ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και ο βιγκανισμός είναι η λύση
Χθες το βράδυ παρακολουθούσα στο National Geographic το Explorer, μια κατά τ’ άλλα εξαιρετική εκπομπή που σε κάθε επεισόδιο καταπιάνεται και με ένα άλλο σοβαρό επιστημονικό θέμα. Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και η τύχη έφερε στο χθεσινό επεισόδιο την κλιματική αλλαγή – την Νο.1 απειλή για το φυσικό περιβάλλον και τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.
Το ξέρετε ότι ένας από τους παλαιότερους επιστήμονες που μελετούν το θέμα, έχει ήδη πάρει τα βουνά και περιμένει την καταστροφή της ανθρωπότητας μέχρι το 2030, δηλαδή σε λιγότερο από 15 χρόνια;
Ο λόγος για τον Γκάι Μακφίρσον, περιβαλλοντολόγο που μελετά την κλιματική αλλαγή από το 1981, μια εποχή δηλαδή που ακόμη δεν ξέραμε καν τι σημαίνει «κλιματική αλλαγή».
Φυσικά, η πλειοψηφία των επιστημόνων πιστεύει ότι δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα και θεωρούν τον Μακφίρσον απλά υπερβολικά απαισιόδοξο. Πάντως είναι γεγονός, και αυτό το δέχονται όλοι, ότι η κλιματική αλλαγή από ανθρωπογενείς αιτίες είναι αληθινή, είναι πραγματικότητα και συμβαίνει ήδη. Ήδη, σε περιοχές του Μαϊάμι γίνονται έργα ανύψωσης του εδάφους σε παραθαλάσσιες κατοικίες, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες επιστημονικές αναφορές στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, έτσι και ο Explorer «ξέχασε» να αναφερθεί στις αιτίες αυτού του φαινομένου, αναπαράγοντας τα γνωστά κλισέ της Greenpeace (και άλλων) για την καύση ορυκτών καυσίμων, παρότι αυτή συνεισφέρει στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μόνο κατά 14%. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι όσοι αυτοαποκαλούνται υπερασπιστές του πλανήτη, δηλαδή οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και οργανώσεις προστασίας της φύσης, «ξεχνούν» πολύ συστηματικά και με μεγάλη ευλάβεια να αναφέρουν ότι το κλίμα αλλάζει όχι μόνο εξαιτίας των αυτοκινήτων ή των εργοστασίων, αλλά και εξαιτίας αυτών που τρώμε.
Λογικό, σύμφωνα με τον Πώλ Ουάτσον, ιδρυτή της Sea Shepherd, αφού κανείς δεν θέλει να πει στον κόσμο τί να τρώει και τί να μην τρώει. Το θέμα είναι «τζιζ». Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι επιχειρήσεις, έχουν κέρδη. Βασίζονται στις δωρεές και στην υποστήριξη του κόσμου, άρα είναι κομματάκι δύσκολο να βγουν και να πουν «θέλουμε τα λεφτά σας, αλλά ξέρετε, ο πλανήτης καταστρέφεται επειδή τρώτε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά».
Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει: Ο πλανήτης καταστρέφεται [και] επειδή τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.
Όσοι δεν θέλουν με τίποτα να το καταλάβουν, σε αυτό το σημείο κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι τους, αφού πάρουν άλλη μια μπουκιά από την μοσχαρίσια μπριζόλα τους, και μονολογούν «ώφου μωρέ με τις βλακείες σας». Πιθανόν κάπου εδώ σταματά και η ανάγνωση του άρθρου για αυτούς. Ας μην γελιόμαστε, δεν είναι εύκολο να κάνεις κάποιον να στερηθεί το αγαπημένο του φαγητό – ακόμη και αν καταφέρεις να τον πείσεις ότι με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζει για τα παιδιά του έναν πλανήτη-κόλαση.
Ας είναι.
Κάποιοι άλλοι, με τραβάνε από το μανίκι. Ποιες είναι οι πηγές σου; Ποιος το λέει αυτό; Πώς αποδεικνύεται ότι η διατροφή μας επηρρεάζει το κλίμα; Γιατί δεν το λέει η τηλεόραση; Και, το πιο σημαντικό: Εγώ σπούδασα πάνω σε σχετικό αντικείμενο, γιατί δεν μας τα μάθανε αυτά στο πανεπιστήμιο;
Οι πηγές, αγαπητοί, είναι εκεί έξω. Υπάρχουν για όλους και είναι δωρεάν. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα Google.
Η αλήθεια είναι ότι το λέει και η τηλεόραση. Το γράφουν και οι εφημερίδες. Σπανίως μεν, αλλά το κάνουν. Όμως ίσως προσπαθούν πάντα να το περνάνε στα ψιλά γράμματα, με γρήγορες και τσαπατσούλικες αναφορές στο θέμα, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα που μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του κόσμου και, κυρίως, την παγκόσμια οικονομία. Για να είμαι δίκαιος, ενίοτε μπορεί αυτό να συμβαίνει επειδή, απλά, δεν τους φαίνεται και τόσο τραγικό ώστε να στήσουν ολόκληρο ρεπορτάζ επί του θέματος. Οι τσιμινιέρες των εργοστασίων και τα αυτοκίνητα στους δρόμους των πόλεων είναι ορατές και χειροπιαστές πηγές βρώμας και μόλυνσης, κάνουν «μπαμ». Αντίθετα, δύσκολα το μυαλό μπορεί να πάει στις αγελάδες και τα γουρούνια όταν κάποιος σκέφτεσαι την κλιματική αλλαγή.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να πουν την αλήθεια. Η οργάνωση Sea Shepherd, που αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι μία από τις λίγες που αναφέρεται ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές στο θέμα, συσχετίζοντας την διατροφή με την κλιματική αλλαγή. Διάσημοι του Χόλιγουντ κάνουν επίσης αξιόλογες προσπάθειες, δημιουργώντας ταινίες και ντοκιμαντέρ για να ενημερώσουν τον κόσμο και να του μάθουν ότι μόνο μια 100% φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης λαίλαπας πάνω στον πλανήτη.
