ΥΓΕΙΑ
Μαμάδες, θηλάστε αποκλειστικά τα παιδιά σας
Όπως και σε πολλά ακόμη θέματα, έτσι και στο θέμα του θηλασμού δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται δεκαετίες πίσω και ένα ολόκληρο σύστημα από γιατρούς, μαίες, μαιευτήρια, συγγενείς, εταιρίες και άσχετους, καταστρέφει συστηματικά την υγεία μας και τον πιο ιερό δεσμό του κόσμου: Της μητέρας και του μωρού της.
Θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει μια ανάρτηση για τον μητρικό θηλασμό σε ένα blog για τον βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων.
Κι όμως, έχει μεγάλη σχέση πρώτον γιατί ο βιγκανισμός τιμά την φυσική τάξη και ο θηλασμός είναι εξ ορισμού κάτι το φυσικό, δεύτερον γιατί υπάρχει άμεση σχέση με την εκμετάλλευση των ζώων αλλά και των ανθρώπων και τρίτον γιατί νιώθω πως θέλω να μιλήσω, σε όσο περισσότερους μπορώ, για όσα πράγματα έμαθα το διάστημα που γεννήθηκε και μεγάλωνε ο γιος μου, πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπαίνουν συνήθως στον κόπο να αναλογιστούν.
Σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση και αυτά που η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει, οι άνθρωποι ως είδος πάσχουν από κάποια πολύ κακιά αρρώστια.
Βλέπετε, τα θηλαστικά ζώα θηλάζουν τα μωρά τους με το δικό τους, μητρικό γάλα. Όλα τα μικρά των θηλαστικών, μεγαλώνουν με αυτό το γάλα, το μητρικό γάλα, το γάλα της μαμάς τους. Η φάλαινα, ο ελέφαντας, ο σκύλος, η γάτα, ο αρουραίος, η ζέβρα, το γουρούνι, η κατσίκα, ο ασβός, το κουνέλι, το λιοντάρι, το ελάφι και όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά ζώα του κόσμου. Εκτός από τον άνθρωπο!
Η γυναίκα, εξαιτίας κάποιου κακού ιού ή μετάλλαξης δυστυχώς δεν έχει αρκετό γάλα για να θρέψει το μικρό της ή το γάλα της κατεβαίνει μια εβδομάδα μετά τη γέννηση του μωρού της, με αποτέλεσμα το μωρό να έχει ήδη πεθάνει από την πείνα πριν πιει το γαλατάκι του. Έτσι, ενώ όλα τα ζώα του κόσμου μεγαλώνουν με το γάλα της μαμάς τους, τα μωρά των ανθρώπων μεγαλώνουν με γάλα άλλων ζώων.
Τι αρρώστια είναι αυτή, που κάνει τις γυναίκες να μην έχουν γάλα, να έχουν λιγότερο απ΄ όσο χρειάζεται ή να τους «κόβεται» στα καλά καθούμενα; Έχουν μελετήσει άραγε οι επιστήμονες γιατί αυτή η αρρώστια χτυπά μόνο τους ανθρώπους αλλά όχι τα υπόλοιπα ζώα;
Ναι, το έχουν μελετήσει και η διάγνωση έχει βγει εδώ και πολλά χρόνια: Βιομηχανικού τύπου, πλύση εγκεφάλου.
Φαίνεται πως η μεγάλη μας διαφορά από τα υπόλοιπα ζώα είναι η εξής: Τα υπόλοιπα ζώα, όταν γεννήσουν, παίρνουν αμέσως το μικρό τους δίπλα τους, περνούν χρόνο μαζί και, φυσικά, τα αφήνουν να θηλάσουν όταν θέλουν και όσο θέλουν (αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για ζώα που έχουμε υποδουλωμένα και εκμεταλλευόμαστε). Εμείς οι άνθρωποι όμως, θέλουμε να ανεβάσουμε φωτογραφίες του μωρού στο Facebook, να πεταχτούμε στο κυλικείο για ένα φρέντο μέτριο και δυο τσιγάρα και φυσικά να αράξουμε και να ξεκουραστούμε γιατί, ξέρεις, ήταν κουραστική η όλη φάση.
Σας μεταφέρω λοιπόν ό,τι έμαθα εγώ και η γυναίκα μου λίγο πριν και αφού γεννήσαμε. Δεν είναι τίποτα απόρρητα στοιχεία, ούτε πυρηνική φυσική. Πρόκειται για απλές, ευρέως γνωστές πληροφορίες που θα μπορούσατε να βρείτε και μόνοι σας στο ίντερνετ. Εγώ απλώς, αναμεταδίδω.
Οι περισσότερες μητέρες σήμερα, ειδικά στη χώρα μας, αναφέρουν πως δεν είχαν γάλα, είχαν λίγο γάλα, το γάλα τους «κόπηκε» ή ότι το μωρό του «δεν έπαιρνε βάρος» από το γάλα τους. Το στοχευμένο μάρκετινγκ εταιριών βρεφικών προϊόντων, η ελλιπής ενημέρωση και οι παλιές, ξεπερασμένες απόψεις για την γαλουχία, δυστυχώς έχουν επηρεάσει αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό την άποψη που οι άνθρωποι έχουν για τον μητρικό θηλασμό. Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και μια ειδική κατηγορία ανθρώπων, αυτοί που αποκαλώ παθολογικά ηλίθιους, οι οποίοι βλέπουν την θηλάζουσα μητέρα ως κάτι ανήθικο, ενοχλητικό ή ακόμη και σεξουαλικό. Δεν έχουν πρόβλημα με τα άπειρα βυζιά και κώλους που κρέμονται στα περιοδικά των περιπτέρων, ούτε με τις ημίγυμνες γκόμενες στην τηλεόραση, αλλά τους ενοχλεί μια μητέρα που ταΐζει το παιδί της δημοσίως.
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν το 1991 μία πρωτοβουλία γνωστή ως «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε νοσοκομειακά συγκροτήματα, θα υποστηρίζουν τις μητέρες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα. Έτσι, το προσωπικό μαιευτηρίων και νοσοκομείων υποχρεώθηκε να εκπαιδεύεται κατάλληλα ώστε να μπορεί να ενημερώνει σωστά τις νέες μητέρες για τον θηλασμό. Πολλά μαιευτήρια έχουν ασπαστεί αυτή την πολιτική, αλλά στην πράξη ελάχιστα την εφαρμόζουν.
O μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός φυσικός και φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη και το πολυτιμότερο δώρο ζωής, με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό σε συνδυασμό με την προσθήκη στερεών τροφών, αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.
Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή. Ενδεχομένως, εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη παγίδα, για μητέρες που ισχυρίζονται ότι θήλασαν, όμως δεν ήταν αρκετό ή δεν διήρκεσε όσο θα ‘πρεπε: Όταν λέμε αποκλειστικά, εννοούμε αποκλειστικά. Ο συνδυασμός του θηλασμού με συμπληρώματα και μπιμπερό, όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει πρόωρο αποθηλασμό και διακοπή της γαλουχίας. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εταιρίες.
Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση και έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τα ποσοστά θηλασμού να είναι απογοητευτικά και οι περισσότερες νέες μητέρες να καταφεύγουν είτε αμέσως μετά τον τοκετό είτε μετά από μερικές εβδομάδες, σε συνθετικά γάλατα εμπορίου. Για κάθε μωρό που γεννιέται, κάποιος μπαμπάς ξεκινάει το τρέξιμο στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία για να κουβαλάει γάλα σε σκόνη, νομίζοντας μάλιστα ότι αυτό είναι το φυσιολογικό και το καλύτερο για το παιδί τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 4 γυναίκες αναφέρει ότι «δεν έχει γάλα», ενώ στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο σε 1 στις 100.000 γυναίκες.
Τα πλεονεκτήματα του αποκλειστικού θηλασμού για το μωρό είναι πολλά και αναντικατάστατα:
- Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης διατροφή για τα βρέφη, σε λιπαρά, νερό, πρωτεΐνες, αμινοξέα και ωφέλιμα σάκχαρα και η μοναδική ειδική διατροφή για τον άνθρωπο
- Είναι πιο εύπεπτο από το γάλα ζώων
- Μειώνει δραστικά τις πιθανότητες παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή
- Τα πρόωρα νεογέννητα έχουν καλύτερη πρόγνωση όταν θηλάζουν
- Περιέχει ζωντανά κύτταρα και αντισώματα της μητέρας, που θωρακίζουν άμεσα το παιδί από ασθένειες, λοιμώξεις, ιούς, μικρόβια και πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις
- Μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες κολικών
- Προστατεύει το παιδί από ωτίτιδες
- Τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες έχουν μικρότερη έως και μηδενική πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών
- Τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά αντιμετωπίζουν μικρότερες πιθανότητες για ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων και τερηδόνας, ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που θήλασαν αρρωσταίνουν λιγότερο και έχουν καλύτερη υγεία στην νεανική τους ηλικία
- Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερο δείκτη ευφυίας
- Ο μητρικός θηλασμός συμβάλει στην καλύτερη και ομαλότερη ανάπτυξη του παιδιού, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική
Μια σταγόνα γάλακτος περιέχει 4.000 ζωντανά κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες, όπως η καταστροφή βακτηριδίων και η μεταφορά σημαντικών, για την άμυνα του οργανισμού, αντισωμάτων.
Ο μητρικός θηλασμός είναι μια πολύπλοκη και μαγική διαδικασία που έχει προβλέψει η φύση για όλα τα θηλαστικά ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Το στήθος της γυναίκας μετά τον τοκετό εκκρίνει ειδικές ορμόνες που το βρέφος μπορεί να μυρίζει και έχουν παρόμοια σύνθεση με το αμνιακό υγρό. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί όταν θηλάζει δένεται με τη μητέρα του, νιώθει οικεία, δημιουργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και αισθάνεται ήρεμο και γαλήνιο.
Ο θηλασμός είναι επίσης εντελώς ανέξοδος. Δεν απαιτείται η αγορά κανενός εξοπλισμού, αφού το γάλα του μωρού είναι άμεσα και πάντα διαθέσιμο, στην σωστή θερμοκρασία, αποστειρωμένο, δωρεάν και απεριόριστο.
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι επίσης πολλά και για τη μητέρα:
- Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης γρηγορότερα, περίπου 600 θερμίδες ανά ημέρα
- Ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερη απώλεια αίματος
- Καθυστέρηση επανέναρξης έμμηνου ρύσης, μικρότερη πιθανότητα αναιμίας
- Μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού και ωοθηκών
- Μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης
- Προσφορά ικανοποίησης άμεσα στο βρέφος
- Βοηθά στο δεσμό μητέρας- βρέφους και την συναισθηματική υγεία
- Ελάττωση του άγχους και αίσθηση χαλάρωσης
- Ευκολότερο και φτηνότερο!
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μητρικό γάλα δεν είναι ίδιο κάθε μέρα και κάθε φορά που θηλάζετε και δεν είναι ίδιο σε όλες τις γυναίκες. Αντίθετα, προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του μωρού σας, αλλάζει συνεχώς σύνθεση, δίνοντάς του κάθε φορά ακριβώς αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι πιο υδαρές στα πρώτα λεπτά του θηλασμού για να ξεδιψάσει το μωρό σας και στη συνέχεια να γίνεται πιο λιπαρό, για να χορταίνει – μπορεί επίσης να μεταφέρει στο μωρό σας αντισώματα που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει μια απειλή για την υγεία του. Αν η μητέρα αρρωστήσει, το σώμα της θα προσθέσει στο γάλα της ακριβώς τα αντισώματα που πρέπει, έτσι ώστε το μωρό της να τα πάρει αμέσως μέσω του θηλασμού και να μην κινδυνέψει από την ασθένεια της μαμάς. Το μητρικό γάλα είναι και τροφή, και νερό, και φάρμακο.
Αντίθετα, τα γάλατα εμπορίου δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, αφού είναι πάντοτε ακριβώς ίδια, κάθε ώρα, κάθε μέρα και για κάθε μωρό.
Τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη είναι ροφήματα που παρασκευάζονται από αποξηραμένο γάλα αγελάδας ή άλλων ζώων και περιέχουν δεκάδες ουσίες που είναι ξένες προς την φυσιολογική βιολογία του βρέφους. Κατά καιρούς έχουν ανιχνευτεί επικίνδυνες ή ακόμη και τοξικές ουσίες με όχι και τόσο παλιό παράδειγμα το σκάνδαλο της μελαμίνης στην Κίνα, ενώ συχνά ακατάλληλες παρτίδες συσκευασιών αποσύρονται από την αγορά, αφού όμως πρώτα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε παιδιά. Επίσης, όπως είναι προφανές, το ξένο γάλα σε σκόνη δεν περιέχει καθόλου ζωντανά κύτταρα, αλλά ακόμη κι αν περιείχε θα ήταν αγελάδας και όχι ανθρώπου.
