ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο εθισμός μας στο κρέας οδηγεί σε κλιματική καταστροφή

Από  | 

Η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούσε να είναι πιο δραματική. Σύμφωνα με αυτή, αποτελεί κατεπείγουσα προτεραιότητα η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ο κόσμος έτσι όπως τον ξέρουμε.

Και, για όσους συνεχίζουν να τρώνε κρέας, τα νέα είναι πολύ, πολύ κακά. Η κρεοφαγία αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute) διαπιστώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις αύξησης του πληθυσμού και της κατανάλωσης κρέατος, η γεωργία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αερίων που μπορούμε να απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Έχει υπολογιστεί ότι οι 2 βαθμοί Κελσίου είναι το όριο πάνω από το οποίο οι συνέπειες θα είναι ευρέως καταστροφικές. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς μοιάζει να είναι ανέφικτη.

Ο πληθυσμός των ανθρώπων αναμένεται να φτάσει τα 10 δις μέχρι το 2050 και, εφόσον οι σημερινές τάσεις διατηρηθούν ως έχουν, η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών πρόκειται να εκτοξευτεί. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, με αναγωγή των τάσεων κατανάλωσης από το 1961 μέχρι το 2050, οι άνθρωποι θα τρώνε 70% περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε με κανένα τρικ. Για να αποφύγουμε μια ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αλλάξουμε συλλογικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, για να παράξουμε κρέας από αγελάδες απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα 220 τόνους διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1 εκατομμύριο θερμίδες. Για να καταλάβετε το μέγεθος, πρόκειται για 30 φορές περισσότερο CO2 από αυτό που θα εκλύαμε στην ατμόσφαιρα για να παράξουμε τις ίδιες θερμίδες από φασόλια. Και δεν υπολογίζουμε καν τις συνέπειες στην γη, διότι η παραγωγή κρέατος απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης τόσο για την καλλιέργεια ζωοτροφών όσο και για τα ίδια τα ζώα – για βόσκηση και στέγαση. Η παραγωγή ζωικών τροφίμων, λοιπόν, είναι μια σπάταλη υπερβολή, καθώς καταναλώνει πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ ότι αν καλλιεργούσαμε τροφή για απευθείας κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Υδάτινου Αποτυπώματος (Water Footprint Network), απαιτούνται 1000 λίτρα νερού για την παραγωγή 1 λίτρου γάλακτος, 6000 λίτρα για 1 κιλό χοιρινού κρέατος και 15000 λίτρα για 1 κιλό βοδινού.

Με βάση τα παραπάνω, θα ήταν πραγματικά τρελό να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη αποχή από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων. Ακόμη κι αν η ιδέα του να γίνεις βίγκαν σου φαίνεται ως υπερβολικά δύσκολο εγχείρημα, θυμήσου ότι στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με πριν από μερικές δεκαετίες. Δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να την βγάζεις με σαλάτες και νερόβραστες πατάτες. Πλέον μπορείς να έχεις σχεδόν οποιοδήποτε είδος ζωικού τροφίμου επιθυμείς σε βίγκαν έκδοση – από γάλα και τυρί μέχρι μπιφτέκια, μπέικον και σνίτσελ – φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από συστατικά φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, η χώρα μας είναι ένας υπέροχος τόπος για να είναι κανείς βίγκαν. Η αφθονία, η ποιότητα και η φθηνή τιμή των λαχανικών, των οσπρίων και των φρούτων είναι ό,τι καλύτερο για τα ζώα, για τον εαυτό σου, για το περιβάλλον και για την αγροτική οικονομία.

Όμως και το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων δεν μένει μόνο στις ανακοινώσεις. Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους, ξεκινούν μια νέα πρωτοβουλία για να πείσουν εστιατόρια, εταιρείες και νοσοκομεία να αυξήσουν τις επιλογές τους σε φυτικά γεύματα και με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2030. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις διαμορφώνουν μενού που προωθούν φυτικά γεύματα, με συνταγές προσεκτικά μελετημένες ώστε να είναι ελκυστικές και να τραβούν τους καταναλωτές μακριά από το κρέας.

Ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι αν όλοι αντικαθιστούσαμε μόνο το μοσχαρίσιο κρέας με φασόλια, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την εκπομπή αερίων κατά 50% έως 75% μέσα σε τρία χρόνια. Φαντάσου λοιπόν τι μπορείς να κάνεις με μια υγιεινή βίγκαν διατροφή, μακριά από όλα τα ζωικά τρόφιμα!

Σχόλια Facebook