Αν λοιπόν θέλεις πηγές, οι πηγές υπάρχουν. Ορισμένες από αυτές, σού τις παραθέτω παρακάτω.
Ξέρετε, για παράδειγμα, ότι η κτηνοτροφία εκπέμπει στην ατμόσφαιρα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι όλα τα μεταφορικά μέσα στου κόσμου μαζί – αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα, πλοία;
Πηγή: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε.
Το ξέρετε ότι το 45% της Γης καταλαμβάνεται από ζώα που εκτρέφουμε για ανθρώπινη κατανάλωση;
Πηγή: Διεθνές Ίδρυμα Έρευνας για την Κτηνοτροφία
Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε το γεγονός ότι εκτρέφουμε 70 δισεκατομμύρια ζώα ξηράς (σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ψάρια, το κυνήγι και οι ιδιωτικές εκτροφές της αυλής); Αυτά τα ζώα, τρώνε φαγητό και όχι αέρα κοπανιστό. Χρειαζόμαστε από 16 ώς 20 φορές περισσότερη γη για να καλλιεργούμε ζωοτροφές για αυτά τα ζώα, σε σχέση με τη γη που θα χρειαζόμασταν για να καλλιεργήσουμε φυτά για ανθρώπινη κατανάλωση. Το 91% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που έχει αποψιλωθεί, έχει ως αιτία την δημιουργία βοσκότοπων και εκτάσεις για καλλιέργεια ζωοτροφών. Υπόψιν ότι ο Αμαζόνιος παράγει (παρήγαγε;) το 20% του οξυγόνου της Γης. Πολλές ιθαγενείς φυλές του Αμαζονίου έχουν ήδη εξαφανιστεί ή μετατοπιστεί, ως αποτέλεσμα των αποψιλώσεων.
Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα
Γνωρίζετε ότι το 50% από όλες τις καλλιέργειες του κόσμου, αφορά ζωοτροφές; Η μισή καλλιεργίσιμη έκταση του πλανήτη μας, είναι αφιερωμένη στην παραγωγή τροφής για τα εκτρεφόμενα ζώα! Η ίδια έκταση γης, αν την χρησιμοποιούσαμε για καλλιέργεια δικής μας τροφής, θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της πείνας σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Έρευνες έχουν δείξει ότι εργάτες που δουλεύουν σε σφαγεία, αυτοί που εσείς πληρώνετε για να σκοτώνουν ζώα για λογαριασμό σας, υποφέρουν από Μετατραυματικό Στρες, μια πολύ σοβαρή ψυχολογική κατάσταση που συχνά απαιτεί την λήψη ισχυρών ψυχοφαρμάκων. Άλλες έρευνες, έχουν δείξει αυξημένη εγκληματικότητα κοντά σε περιοχές όπου λειτουργούν σφαγεία. Και όχι, το να δουλεύεις σε σφαγείο ΔΕΝ είναι το ίδιο με το να μαζεύεις πορτοκάλια σε χωράφι.
Πηγή: PTSD Journal
Ποια είναι η λύση; Θα σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη αν κόψουμε το κρέας;
Πρώτα απ’ όλα, δεν αρκεί απλώς να κόψουμε το κρέας. Αυτή είναι μια συνηθισμένη παρανόηση όσων ερμηνεύουν επιπόλαια τις επιστημονικές μελέτες. Η εκτροφή ζώων είναι αυτή που επιβαρύνει το περιβάλλον στον μεγαλύτερο βαθμό – και εκτροφή ζώων απαιτείται όχι μόνο για το κρέας αλλά επίσης για τα αβγά, το γάλα, το τυρί, τα δερμάτινα και γούνινα είδη κ.ά. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης οφείλεται στο κρέας και ειδικά στο βόειο.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να είσαι έμπρακτα οικολόγος, είναι να γίνεις βίγκαν.
Το ξέρεις ότι υπάρχει επιστημονική ομοφωνία στο γεγονός ότι μια σωστά σχεδιασμένη βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή, επαρκής και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες (πηγή);
Ο πλανήτης μας δεν θα θεραπευτεί αμέσως και αυτομάτως αν γίνουμε βίγκαν. Αρχικά, επειδή όσο και να το θέλουμε, αποκλείεται να γίνουν όλοι βίγκαν αμέσως. Θα πάρει καιρό. Χρειάζεται προσπάθεια. Και έχουμε επίσης, μαζί με την διατροφή μας, να αλλάξουμε και πολλές ακόμη βρώμικες και επιβαρυντικές για το περιβάλλον συνήθειές μας.
Πρέπει να υιοθετήσουμε την ηλιακή και αιολική ενέργεια πλήρως, έτσι ώστε να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς πλαστικά. Να κάνουμε ποδήλατο. Να ανακυκλώνουμε. Έχουμε πολλά να κάνουμε. Αλλά τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει την επερχόμενη καταστροφή, αν δεν αλλάξουμε την διατροφή μας.
Pingback: Πολίτες ζητούν από την ΕΡΤ να παίξει «απαγορευμένα» ντοκιμαντέρ | Συνύπραξη