ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθος: Η βίγκαν διατροφή είναι επικίνδυνη για τα παιδιά

Από  | 

Σίγουρα, αυτού του είδους οι ισχυρισμοί είναι ποικιλοτρόπως προβληματικοί, αστείοι και, τελικά λάθος. Όμως ιστορίες, φήμες και κινδυνολογία γύρω από το ζήτημα της βίγκαν διατροφής για παιδιά εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, οπότε αξίζει να αναφερθούμε σε αυτό για μια ακόμη φορά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ΜΜΕ απασχόλησε μια ιστορία από την Ιταλία. Η βουλευτής Ελβίρα Σαβίνο ζήτησε την ποινική δίωξη και φυλάκιση των γονιών που «επέβαλαν» βίγκαν διατροφή στα παιδιά τους, με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Ιταλική βουλή. Η Σαβίνο, μέλος ενός κεντρο-δεξιού κόμματος της χώρας, ισχυρίστηκε πως η βίγκαν διατροφή στερεί από τα παιδιά πολύτιμες βιταμίνες, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η πρότασή της είχε ως σκοπό «να στιγματίσει τις ανεύθυνες και επικίνδυνες συμπεριφορές που επιβάλλονται από τους γονείς». Εάν το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της είχε περάσει, οι γονείς που έτρεφαν με βίγκαν διατροφή παιδιά κάτω των τριών ετών θα αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος. Αν τα παιδιά αρρώσταιναν εξαιτίας της διατροφής τους, η προτεινόμενη ποινή φυλάκισης ήταν από δυόμιση έως τέσσερα χρόνια, ενώ σε περίπτωση θανάτου εξαιτίας κακής διατροφής, έξι χρόνια.

Φυσικά, ένα τέτοιο απίθανο σχέδιο νόμου δεν ψηφίστηκε ποτέ ενώ και μια ομάδα γιατρών, απευθυνόμενοι στην Σαβίνο, ζήτησαν την απόσυρση της πρότασής της ως ανυπόστατη, αφού η βίγκαν διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου υπήρξε τρομακτική για τους βίγκαν γονείς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μεγαλώνουν τα παιδιά τους με φροντίδα και αγάπη, εξασφαλίζοντας ότι καλύπτουν πλήρως τις διατροφικές τους ανάγκες, είναι υγιή και ευτυχισμένα.

Διάφοροι επίσημοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι φορείς παγκοσμίως έχουν τοποθετηθεί για το θέμα. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, για παράδειγμα, σε σχετικό της position paper έχει αναφέρει πως, «Κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της βίγκαν, είναι υγιεινές και θρεπτικά επαρκείς» και καταλήγει πως η βίγκαν διατροφή «είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής, της παιδικής, της εφηβείας, των μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς και για τους αθλητές»[1].

Η Ακαδημία δεν είναι ο μόνος φορέας που έχει αυτή την άποψη. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Αυστραλίας, «Σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της βίγκαν, είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς. Οι χορτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για ανθρώπους σε όλα τα στάδια της ζωής»[2], ενώ και η Καναδική Παιδιατρική Ένωση, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παιδιατρικούς φορείς του κόσμου, ισχυρίζεται πως «Μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες παιδιών και εφήβων»[3]


Αναφορές:
[1] Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets
[2] Vegetarian diets in children and adolescents
[3] Australian Dietary Guidelines, p.35

Σχόλια Facebook