Το γάλα δεν είναι ένα σταθερό, ίδιο και απαράλλακτο υλικό. Κάθε ζώο παράγει γάλα που είναι κατάλληλο για το είδος του. Ξέρατε για παράδειγμα ότι το γάλα της φώκιας είναι κατά 46% λίπος;
Το γάλα της αγελάδας είναι τελείως διαφορετικό από το ανθρώπινο. Είναι παράδοξο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το καταλάβουν.
Το ανθρώπινο μητρικό γάλα προορίζεται να μεγαλώσει ένα μωρό από τα 3 κιλά στα 9 κιλά μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το γάλα της αγελάδας έχει σκοπό να μεγαλώσει ένα μοσχάρι από τα 40 κιλά στα 200 κιλά μέσα σε 6 μήνες! Το γάλα της αγελάδας είναι πολύ βαρύ για το βρέφος, προκαλεί κολικούς, αλλεργίες, παχυσαρκία, συχνά νοσήματα και επισκέψεις στους παιδίατρους, ενώ περιέχει εντελώς διαφορετικές αναλογίες θρεπτικών ουσιών από το ανθρώπινο. Επίσης, το γάλα της αγελάδας συνήθως περιέχει αυξητικές ορμόνες μοσχαριών, που είναι τελείως ασύμβατες με τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο μωρό σας. Τέλος, σε αντίθεση με το μητρικό γάλα, το γάλα σε σκόνη είναι εντελώς στείρο, χωρίς τα αντισώματα και τα ζωντανά κύτταρα της μητέρας, που θα προστατέψουν το παιδί από μικρόβια και αρρώστιες. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα κοιμούνται περισσότερες ώρες, είναι νωχελικά και αρρωσταίνουν συχνότερα.
Η παγκόσμια προπαγάνδα υπέρ της κατανάλωσης ξένου γάλακτος από μωρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, είναι επίσης υπεύθυνη για την δημιουργία και την γιγάντωση μιας χυδαίας βιομηχανίας που υποδουλώνει, βιάζει και βασανίζει εκατομμύρια αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες και άλλα ζώα, με σκοπό να τους κλέψει το μητρικό γάλα που φυσιολογικά παράγουν για τα μικρά τους, και να το προσφέρει σε ανθρώπους.
Αν είστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία και έχετε αναρωτηθεί γιατί τα σημερινά παιδιά αρρωσταίνουν περισσότερο, ίσως θα έπρεπε να προσθέσετε στην σκέψη σας και ένα άλλο στοιχείο: Πώς είναι δυνατόν, ενώ οι γεννήσεις μωρών στις ανεπτυγμένες χώρες μειώνονται, οι πωλήσεις γάλακτος να αυξάνονται;
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές 800.000 παιδιών, αν είχαν θηλάσει μητρικό γάλα.
Παρά τις παγκόσμιες συστάσεις και το γεγονός ότι σε άλλες χώρες τα ποσοστά θηλασμού συνεχώς αυξάνονται (για παράδειγμα, στις ΗΠΑ σήμερα θηλάζει το 79% των γυναικών σε σχέση με τη δεκαετία του ’70 που το ποσοστό ήταν μόλις 20%), δυστυχώς στην Ελλάδα λίγες γυναίκες θηλάζουν αποκλειστικά το νεογέννητο βρέφος τους, καθώς στα περισσότερα μαιευτήρια και κλινικές χορηγούνται συμπληρώματα από τις πρώτες ώρες της γέννησης, χωρίς ιατρική ένδειξη. Συνήθως, αρκεί μια ηλίθια ιδέα ενός συγγενικού προσώπου ή μιας μαίας στην κλινική, για να είναι το πρώτο και το πιο κρίσιμο γεύμα ενός νεογέννητου βρέφους, ένα ρόφημα από σκόνη και βραστό νερό.
Έτσι, περίπου 1 στις 10 γυναίκες, στην Ελλάδα, θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες τα βρέφη τους και ακόμη μικρότερο ποσοστό συνεχίζουν το θηλασμό μετά τους έξι μήνες.
Μερικοί υπεύθυνοι παράγοντες είναι η ελλιπής ή λανθασμένη ενημέρωση, η ανεπαρκής υποστήριξη από το άμεσο και ιατρονοσηλευτικό περιβάλλον, η γρήγορη επιστροφή της μητέρας στην εργασία, οι λανθασμένες συμβουλές από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, η χρήση πιπίλας και μπιμπερό, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και η ηλικία της μητέρας και η παράνομη διαφήμιση και διακίνηση προϊόντων βρεφικού γάλακτος που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ως ισάξιο του μητρικού.
Η παραπλάνηση
Οι παρακάτω φράσεις, ακούγονται πολύ συχνά όχι μόνο από απλούς ανθρώπους αλλά και από το προσωπικό μαιευτηρίων και είναι σχεδόν σίγουρο ότι τις έχετε ακούσει κι εσείς:
«Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει ο θηλασμός τις πρώτες μέρες».
«Μια μητέρα που θέλει πραγματικά να θηλάσει, θα θηλάσει όταν πάει στο σπίτι μετά την έξοδο από το μαιευτήριο».
«Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο προέχει η ασφάλεια του νεογέννητου και η άνεση της μητέρας, δίνονται μπιμπερό επειδή η μητέρα δεν έχει ακόμα γάλα και για να μην έχει πρόβλημα υγείας το μωρό. Έπειτα μπορεί να ξεκινήσει ο θηλασμός».
«Το γάλα της λεχώνας κατεβαίνει αυτόματα την τρίτη με τέταρτη μέρα, ότι και αν έχει γίνει πριν».
«Προσπάθησα να το θηλάσω όταν γεννήθηκε αλλά δεν είχα γάλα, κι έτσι του έδωσα συμπλήρωμα».
«Καλό είναι το πρωτόγαλα, ας βάλουμε και στο στήθος το μωρό, αλλά παράλληλα ας δίνουμε και ξένο γάλα στο μαιευτήριο για να χορτάσει».
«Ας ξεκουραστεί η μητέρα τις πρώτες μέρες μετά την γέννηση, να αναλάβει το μαιευτήριο την φροντίδα και το τάισμα του μωρού και έπειτα στο σπίτι προσπαθεί τον θηλασμό».
