ΝΕΑ

Γνωρίσαμε την τοπική ομάδα του Climate Save Movement στην Κρήτη

Από  | 

Αν ανήκεις σε αυτούς που νοιάζονται πραγματικά για το περιβάλλον, σίγουρα θα ανησυχείς. Η επικαιρότητα των τελευταίων ετών δείχνει πως οδεύουμε σταθερά προς μια κλιματική και οικολογική καταστροφή που θα οδηγήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, ακόμα και στα όρια της επιβίωσης.

Το Climate Save Movement, «παρακλάδι» του ευρύτερου παγκόσμιου δικτύου εθελοντών ακτιβιστών Save Movement, είναι η ομάδα στην οποία θέλεις να συμμετέχεις, αν πραγματικά νοιάζεσαι και θέλεις να κάνεις κάτι για το μέλλον για του πλανήτη μας.

Σε αντίθεση με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που σε καλούν να κάνεις ανακύκλωση, να χρησιμοποιείς λάμπες οικονομίας και να κάνεις περισσότερο ποδήλατο, το Climate Save Movement μας απευθύνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια – και αυστηρότητα – σχετικά με το τι φταίει για την επερχόμενη καταστροφή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε.

Στην Κρήτη, το Climate Save Movement ξεκίνησε δειλά με μόλις δύο, προς το παρόν, ολοκληρωμένες δράσεις. Η πρώτη στο κέντρο του Ηρακλείου, στα περίφημα «Λιοντάρια» και η δεύτερη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αστικής Οικολογίας. Η Μαρίνα, υπεύθυνη της τοπικής ομάδας στο Ηράκλειο, μας μίλησε για αυτό που κάνουν και τους λόγους για τους οποίους το κάνουν, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής όσο γίνεται περισσότερων πολιτών στις δράσεις τους.

Τι προσπαθείτε να καταφέρετε μέσα από τις δράσεις του Climate Save Movement;
Ενημερώνουμε τον κόσμο για ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και το κλίμα. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν πόσο καταστροφική είναι η καύση ορυκτών καυσίμων, τα χημικά, η πλαστική ρύπανση, τα φυτοφάρμακα, αλλά δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πόσο μεγάλη είναι η σχέση της διατροφής μας και της απλής καθημερινότητάς μας, με την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πώς μπορεί η διατροφή μας να έχει σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος;
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κατά κύριο λόγο το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά αλλά σε κάποιο βαθμό και τα αβγά, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά για το περιβάλλον γιατί απαιτούν πολλούς φυσικούς πόρους για να παραχθούν. Σήμερα καλλιεργούμε απέραντες εκτάσεις γης μόνο για σόγια και σιτηρά, που ταΐζουμε στα ζώα κτηνοτροφίας. Χρησιμοποιούμε το 70% του πόσιμου νερού μας, για την κτηνοτροφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Υδάτινου Αποτυπώματος, απαιτούνται 15.000 λίτρα νερού για να παράγουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος, ενώ για κάθε 1 λίτρο γάλακτος χρειαζόμαστε 1.000 λίτρα νερό.

Από την άλλη, η βιομηχανία της αλιείας καταστρέφει και ρυπαίνει συστηματικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Γνωρίζουμε για παράδειγμα, όταν μιλάμε για την περίφημη πλαστική ρύπανση των ωκεανών, ότι το 46% αυτής της ρύπανσης – σχεδόν η μισή – οφείλεται στην αλιεία. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εξοπλισμό ψαρέματος. Επομένως, ναι, μπορείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια και σακούλες και πρέπει να το κάνετε, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό για την σωτηρία των ωκεανών από το να σταματήσετε να τρώτε ψάρια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών λέει ότι μια παγκόσμια στροφή προς την φυτική διατροφή είναι κρίσιμη για να σώσουμε τον πλανήτη και οτι η κτηνοτροφία δημιουργεί περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μαζί, παγκοσμίως

Πώς αντιδρά ο κόσμος που συναντάτε στις δράσεις σας;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και θα ήθελαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Πολλοί συγκλονίζονται στην ιδέα ότι απλές καθημερινές συνήθειες απλών, καλών ανθρώπων, μπορεί να έχουν τόσο δραματικά αποτελέσματα για το περιβάλλον. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός πως διαχρονικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ επικοινωνούν στον κόσμο μόνο την μισή αλήθεια, επειδή δεν θέλουν να αγγίξουν θέματα που προκαλούν, όπως το περιεχόμενο του πιάτου μας.

Ακούγεται σαν να χρειάζεστε κι άλλους
Πάντα χρειαζόμαστε κι άλλους. Στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και για να ένα καλύτερο αύριο, εννοείται πως όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε μια από τις δράσεις σας;
Μπορεί να έρθει σε επαφή με την σελίδα Climate Save Greece, όπου θα γνωριστούμε και θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με κάποια τοπική ομάδα και να συμμετέχει σε μια από τις επόμενες δράσεις μας.

Η επόμενη δράση σας;
Θα βρισκόμαστε, φυσικά, στο Vegan Life Festival στα Χανιά στις 27 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φέτος έρχεται και στην Κρήτη, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν βίγκαν φαγητό, να ακούσουν ομιλίες, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και φυσικά να ενημερωθούν για την δράση ακτιβιστικών ομάδων όπως το Climate Save Movement.

 

Σχόλια Facebook