ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλους, σύμφωνα με τους ειδικούς

Από  | 

Με την ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση της βίγκαν διατροφής από ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι λογικό να ακούμε πολλές και διάφορες απόψεις για το κατά πόσο αυτό το είδος διατροφής είναι υγιεινό, επαρκές και κατάλληλο για όλους – ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Στο κάτω-κάτω, όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, οπότε είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενο να θέλουμε να είμαστε σίγουροι.

Όμως πως μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, όταν ακούει τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές απόψεις; Ρώτα δέκα ειδικούς και θα πάρεις δέκα διαφορετικές απόψεις. Απόψεις που ξεκινούν από ισοπεδωτικές, πομπώδεις εκφράσεις του τύπου «αν τρως έτσι θα αρρωστήσεις», μέχρι το άλλο άκρο, που φρονεί πως μπορούμε να επιβιώσουμε υπέροχα μόνο με ακτινίδια και νερό από την πηγή.

Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε μια οριστική και αξιόπιστη απάντηση, η κατάλληλη πηγή ενημέρωσης υπάρχει και η πηγή αυτή είναι οι οργανωμένοι, αναγνωρισμένοι φορείς υγείας και διατροφής.

Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics), ο παλαιότερος και πιο αναγνωρισμένος φορέας για την ανθρώπινη διατροφή, έχει τοποθετηθεί επίσημα για αυτό το είδος διατροφής, σε σχετικό της Position Paper από το 2016:

Αποτελεί θέση της Ακαδημίας πως κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της βίγκαν, είναι υγιεινές, θρεπτικά επαρκείς και μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα στην πρόσληψη και αντιμετώπιση συγκεκριμένων ασθενειών. Αυτές οι διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής, της παιδικής, της εφηβείας, των μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς και για τους αθλητές.

Με το παραπάνω Position Paper η Ακαδημία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την καταλληλότητα της βίγκαν διατροφής για όλες τις ηλικίες, το οποίο όμως δυστυχώς αγνοήθηκε συστηματικά από μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών της υγείας που επιμένει να αναπαράγει μύθους περασμένων δεκαετιών και να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν αυτό το είδος διατροφής.

Αν υπάρχει, ωστόσο, μια φράση που πρέπει να κρατήσουμε από την παραπάνω δήλωση της Ακαδημίας, είναι το «κατάλληλα σχεδιασμένες». Πρέπει να κατανοήσουμε πως μια φυτική διατροφή δεν είναι εξ ορισμού υγιεινή, απλά και μόνο επειδή είναι φυτική. Όπως και οποιοδήποτε άλλο είδος διατροφής, έτσι και η βίγκαν μπορεί εύκολα να είναι απρόσεκτη, επιπόλαια και ανθυγιεινή, αν δεν εφαρμόζουμε απλούς κανόνες της κοινής λογικής.

Ο πρώτος τέτοιος, είναι πως η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων μιας βίγκαν διατροφής, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, με έμφαση σε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αν συνδυάσουμε την θέση της Ακαδημίας με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ τα ελεύθερα σάκχαρα θα πρέπει να αποτελούν ιδανικά λιγότερο από 10% των θερμίδων μας και τα λίπη λιγότερο από το 30%.

Συμπληρώματα διατροφής

Ίσως ακούτε συχνά ότι αν είστε βίγκαν τότε ΠΡΕΠΕΙ να παίρνετε συμπληρώματα, όμως διαβάζοντας τις συστάσεις της Ακαδημίας, αλλά και πολλών ακόμη επίσημων φορέων, θα διαπιστώσετε ότι η βιταμίνη Β-12 είναι πρακτικά το μοναδικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να λαμβάνετε μέσω συμπληρώματος. Αυτό διότι, όλα τα υπόλοιπα μπορούν εύκολα να βρεθούν σε μια ισορροπημένη φυτική διατροφή.

Από τα παραπάνω γίνεται πολύ σαφές ότι χρειάζεται δουλειά και ενδιαφέρον. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να αναλάβουν το έργο της σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, στηριζόμενοι στις επίσημες θέσεις των οργανισμών, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να τρέφονται σωστά και υγιεινά με μια βίγκαν διατροφή – αντί να δέχονται μονίμως λανθασμένα μηνύματα και τρομοκράτηση περί «κινδύνων» και περί δεκάδων συμπληρωμάτων διατροφής που υποτίθεται πως χρειάζονται.

Περισσότερα για το θέμα της βιταμίνης Β-12

Φυτική διατροφή με πλήρη τρόφιμα

Ο μύθος της πρωτεΐνης «υψηλής βιολογικής αξίας»

Βρείτε όλες τις επίσημες θέσεις των οργανισμών υγείας και διατροφής, στην σελίδα Downloads

 

Σχόλια Facebook