Τα παραπάνω, είναι όλα επιστημονικά αναληθή, παραπλανητικά, επικίνδυνα και οδηγούν συστηματικά τις μητέρες σε πρόωρο αποθηλασμό και κακό ξεκίνημα της ζωής του παιδιού.
Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να θεωρήσουμε, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παραπάνω δεν λέγονται μόνο λόγω άγνοιας ή ευκολίας, αλλά αφορούν μια γενικότερη πολιτική προώθησης προϊόντων διαφόρων εταιριών. Πολλοί παιδίατροι στις κλινικές νεογνών, δεν διστάζουν να “γράφουν” βρεφικά γάλατα στις μητέρες όταν βγαίνουν από την κλινική, θαρρείς και είναι κάποιο φάρμακο, χωρίς να υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη. Και παρότι δεν το γράφουν ως φάρμακο, έτσι ακριβώς θα έπρεπε να είναι: Τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη θα έπρεπε να πωλούνται μόνο από φαρμακεία και μόνο με συνταγή γιατρού, εφόσον ο πραγματικός λόγος που [θα έπρεπε να] χρησιμοποιούνται είναι η ύπαρξη αποδεδειγμένου παθολογικού ή άλλου ιατρικού προβλήματος της μητέρας, που δεν της επιτρέπει να θηλάσει. Αντ’ αυτού, αυτά τα γάλατα κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν τις τσίχλες. Μερικά μαιευτήρια, προσφέρουν ακόμη και δωρεάν το πρώτο κουτί.
Η πραγματικότητα
Η πραγματικότητα είναι ότι οι πρώτες κρίσιμες ώρες και μέρες στο μαιευτήριο έχουν απόλυτα κρίσιμη σημασία τόσο για την τύχη του θηλασμού, όσο και για την υγεία της μητέρας και του βρέφους και για την σύνδεση μεταξύ τους. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός – και κάτι παραπάνω, όσον αφορά τον θηλασμό.
Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό η επαφή μητέρας και παιδιού και ο θηλασμός να γίνουν ΑΜΕΣΩΣ μετά την γέννηση του παιδιού, εφόσον μητέρα και παιδί είναι υγιή, μέσα στο πρώτο μισάωρο και τουλάχιστον για τις πρώτες δύο ώρες της ζωής του βρέφους. Το ζύγισμα, το ντύσιμο και οι φωτογραφίες μπορούν να περιμένουν. Με την άμεση επαφή μητέρας-βρέφους οι έρευνες δείχνουν μια σειρά καλύτερων εκβάσεων:
• Βοηθούμε στην εδραίωση του αποκλειστικού θηλασμού.
• Βοηθούμε το μωρό να θηλάσει για περισσότερους μήνες.
• Ενισχύουμε το δέσιμο μητέρας-βρέφους και την αλληλεπίδρασή τους, δηλαδή «ερωτεύονται» ο ένας τον άλλο.
• Η μητέρα αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και διαβάζει καλύτερα τα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού της.
• Διατηρούμε τη φυσιολογική θερμοκρασία του μωρού καλύτερα από κουβέρτες και θερμαντήρες.
• Η μητέρα μοιράζεται με το νεογέννητο φυσιολογικά, αβλαβή μικρόβια, το βοηθά να χτίσει φυσιολογική χλωρίδα στο δέρμα και τους βλεννογόνους του και το προστατεύει έτσι από τα επικίνδυνα μικρόβια του νοσοκομείου, τα οποία συχνά μεταδίδουν γιατροί, επισκέπτες και μαίες.
• Βοηθάμε στη μεταβολική σταθερότητα του μωρού και αποτρέπουμε την υπογλυκαιμία.
• Το μωρό εμφανίζει μεγαλύτερη σταθερότητα στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό του σύστημα, πιο ήρεμη ανάσα και πιο αργούς καρδιακούς χτύπους.
• Το μωρό έχει λιγότερη έκλυση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και οι κατεχολαμίνες, ορμόνες που σε έντονη και παρατεταμένη έκλυση καταστρέφουν εγκεφαλικά κύτταρα και αναστέλλουν την ανάπτυξη.
• Το μωρό επιδεικνύει μεγαλύτερη ωριμότητα στην συμπεριφορά και το νευρικό του σύστημα, με λιγότερο κλάμα και πιο σταθερά σημάδια πείνας και κορεσμού.
• Βοηθάμε να επιταχυνθεί η έξοδος του μηκώνιου – τα πρώτα μαύρα κόπρανα του μωρού – και επομένως μειώνουμε τον κίνδυνο για σοβαρό ίκτερο κατά τις πρώτες ημέρες.
• Το μωρό αναζητάει ενστικτωδώς το στήθος και ξεκινάει από μόνο του την διαδικασία διέγερσης, που θα οδηγήσει στην παραγωγή γάλακτος.
Σε μελέτη από την Πολωνία το 2002 συμπεραίνεται ότι έστω και 20 λεπτά μαζί με τη μαμά αμέσως μετά τον τοκετό μεταφράζονται για το βρέφος σε έναν με δύο μήνες περισσότερου θηλασμού στο μέλλον.
Μελέτες από την Αμερική δείχνουν ότι μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους μέσα στο πρώτο δίωρο παρουσιάζουν λιγότερο άγχος, καλύτερη ψυχική διάθεση, αργούς καρδιακούς παλμούς και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους, μιας ορμόνης του στρες. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και ένα λεπτό απομάκρυνσης του νεογέννητου για να ζυγιστεί και να επιστρέψει στη μαμά του, θα διαταράξει το ένστικτό του και ίσως αποτρέψει τη μαγική χημεία με τη μητέρα του.
Κι όμως, είναι ακόμα πολύ συχνό φαινόμενο σε μαιευτήρια στην Ελλάδα να μην δίνουν το μωρό στην μητέρα μόλις γεννηθεί. Υποστηρίζουν ότι πρέπει πρώτα να εξεταστεί, να πλυθεί, να ζυγιστεί, να κάνει ένεση βιταμίνης Κ, να γίνει αναρρόφηση στα ρουθούνια του, να ντυθεί, να του δοθεί τσάι ή ξένο γάλα και έπειτα να δοθεί στην μητέρα. Υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν γίνεται να δώσουν το μωρό στην μητέρα στον χώρο της ανάνηψης, πρέπει πρώτα να βγει ο πλακούντας, να ξεκουραστεί η μητέρα, δεν μπορεί να το πάρει αμέσως μετά από καισαρική τομή ή χορήγηση φαρμάκων και άλλα. Όλα αυτά είναι επιστημονικά ανυπόστατα.
