ΝΕΑ

Η Greta Thunberg στο Ευρωκοινοβούλιο: Να δράσετε για το κλίμα όπως και για την Παναγία των Παρισίων

Από  | 

Συγκρατημένη και συναισθηματική όπως πάντα, αλλά απολύτως αυστηρή στα λόγια της, η διάσημη πλέον Σουηδή βίγκαν ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg εμφανίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να απευθυνθεί στους ηγέτες της Ευρώπης.

Λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, η 16χρονη ακτιβίστρια απηύθυνε για άλλη μια φορά το ισχυρό της μήνυμα για το κλίμα, ζητώντας επείγουσα δράση και όχι ευχολόγια και ελπίδες. Στην ομιλία της, έκανε λόγο για την υποκρισία που κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι περισσότερα από 1 δις ευρώ συγκεντρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης Παναγίας των Παρισίων, την ίδια στιγμή που ηγέτες σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται διστακτικοί και δυσκίνητοι για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

«Χθες, όλος ο κόσμος παρακολούθησε με λύπη και απόγνωση την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, όμως αυτό το κτήριο θα κτιστεί ξανά. Αν όμως το σπίτι μας κατέρρεε, οι ηγέτες μας δεν θα δρούσαν με τον ίδιο τρόπο που δρουν τώρα. Λοιπόν, το σπίτι μας όντως καταρρέει κι όμως, τίποτα δεν συμβαίνει. Πρέπει να μπούμε σε ‘λειτουργία καθεδρικού’. Σας ζητώ να σηκωθείτε και να κάνετε αυτό που είναι απαραίτητο», ανέφερε στην ομιλία της.

Η άποψη της Greta δεν είναι μοναδική. Πολλοί άλλοι έχουν εκφραστεί με παρόμοιο τρόπο, παρατηρώντας μια αλληλεγγύη και υλική συνεισφορά τεραστίων διαστάσεων, ώστε το διάσημο μνημείο να αποκατασταθεί τάχιστα, την ίδια στιγμή που παραμένουν απαθείς σε άλλα προβλήματα, μεγαλύτερης έκτασης και σοβαρότητας. Ο Βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Σνάιντερ, για παράδειγμα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αν μπορούσαμε όλοι μας να παρακολουθήσουμε τον τρομακτικό τρόπο με τον οποίο καταστρέφεται ο πλανήτης μας, όπως κάνουμε και με την Παναγία των Παρισίων, ίσως κάναμε περισσότερα για να το σταματήσουμε».

Παρότι η καταστροφή ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σίγουρα θλιβερό γεγονός, καταδεικνύει επίσης και το γεγονός πως τα χρήματα και οι πόροι μπορούν να βρεθούν άμεσα, όταν υπάρχει θέληση και σύμπνοια. Αν οι ηγέτες του κόσμου, αλλά και οι απλοί άνθρωποι, αντιμετώπιζαν το ίδιο επιτακτικά και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Σχόλια Facebook