κύστη, είναι εξαιρετικά απαλλαγμένη από αυτόν.

Μόνο τα θηλαστικά έχουν προστάτες. Εξ ορισμού, μόνο τα θηλαστικά έχουν στήθη, επίσης. Τα στήθη και οι προστάτες φαίνεται ότι έχουν εξελιχθεί σε παράλληλες διαδρομές. Ο προστάτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αρσενικά όταν τα θηλυκά ανέπτυξαν στήθη και έτρεφαν τα παιδιά τους με μητρικό γάλα. Σήμερα, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται να είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι χώρες με υψηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού τείνουν να έχουν υψηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη. Και οι χώρες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη έχουν σχετικά λίγες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Όταν οι άνθρωποι μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού ή του προστάτη σε μέρη με υψηλά ποσοστά, οι δικές τους πιθανότητες αυξάνονται με το χρόνο.

Στη φύση, τα ζώα που τρώνε κρέας δεν έχουν σπερματοδόχες κύστεις. Τα μόνα ζώα που έχουν και προστάτες και σπερματοδόχες κύστες είναι τα φυτοφάγα ζώα.

Οι άνθρωποι αποτελούν την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς οι άνδρες έχουν σπερματοδόχες κύστεις. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος, ένας εραστής του κρέατος, φέρει τα χαρακτηριστικά ενός ζώου που θα έπρεπε να είναι χορτοφάγο. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι τρώνε κρέας φαίνεται να είναι ένα λάθος που η φύση ποτέ δεν σχεδίασε. O Don Coffey, Ph.D., που μελέτησε τον καρκίνο του προστάτη σε βάθος 4 εκατομμυρίων χρόνων, αφού κατέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της εξέλιξης έφτασε στον πυγμαίο χιμπατζή Μπονόμπο. Ο μπονόμπο είναι ο πιο κοντινός συγγενής του ανθρώπου. Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες μπονόμπο έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Η διατροφή τους, όμως, δεν είναι ένα από αυτά. Οι μπονόμπο είναι φυτοφάγοι – όπως πιθανόν ήταν και οι άνθρωποι παλιά. Και, οι μπονόμπο, δεν παθαίνουν καρκίνο του προστάτη.

Οι περισσότεροι πίθηκοι τρώνε σχεδόν εξ ολοκλήρου φρούτα, λαχανικά και χόρτα.Αφού κατέβηκαν από τα δέντρα, οι άνθρωποι έγιναν κυνηγοί-συλλέκτες. Μόλις πολύ πρόσφατα, σε όρους εξέλιξης, οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε και να επεξεργάζονται το κρέας σε σημαντικό βαθμό.

Περίπου 12.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι έκαναν το επόμενο μεγάλο βήμα και άρχισαν να παράγουν τα δικά τους τρόφιμα. Άλλαξαν τον τρόπο που είχαν εξελιχθεί και άρχισαν να τρώνε περισσότερο επεξεργασμένο κρέας. Αντί να τρέχουν, κυνηγώντας ζώα, άρχισαν να τα εκτρέφουν και στη συνέχεια να τα εκτρέφουν σε αιχμαλωσία. Αυτό οδήγησε σε καθιστική ζωή. Σε αυτό το σημείο, μείωσαν την πρόσληψη φρέσκων λαχανικών και χόρτων από 3.000 είδη σε περίπου 20. Ξεκίνησαν το κάπνισμα και το αλάτισμα του κρέατος.

Σήμερα έχουμε τα πάντα από τα καταστήματα. Ονομάζουμε το φαγητό μας φρέσκο, αλλά δεν είναι φρέσκο – ειδικά το κρέας.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου καλούσαν για δεκαετίες τους Αμερικανούς να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλάζοντας τη διατροφή τους. Ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μειώσουν τα ζωικά λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι άνθρωποι δεν έτρωγαν ποτέ γαλακτοκομικά μέχρι πριν από 3.000 χρόνια. Τώρα βάζουμε τυρί σε όλα. Μερικοί πίθηκοι τρώνε λίγο κρέας, αλλά κανένας δεν το μαγειρεύει ούτε βάζει τυρί σε τίποτα. Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες ίνες και περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Και χρειάζονται περισσότερη αερόβια άσκηση. Η έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν.

Ο Dr. Coffey εξέτασε αρχεία ζωολογικών κήπων από όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι ζώα που γερνούν σε ζωολογικούς κήπους δεν πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη ή καρκίνο του μαστού. Υπήρξαν μόνο τρεις περιπτώσεις γάτων που πέθαναν από καρκίνο του προστάτη. Μόνο μερικά πρωτεύοντα έχουν πεθάνει από αυτόν. Ωστόσο, ένας στους 10 Αμερικανούς άνδρες πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Και το πιο αξιοσημείωτο: Το μόνο ζώο που αναπτύσσει κλινικό καρκίνο του προστάτη είναι το σκυλί, το κατοικίδιο ζώο που τρώει τα περισσότερα απομεινάρια από τους ανθρώπινους «ιδιοκτήτες» του.

Διαβάστε το αρχικό και πλήρες άρθρο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Ουρολογίας Johns Hopkins

Σχόλια Facebook