Πολλές φορές το μωρό δίνεται στην μητέρα ώρες μετά την γέννηση, όταν πηγαίνουν από τον χώρο της ανάνηψης στο δωμάτιο. Αλλά η φύση προέβλεψε το ανθρώπινο νεογέννητο που γεννιέται υγιές να είναι σε εγρήγορση και ενεργοποιημένο κατά τις πρώτες στιγμές μετά την γέννηση, ώστε να έρθει σε επαφή με την μητέρα του και να θηλάσει, ενώ μετά τις δύο ώρες πέφτει σε βαθύ και συχνά παρατεταμένο ύπνο. Όταν το μωρό δίνεται στη μητέρα ώρες μετά τον τοκετό, έχει ήδη περάσει από συναισθηματικό σοκ, αφού δεν μπόρεσε να αναζητήσει ενστικτωδώς το πύαρ (πρωτόγαλα) και να χτίσει τον αρχικό του δεσμό με τη μητέρα.
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα προβλήματα θηλασμού, οφείλονται σε λάθους χειρισμούς αυτές τις πρώτες 2-3 κρίσιμες ώρες μετά τον τοκετό.
Διάσημοι μύθοι
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν στον μητρικό θηλασμό και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος από γάλατα εμπορίου και στον πρόωρο αποθηλασμό του μωρού.
Μετά τον τοκετό η γυναίκα δεν έχει αρκετό γάλα / Το γάλα δεν “κατεβαίνει” αμέσως / Το μωρό πρέπει να χορτάσει μόλις γεννηθεί.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τρεις έως πέντε ημέρες μετά από τον τοκετό, παράγεται στον μαστικό αδένα μια κιτρινωπή, κρεμώδης ουσία γνωστή ως πρωτόγαλα (πύαρ).
Επειδή είναι λιγοστό, πολλές μητέρες νομίζουν πως δεν έχουν αρκετό γάλα και καταφεύγουν στο συμπλήρωμα, όμως το πρωτόγαλα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το νεογνό! Η φυσιολογική ποσότητα πρωτογάλακτος που χρειάζεται το μωρό μόλις γεννηθεί είναι περίπου 5-10ml, δηλαδή όσο μια κουταλιά της σούπας.
Το πρωτόγαλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό, μιας και είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία ενισχύουν την ανώριμη ακόμη άμυνα του βρεφικού οργανισμού και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Το πρωτόγαλα θα βοηθήσει το μωρό σας να αποβάλει από τον οργανισμό του το μηκώνιο, που είναι τα πρώτα κόπρανα του παιδιού και έχουν συσσωρευτεί στο έντερό του όσο ήταν ακόμη στη μήτρα.
Με το πρωτόγαλα, εκτός από τα αντισώματα, περνούν από τη μητέρα στο βρέφος πρωτεΐνες, βιταμίνες, άλατα και λευκώματα, παρέχοντάς του ακριβώς τα συστατικά που χρειάζεται για τις πρώτες μέρες της ζωής του.
Αν το μωρό κλαίει ακατάπαυστα τις ώρες μετά τον τοκετό, οφείλεται στο γεγονός ότι αποχωρίστηκε από τη μητέρα του τις πρώτες, κρίσιμες ώρες μετά τη γέννηση και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τον απαραίτητο δεσμό. Η τοποθέτηση του βρέφους δίπλα στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό, χωρίς κουβέρτες ή άλλα υφάσματα αλλά μόνο με σωματική επαφή, θα προκαλέσει στο μωρό σας την ενστικτώδη αναζήτηση του στήθους και μια βαθιά ικανοποίηση και ηρεμία.
Παίζει ρόλο το μέγεθος του στήθους;
Όχι. Ο λιπώδης ιστός καθορίζει το μέγεθος του στήθους. Και αυτό, δεν έχει καθόλου επίδραση στην παραγωγή γάλακτος. Το γάλα παράγεται από τον οργανισμό ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους. Γυναίκες με μικρό στήθος έχουν θηλάσει δίδυμα ή και τρίδυμα!
Πρέπει να προσέχω τι τρώω και τι πίνω / Με το φαγητό “κατεβαίνει” περισσότερο γάλα / Ό,τι τρώω εγώ τρώει και το μωρό.
Λάθος. Σκεφτείτε το κι έτσι: Εάν βρίσκεστε σε αυστηρή δίαιτα και πεινάτε, σταματούν να μεγαλώνουν τα μαλλιά σας; Χτυπάει πιο αργά η καρδιά σας; Μειώνεται η αναπνοή σας; Σταματάτε να ιδρώνετε;
Η παραγωγή γάλακτος από το σώμα είναι μια διαδικασία επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα παράγει γάλα ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένο ή καταβεβλημένο είναι. Η φύση έχει προβλέψει πως το βρέφος πρέπει να τραφεί με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη κι αν λιμοκτονείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός τραβάει ενέργεια και ουσίες για την παραγωγή γάλακτος από τις αποθήκες του σώματος.
Δεν υπάρχουν συνεπώς φαγητά που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε, απλά πρέπει να τηρείτε ένα μέτρο στη διατροφή σας για να μην μολύνεται ο οργανισμός σας με τοξικές ουσίες. Μπορείτε να φάτε πικάντικα φαγητά, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο, λάχανο και δε χρειάζεται να έχετε τέλεια δίαιτα. Απλά τρώτε όταν πεινάτε και πίνετε όταν διψάτε. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές ή ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την γεύση του μητρικού γάλακτος, όπως είναι η νικοτίνη (κάπνισμα), η υπερβολική ζάχαρη και οι ναρκωτικές ουσίες. Επίσης το γάλα και τα γαλακτοκομικά, καθώς και το σιτάρι ή τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί σας αλλεργίες.
Το γάλα μου δεν είναι αρκετό / Μειώνεται / Το μωρό δεν χορταίνει.
Πολλοί φαντάζονται το στήθος σαν ένα δοχείο, που περιέχει γάλα και όταν αδειάσει, πρέπει να περιμένουμε να “γεμίσει” ξανά. Στην πραγματικότητα, το γάλα παράγεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και είναι πραγματικά απεριόριστο. Το μωρό σας μπορεί να θηλάζει (και πρέπει) όποτε θέλει και όσο θέλει, χωρίς πρόγραμμα.
