ΝΕΑ

Πολίτες ζητούν από την ΕΡΤ να παίξει «απαγορευμένα» ντοκιμαντέρ

Από  | 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ορυκτών καυσίμων. Εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από οχήματα, βιομηχανίες και οικίες απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα της Γης, συντελώντας σε αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο του θερμοκηπίου και ενισχύοντας την κλιματική αλλαγή.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και γενικότερα στην καταστροφή του περιβάλλοντος (υποβάθμιση εδάφους και πόσιμου νερού, νεκρές θαλάσσιες ζώνες, ερημοποίηση κ.ά.) σημαντικό ρόλο παίζει και η κτηνοτροφία;

Η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία συνεπάγεται την αυξανόμενη ζήτηση και κατ’ επέκταση την περαιτέρω εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη επιβάρυνση του κλίματος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ήδη από το 2006 σε σχετική έκθεσή του, ότι τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν το 18% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο δηλαδή από όλες τις μεταφορές μαζί.

Επιπλέον, περαιτέρω εκτιμήσεις έδειξαν ότι κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 65% όλων των εκπομπών οξειδίου του αζώτου που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Ένα αέριο του θερμοκηπίου με 296 φορές μεγαλύτερο δυναμικό θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα και που παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.

Από το 2010, η έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την αειφόρο διαχείριση των πόρων, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), προτείνει στα κράτη μέλη στροφή προς φυτικές διατροφές, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα πλησιάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, τα δυτικά διατροφικά «γούστα», πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πλέον μη βιώσιμα διότι απαιτούν φυσικούς πόρους που δεν απλώς δεν έχουμε και παράλληλα καταστρέφουν τα οικοσυστήματα της γης.

Για όλα τα παραπάνω, έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές παραγωγές ντοκιμαντέρ που έπαιξαν σε κινηματογράφους του εξωτερικού, αλλά και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες βίντεο. Όχι όμως στην τηλεόραση, για μάλλον αυτονόητους λόγους. Η διστακτικότητα των ΜΜΕ να αναφερθούν στο ζήτημα είναι κατανοητή: Οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών όχι μόνο συνεισφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ στις εθνικές οικονομίες, αλλά αποτελούν επίσης πανίσχυρα οικονομικά λόμπι με την αυτονόητη επιρροή στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, είναι λογικό να θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην επιβίωσή μας και στην σωτηρία του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε, παρά στην προστασία της βιομηχανίας – η οποία ούτως ή άλλως δεν απειλείται καθώς ακόμα και με μαζική στροφή των καταναλωτών προς φυτικά είδη διατροφής, οι ίδιες βιομηχανίες είναι αυτές που πρόκειται κατά κύριο λόγο να κερδοφορήσουν, αλλάζοντας απλώς το προϊόν τους.

Δύο πολύ σημαντικά ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με τις επιπτώσεις της διατροφής στο κλίμα, είναι το Eating Our Way to Extinction αλλά και το Cowspiracy, και τώρα πολίτες της Ελλάδας ζητούν να παίξουν στην κρατική τηλεόραση.

Σε ένα νέο ηλεκτρονικό ψήφισμα της Συνύπαρξης στην γνωστή πλατφόρμα Avaaz, ζητείται από την ΕΡΤ να κάνει αυτό το θαρραλέο βήμα και να προχωρήσει στην αναμετάδοση των δύο αυτών σπουδαίων ντοκιμαντέρ.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι δουν τα ντοκιμαντέρ θα γίνουν χορτοφάγοι ή βίγκαν. Όμως, θα προσφέρει στους καταναλωτές όλη την γνώση και την πληροφορία που χρειάζεται να έχουν ώστε να παίρνουν ενημερωμένες και υπεύθυνες αποφάσεις. Είναι άλλο πράγμα να μην κάνουμε το σωστό επειδή δεν ξέρουμε και ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα να ξέρουμε, αλλά παρόλα αυτά να αδιαφορούμε. Και, ελπίζουμε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα ενδιαφέρεται και νοιάζεται για τις συνέπειες των καταναλωτικών του προτιμήσεων, όταν γνωρίζει.

Για να υπογράψεις κι εσύ το ψήφισμα, κάνε κλικ εδώ.

Για να διαβάσεις περισσότερα για την σχέση της διατροφής με την κλιματική αλλαγή, κάνε κλικ εδώ.

Σχόλια Facebook