ΗΘΙΚΗ

Βιγκανισμός: Τρόπος ζωής, όχι τρόπος διατροφής

Από  | 

Αν και πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον βιγκανισμό μόνο σαν έναν τρόπο διατροφής, ο ηθικός βιγκανισμός ξεπερνάει κατά πολύ το φαγητό που βάζουμε καθημερινά στο πιάτο μας. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, που αφορά πολλές περισσότερες πτυχές της ζωής μας εκτός από το φαγητό.

Ο ηθικός βιγκανισμός αφορά στο να ζούμε συνειδητά ως αρνητές του σπισισμού. Δεν πρόκειται απλώς για μια ζωή χωρίς κρέας και άλλα ζωικά τρόφιμα, αλλά για έναν τρόπο ζωής ο οποίος δεν στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση των άλλων ζώων με κανέναν τρόπο.

Το παραπάνω είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό. Το να είμαστε βίγκαν απλώς με διατροφικούς όρους είναι μια προσέγγιση του βιγκανισμού που τείνει να ξεθωριάζει γρήγορα και να χάνει το νόημά της. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε γαλακτοκομικά, κρέας ή αβγά είναι απλώς χορτοφάγοι. Όμως ο βιγκανισμός πηγαίνει πολύ πιο μακριά από αυτό.

Τα μη ανθρώπινα ζώα και τα εγγενή δικαιώματά τους βλάπτονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εκτός από την θανάτωσή τους για κρέας ή την εκμετάλλευσή τους για τα αβγά τους και το γάλα τους. Ο ηθικός βιγκανισμός αποσκοπεί στην υιοθέτηση ενός δυναμικού σεβασμού για όλη τη ζωή. Δεν αφορά το τι τρώει κάποιος, αλλά το τι είναι.

Με άλλα λόγια, ο ηθικός βιγκανισμός δεν αφορά μόνο τις επιλογές μας στο φαγητό, αλλά επιλογές που σχετίζονται με τον τρόπο που ντυνόμαστε, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ακόμα και τα χόμπι μας. Επιπλέον, καθώς ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία που ιδανικά «αγκαλιάζει» ολόκληρο το φάσμα της ζωής και της καθημερινότητάς μας, είναι λογικό να υποθέσουμε πως λογικά θα έπρεπε να καθορίζει και τις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς και την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός μας σήμερα βασίζεται στην εκμετάλλευση των άλλων ζώων, με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα με την μορφή της δουλείας, τον ρατσισμό, την καταπίεση των γυναικών κ.ά.

Τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν όχι μόνο δικαίωμα στη ζωή, αλλά δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς πόνο. Το φαγητό που τρώμε είναι ένα πρώτο, πολύ μεγάλο, βήμα προς την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά του ανθρώπινου πολιτισμού. Όμως δεν είναι το μόνο βήμα. Ασύμβατες με τον ηθικό βιγκανισμό μπορεί να είναι και αμιγώς φυτικές διατροφικές επιλογές που όμως κρύβουν εκμετάλλευση, εάν για παράδειγμα για την παραγωγή αυτών των τροφίμων χρησιμοποιήθηκαν ή εξοντώθηκαν ζώα. Ασύμβατο με τον ηθικό βιγκανισμό μπορεί να είναι ένα πάρτι, στο οποίο απελευθερώνουμε στον ουρανό μπαλόνια, βίγκαν μπαλόνια, τα οποία λίγες μέρες αργότερα ίσως καταλήξουν στη θάλασσα και απειλήσουν την ζωή θαλάσσιων ειδών. Ακόμα και οι αγορές μας στα καταστήματα μπορούν να είναι ασύμβατες με τη βίγκαν φιλοσοφία, όταν αγοράζουμε συνειδητά και σκόπιμα προϊόντα για τα οποία γνωρίζουμε πως εργάστηκαν παιδιά ή καταπιέστηκαν άνθρωποι, στην άλλη άκρη του κόσμου.

Βίγκαν σημαίνει ειρήνη. Σημαίνει ότι επιδιώκουμε να ζούμε, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να επιβάλλουμε βία και χωρίς να καταπιέζουμε τους άλλους, είτε έχουν δύο πόδια, είτε τέσσερα, είτε φτερά, είτε πτερύγια.

Σχόλια Facebook