Η παραγωγή γάλακτος από το στήθος σας αυξάνεται όταν αυξάνεται η ζήτηση και μειώνεται όταν μειώνεται η ζήτηση. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός σας παράγει τόσο γάλα, όσο ζητάει το μωρό. Εάν μαζί με το μητρικό γάλα δίνετε και συμπλήρωμα από ξένο, αν χρησιμοποιείτε πιπίλα, αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, ή αν προσπαθείτε να βάλετε “πρόγραμμα” στον θηλασμό (π.χ. κάθε τρεις ώρες), το αποτέλεσμα θα είναι το γάλα σας να μειώνεται. Καθώς το γάλα μειώνεται, το μωρό σας θα καταφεύγει αναγκαστικά μέσω της διαμαρτυρίας και του κλάματος σε άλλες πηγές, όπως το μπιμπερό, κι έτσι σταδιακά θα εγκαταλείψετε και η ίδια τις προσπάθειες για θηλασμό.
Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται μόνο ορισμένες γυναίκες που για παθολογικούς λόγους δεν μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα, ή και καθόλου, αυτές όμως είναι ελάχιστες (περίπου 1 στις 100.000) και εφόσον είστε υγιής τότε ΔΕΝ ανήκετε σε αυτές.
Όταν θηλάζω πονάω.
Όπως την πρώτη φορά που μαθαίνουμε ποδήλατο πέφτουμε συχνά, κάθε φορά που κάνουμε κάτι καινούριο, για πρώτη φορά στη ζωή μας, χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση μέχρι να το κάνουμε σωστά.
Φυσιολογικά ο θηλασμός είναι ανώδυνος. Αν πονάτε, σημαίνει πως κάνετε κάτι λάθος. Είναι λογικό τις πρώτες μέρες οι νέες μητέρες να μην γνωρίζουν πώς να τοποθετήσουν σωστά το παιδί στο στήθος. Ο πόνος και οι τραυματισμοί οφείλονται σχεδόν πάντα σε λάθος τοποθέτηση του παιδιού. Ξανακάνετε την προσπάθεια να το τοποθετήσετε σωστά στο στήθος, όσες φορές χρειαστεί, για να έχει το μωρό στο στόμα όλη τη θηλή, μεγάλο τμήμα της θηλαίας άλω (το καφέ τμήμα γύρω απ’ τη θηλή), να μην πονάτε, να φαίνεται ικανοποιημένο και να ακούγεται να καταπίνει.
Ίσως χρειαστεί, τις πρώτες μέρες, να προσπαθήσετε αρκετές φορές μέχρι να βρείτε τον σωστό τρόπο που το μωράκι σας πρέπει να πιάνει το στήθος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διαφορετικές θέσεις θηλασμού. Πολύ σύντομα ο θηλασμός θα γίνει μια απλή μηχανική κίνηση και θα σταματήσετε να πονάτε.
Πρέπει να θηλάζουμε και από τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα / Πρέπει να θηλάζουμε 10 λεπτά από κάθε στήθος.
Αυτό είναι και σωστό και λάθος. Τουλάχιστον κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του παιδιού, είναι καλό να αποφεύγετε να αλλάζετε στήθος. Επειδή το γάλα που βγαίνει από το στήθος αλλάζει καθώς περνάει η ώρα (στην αρχή είναι πιο αραιό για να ξεδιψάει το μωρό, στη συνέχεια γίνεται πιο θρεπτικό), είναι σημαντικό να αφήνετε το μωρό να πίνει από ένα μόνο στήθος κάθε φορά έτσι ώστε να τρέφεται σωστά – εκτός αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Το μωρό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψή του, χωρίς καθόλου χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταΐσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δεν βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μια ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν μετράμε, λοιπόν, λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Αδειάζει το στήθος μας; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: Στο θηλασμό πετάξτε τα ρολόγια!
Μπορώ να θηλάζω και να δίνω και συμπλήρωμα / Το μωρό δεν χορταίνει μόνο με το δικό μου γάλα / Δεν είναι κακό να πίνει και μητρικό και ξένο γάλα.
Χορήγηση “συμπληρώματος” προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος, ακόμη και πολύ λίγη, αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή.
Επίσης, το μπιμπερό προκαλεί στο μωρό, ιδιαίτερα στα νεογέννητα, την λεγόμενη σύγχυση θηλής, κάνοντάς το ανήσυχο επειδή η θηλή που αισθάνεται στο στόμα του αλλάζει συνεχώς και χάνει την επαφή με το στήθος της μητέρας, τις μυρωδιές, το άγγιγμα και την αίσθηση ασφάλειας. Τα μωρά που θηλάζουν και από το στήθος και από μπιμπερό είναι περισσότερο ανήσυχα και πολύ σύντομα δίνουν στη μητέρα το μήνυμα πως πρέπει να αυξήσει το μπιμπερό και να μειώσει τον θηλασμό.
Σκεφτείτε το κι έτσι: Ο άνθρωπος είναι θηλαστικό. Όλα τα θηλαστικά ζώα, όταν γεννούν τα μικρά τους, τα θηλάζουν χωρίς καμία ιατρική υποστήριξη, χωρίς συμβουλές, χωρίς ενημέρωση και χωρίς να χρειάζονται συμπλήρωμα από το γάλα ενός άλλου ζώου. Χρησιμοποιούν μονάχα το φυσικό τους ένστικτο. Αφού όλα τα ζώα μπορούν να το κάνουν και έχουν αρκετό γάλα, τότε για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος έχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος και χρειάζεται συμπλήρωμα από άλλα ζώα;
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γυναικών που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν γάλα, έχουν λίγο γάλα ή το γάλα τους “κόπηκε”, έχει προηγηθεί αποχωρισμός βρέφους-μητέρας μετά την γέννηση, συμπληρωματική σίτιση με ξένο γάλα, πιπίλα, τάισμα με μπιμπερό, ή όλα τα παραπάνω μαζί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών για 6 μήνες τουλάχιστον. Οτιδήποτε άλλο, όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά τελικά είναι και βλαπτικό, καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας.
Άφησε το μωρό σου να κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, για να μην “κακομάθει”.
Η βασική ανάγκη των βρεφών είναι το χτίσιμο εμπιστοσύνης με το περιβάλλον τους, δηλαδή με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Επειδή η όραση είναι φτωχά ανεπτυγμένη τον πρώτο καιρό, οι κύριες αισθήσεις του μωρού είναι η όσφρηση και η αφή.
