ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με cheeseburger το συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Από  | 

Το δείπνο ήταν πλουσιοπάροχο και γεμάτο χοληστερίνη. Cheeseburger, καπνιστό μπέικον και dumplings χοιρινού ήταν μόνο μερικά από τα «εδέσματα» που έβρισκε κανείς στο τραπέζι.

Μόνο που αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο γεύμα. Ήταν το μενού στην συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που έλαβε χώρα στην Πολωνία πριν λίγες ημέρες. Μια συνάντηση με σκοπό την συζήτηση για λύσεις στην τεράστια κλιματική καταστροφή που μας χτυπάει την πόρτα.

O επικεφαλής του δικτύου Earth League, Johan Rockström, δήλωσε πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην καταστροφή να ξεδιπλωθεί, όταν όλες οι λύσεις του προβλήματος βρίσκονται εδώ, μπροστά μας». Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια και ξέρουμε ότι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα τονίσει την άμεση σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών και προειδοποιούν για ένα νέο, εφιαλτικό μέλλον που έρχεται στον πλανήτη μας. Η πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης απλώς επιβεβαιώνει τις υπόλοιπες: Απαιτείται δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποια λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΟΗΕ, άλλωστε, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη τουλάχιστον για το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – δηλαδή περισσότερα από αυτά που παράγουν όλα τα μεταφορικά μέσα μαζί.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι συμμετέχοντες σε αυτές τις τόσο κρίσιμες συζητήσεις θεωρούν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνουν οι άλλοι – όλοι εμείς, συγκεκριμένα – και όχι οι ίδιοι. Το μενού κατά την διάρκεια της συνάντησης ήταν απλώς ο ορισμός της υποκρισίας, καθώς οι σεφ σέρβιραν όλα αυτά τα είδη τροφών τα οποία καλούν τους καταναλωτές να μειώσουν, όπως μπέικον και cheeseburgers.

Σύμφωνα με αναλυτές του κλίματος, εάν δεν μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι σχεδόν αδύνατη. Οι 2 βαθμοί είναι το όριο που έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες πως, αν ξεπεραστεί, η αλλαγή στο κλίμα θα είναι πλέον ανεξέλεγκτη,

«Το γεμάτο κρέας μενού στο COP24 είναι μια προσβολή για το έργο του συνεδρίου», ανέφερε η Stephanie Feldstein, διευθύντρια του προγράμματος πληθυσμού και αειφορίας στο Κέντρο Βιοποικιλότητας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σερβίρουμε cheeseburgers σε συνέδρια για την κλιματική αλλαγή εφόσον θέλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τον ρόλο του φαγητού στο κλίμα».

 

Σχόλια Facebook