Ένα νεογέννητο απομονωμένο στο κρεβατάκι του, μακριά από ανθρώπινη επαφή, είναι σαν τον τυφλό στην απομόνωση. Η αγκαλιά είναι βασικό στοιχείο της γονεϊκής φροντίδας, της αγάπης. Η αγκαλιά είναι, επίσης, απαραίτητο συστατικό του επιτυχημένου θηλασμού, ο οποίος, ως φυσική διαδικασία, περιέχει και προϋποθέτει άφθονη, συχνή επαφή.
Πάρε ξένο γάλα για να υπάρχει στο σπίτι, στην περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις.
Ο θηλασμός είναι ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης για τη μητέρα. Ειδικά τις πρώτες μέρες απαιτείται τεράστια υπομονή καθώς το μωρό μπορεί να θηλάζει ακόμη και 15 ώρες την ημέρα. Μια λεχώνα που πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα που μπορεί το παιδί της να πιει εκτός από το δικό της, θα θηλάσει επιτυχώς το μωρό της. Αντίθετα, εκείνη που έχει κάθε στιγμή, στο πίσω μέρος του μυαλού της, την εικόνα της σκόνης στο ντουλάπι, είναι πολύ πιθανό να “χάσει το παιχνίδι”.
Ειδικοί που προωθούν κουτιά ξένου γάλακτος στα χέρια της θηλάζουσας μητέρας, κλονίζουν την αυτοπεποίθησή της και βλάπτουν το θηλασμό, άρα και την υγεία της δυάδας μητέρα-παιδί. Εάν θηλάζετε και έχετε κανονική ροή γάλακτος, δεν χρειάζεται καμία σκόνη, κανένα μπιμπερό και κανένα συμπλήρωμα.
Μην θηλάζεις το παιδί το βράδυ, ώστε να ξεκουραστείς.
Ο θηλασμός τη νύχτα είναι, τουλάχιστον κατά τον πρώτο καιρό, εντελώς απαραίτητος για την εδραίωση της γαλουχίας. Οι ορμόνες της γαλουχίας βρίσκονται τότε στα ύψη, το μωρό τρώει πιο ήρεμα και συνεχίζει τον τακτικό ερεθισμό του στήθους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή γάλακτος, το δέσιμο με τη μαμά και την θωράκιση του οργανισμού του από ιώσεις και μικρόβια. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, γυναίκες που θηλάζουν επιτυχώς τα παιδιά τους, δεν κουράζονται περισσότερο από εκείνες που δίνουν μπουκάλι. Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, στην ιδανική θερμοκρασία, αποστειρωμένο και τέλειο για το παιδί σας. Αντίθετα, η προετοιμασία των μπιμπερό είναι εκείνη που είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και επίπονη.
Σίγουρα, αν επιλέξετε να θηλάσετε το μωρό σας θα ταλαιπωρηθείτε τις πρώτες εβδομάδες από συχνές διακοπές του ύπνου σας, όμως από την άλλη πλευρά ποια μητέρα δεν θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για το παιδί της;
Να επισκεφτείς τον παιδίατρο στις σαράντα ημέρες / Το μωρό να μην βγει από το σπίτι πριν τις σαράντα ημέρες.
Η Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει επίσκεψη της λεχώνας σε ειδικό μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες από την έξοδό της από το μαιευτήριο. Η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας, με τουλάχιστον άλλες 1 ως 3 επισκέψεις, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν.
Επομένως οι λεγόμενες “40 ημέρες” δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και ως θεωρία σχετίζονται με παλαιότερες εποχές, όταν οι άνθρωποι υπό τον φόβο μόλυνσης ή αρρώστειας του βρέφους, επιδίωκαν να το κρατάνε κλεισμένο στο σπίτι. Επιπλέον, πολλές γυναίκες παλεύουν να διατηρήσουν τη γαλουχία στο σπίτι, μέσα σε περιβάλλον χωρίς υποστήριξη από τον στενό τους κύκλο και χωρίς να έχουν λάβει σωστές οδηγίες κι έτσι, χωρίς την επίσκεψη στον ειδικό, αρκετές από αυτές δυστυχώς καταλήγουν στο μπιμπερό πριν καν φτάσουν στις 40 ημέρες.
Εάν το μωρό σου δεν παίρνει ικανοποιητικά βάρος, πρέπει να του δώσεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.
Λάθος. Πολλές φορές, επαγγελματίες υγείας “τρομοκρατούν” τη λεχώνα για το βάρος του μωρού της, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Καταρχάς, ποιο είναι το “ιδανικό” βάρος; Υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την αύξηση του βάρους του παιδιού (περίπου από 15 ως 25 γραμμάρια την ημέρα), όμως αυτό μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το παιδί. Δεν είναι όλα τα μωρά ίδια. Άλλες φορές πάλι υπάρχει πράγματι πρόβλημα, όμως καταφεύγουν εύκολα και αμέσως στη λύση του ξένου γάλακτος, χωρίς προηγούμενα να δώσουν οδηγίες για αποτελεσματικότερο θηλασμό.
Να μην θηλάζεις αν παίρνεις κάποιο φάρμακο, όπως παυσίπονο, αντιβίωση κ.λπ.
Αυτή η οδηγία είναι εννιά στις δέκα φορές λανθασμένη. Η αλήθεια είναι ότι τα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό. Οι γιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα στις λεχώνες γνωρίζουν ποια φάρμακα μπορεί να έχουν επίδραση στο μητρικό γάλα και, εάν υπάρχει απόλυτη ιατρική ανάγκη για λήψη φαρμάκων που είναι επικίνδυνα για το βρέφος, τότε θα ενημερώσουν σχετικά την μητέρα.
Υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα από το μητρικό γάλα. Το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο από την έλλειψη θηλασμού, παρά από την απειροελάχιστη δόση κάποιου φαρμάκου.
Μου κάνουν παρατήρηση όταν θηλάζω σε δημόσιο χώρο / Ντρέπομαι να θηλάζω εκτός σπιτιού / Ο θηλασμός είναι μόνο για το σπίτι.
Καταρχήν πρέπει να θυμάστε ότι ο θηλασμός είναι η φυσική τροφή του παιδιού σας. Επίσης είναι και η μοναδική του τροφή, δεν μπορείτε δηλαδή να του δώσετε σάντουιτς ή κρουασάν επειδή είστε έξω. Επομένως όταν κάποιος σας ζητάει να μην θηλάζετε, είναι σαν να σας ζητάει να αφήσετε το μωρό σας πεινασμένο. Επιπλέον ο μητρικός θηλασμός προστατεύεται από νόμους και ενθαρρύνεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Εάν μπορείτε να είστε συνεχώς στο σπίτι, καλώς. Όμως στην σύγχρονη εποχή που ζούμε αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, επομένως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να θηλάσετε το παιδί σας σε κάποιο λεωφορείο, σε μια δημόσια υπηρεσία, στη δουλειά σας ή σε κάποιο εστιατόριο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν θα έπρεπε να σας κάνει να αισθάνεστε παράξενα. Όσοι αντιδρούν βλέποντάς σας να ταΐζετε το παιδί σας, έχουν οι ίδιοι πρόβλημα, και όχι εσείς.
Το στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού δεν είναι μια σεξουαλική εικόνα, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται έτσι και άλλωστε, αν κάποιος δεν θέλει να κοιτάει, τότε γιατί το κάνει; Ένα μικρό κομμάτι λινό ύφασμα που ρίχνετε πάνω στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι αρκετό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κανέναν άλλο, παρά μόνο για το παιδί σας.
Είναι άλλωστε πολύ συνηθισμένο σε χώρες του εξωτερικού, ομάδες μαμάδων να διοργανώνουν συναντήσεις σε δημόσιους χώρους όπου θηλάζουν τα παιδιά τους και μοιράζονται εμπειρίες και προβληματισμούς.
Αφού το βρεφικό γάλα εμπορίου δεν είναι καλό, τότε γιατί το προτείνουν όλοι; / Ξέρω πολλά παιδιά που μεγάλωσαν με γάλα σε σκόνη και είναι μια χαρά.
Εάν οι εταιρίες έφτιαχναν γάλατα που προκαλούσαν στα μωρά άμεση αρρώστια, είναι προφανές ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσε κανείς. Πρέπει να θυμάστε ότι οι εταιρίες έχουν ως σκοπό το κέρδος, επομένως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας πείσουν ότι το γάλα τους είναι το καλύτερο για το παιδί σας.
Ο μητρικός θηλασμός δεν προσφέρει κανένα κέρδος στην οικονομία, κανείς δεν κερδίζει, παρά μόνο το μωρό σας. Η σίτιση των παιδιών με ξένο γάλα είναι μια βιομηχανία εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το γάλα σε σκόνη συνοδεύεται επίσης από παρελκόμενες αγορές όπως μπιμπερό, πιπίλες, θερμαντήρες, εργαλεία αποστείρωσης και πλυσίματος, βιβλία, βίντεο, καθώς και περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς, περισσότερα φάρμακα, περισσότερο χρήμα.
Το παιδί σας δεν θα πάθει κάποιο άμεσο κακό αν το ταΐζετε με ξένο γάλα – εκτός από σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών ή ελαττωματικού προϊόντος. Όμως το ίδιο ισχύει και με τα τσιγάρα: Όσοι καπνίζουν δεν αρρωσταίνουν αμέσως. Μπορεί να αρρωστήσουν μετά από χρόνια ή και καθόλου. Σημαίνει αυτό ότι το κάπνισμα είναι καλό; Αν τρώτε καθημερινά τηγανητές πατάτες και μπέικον, δεν θα πάθετε κάποιο κακό άμεσα. Μακροχρόνια όμως, θα πάθετε. Αυτό κάνει τα συγκεκριμένα φαγητά υγιεινά;
Θα πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε το θέμα από μια άλλη άποψη και να κρίνετε τί είναι φυσικό και τί είναι αφύσικο. Το γάλα της αγελάδας είναι για τα μοσχαράκια, όπως το γάλα της γάτας είναι για τα γατάκια. Κανένα άλλο είδος στον πλανήτη δεν ταΐζει τα μικρά του με το γάλα άλλων ειδών. Συνεπώς το γάλα που χρειάζεται ένα ανθρώπινο μωρό, είναι το ανθρώπινο γάλα.
Ο σκοπός σας σαν μητέρα είναι να προσφέρετε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στο παιδί σας για μακροζωία, υγεία και δύναμη και αυτό θα το πετύχετε με τον μητρικό θηλασμό καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ξένο γάλα. Τα γάλατα εμπορίου δεν είναι η φυσική τροφή του παιδιού σας και πλέον η επιστήμη γνωρίζει πως τα παιδιά που θήλασαν θα έχουν στο μέλλον καλύτερη υγεία, μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας και καλύτερη ανάπτυξη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ακόμη και πάνω στις συσκευασίες βρεφικού γάλακτος αναγράφεται, ως προειδοποίηση, πως το μητρικό γάλα είναι ανώτερο και καλύτερο.
Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις, πολύ σπάνιες, που ο γιατρός θα κρίνει ότι δεν μπορείτε να θηλάσετε. Τότε και μόνο τότε, θα χρειαστεί να καταφύγετε σε ξένο γάλα, όμως αυτή είναι μια περίπτωση ανάγκης και όχι επιλογής.
Συμπέρασμα
Το Facebook και οι παρέες μπορούν να περιμένουν. Τώρα, προτεραιότητα έχει το μωρό σας και μόνο αυτό. Ξεχάστε όσα ακούτε από άλλους (και κυρίως, άλλες) και θηλάστε τα μωρά σας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε.
Αν είστε έγκυος και θέλετε να θηλάσετε το παιδί σας, μιλήστε από τώρα με κάποιον σύμβουλο θηλασμού στην περιοχή σας, που θα σας προετοιμάσει και θα σας λύσει τις απορίες. Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας και το μαιευτήριο όπου πρόκειται να γεννήσετε και βεβαιωθείτε από τώρα ότι είναι φιλικοί προς το θηλασμό και θα σας παραδώσουν το παιδί σας αμέσως μόλις γεννηθεί, χωρίς αίθουσες νεογνών, χωρίς σκόνες, χωρίς μπιμπερό, χωρίς αποστειρωτές και χωρίς ενοχλητικές μαίες που θα σας λένε ότι “δεν έχετε γάλα”.
Άρθρο με πληροφορίες από Αννα Πατσούρου, Παιδίατρο-Σύμβουλο θηλασμού IBCLC, Νάνσυ Μορμπάχερ, Σύμβουλο γαλουχίας, Αγλαΐα Παπαδήμα, Πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας ΙBCLC, Στέλιο Παπαβέντση, Παιδίατρο MRcPCH DCH, IBCLC, Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, UNICEF, Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος La Leche Greece, Θεοδώρα Μάλλη, Βιολόγο.
Pingback: Μπαρμπούτσαλα η κλιματική αλλαγή, ξεδιάντροπος ο δημόσιος θηλασμός