ΝΕΑ

Καθημερινή: Ρίσκο η βίγκαν διατροφή στα παιδιά

Από  | 

Σε ένα άρθρο προφανώς προχειρογραμμένο και με μπερδεμένη έως μηδενική τεκμηρίωση, η κ. Καρτσαγκουλή κάνει το δυναμικό «come back» στον αγώνα κατά της ηθικής διατροφής, για λογαριασμό της Καθημερινής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα υψώνει την σημαία της αντίστασης κατά των… χορτοφάγων. Πρόσφατα, ο Στέφανος Κασιμάτης, επίσης μέσα από την ιστοσελίδα της Καθημερινής, είχε καταλήξει στο γραφικό συμπέρασμα ότι οι βίγκαν είναι… ψυχικά ασθενείς.

Το άρθρο-παρωδία της κ. Καρτσαγκουλή ξεκινάει με την επίσημη θέση της Αμερικανικής και Βρετανικής Ένωσης Διατροφολόγων, που φυσικά ξεθαρίζει ότι η βίγκαν διατροφή είναι επαρκής, υγιεινή και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Στη συνέχεια, καταλήγει στην άποψη μιας παιδιάτρου από την Ελλάδα, η οποία προφανώς είναι πιο ειδική από τους ειδικούς του εξωτερικού, που μας μιλάει για συνδυασμούς οσπρίων με δημητριακά, πρωτεΐνες και θέματα «απορρόφησης», κάτι που πολλάκις και οριστικά έχει διαψευστεί ως μια πελώρια ανοησία.

Η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή τέτοιου είδους αντι-επιστημονικών, τρομολαγνικών και αβάσιμων άρθρων από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι κάτι που γνωρίζουμε, το περιμέναμε και θα συνεχιστεί. Όμως η καλύτερη και η πιο ατράνταχτη απόδειξη για την ανωτερότητα της φυτικής διατροφής είναι τα ίδια τα βίγκαν παιδιά, που σε όλο τον κόσμο μεγαλώνουν κατά εκατομμύρια και ζουν καλύτερα, με περισσότερη υγεία, ενσυναίσθηση, σεβασμό στην Γη που τα φιλοξενεί και συμπόνοια προς τους μη-ανθρώπινους συνοδοιπόρους μας.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι μια μικρή επένδυση χρόνου από τους γονείς για τον σωστό σχεδιασμό της διατροφής της οικογένειάς τους. Δεν υπάρχουν «πλήρεις πρωτεΐνες», ούτε «σωστοί συνδυασμοί τροφών», ούτε επικίνδυνα ρίσκα. Υπάρχει μόνο η αμέλεια, η απροσεξία και η απερισκεψία, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις – κάτι που φυσικά απαντάται σε όλα τα είδη διατροφής. Παρά τις ελάχιστες, σπάνιες, περιπτώσεις vegans που οδηγήθηκαν σε διατροφικές ελλείψεις εξαιτίας κακώς σχεδιασμένης διατροφής, η πραγματικότητα είναι πως τα νοσοκομεία και οι κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτα, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται βήματα πριν την κατάρρευση και η αγορά φαρμάκων γνωρίζει την μεγαλύτερη άνθηση όλων των εποχών και όλα αυτά ΔΕΝ οφείλονται στην βίγκαν διατροφή.

Θυμηθείτε: Έστω και αν ο βιγκανισμός στη χώρα μας δεν είναι αρκετά διαδεδομένος ακόμη, υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι, γιατροί και παιδίατροι που είτε ειδικεύονται στις φυτοφαγικές διατροφές, είτε είναι αρκετά ενημερωμένοι ώστε να μπορούν να σας υποστηρίξουν, σε περίπτωση που τους χρειάζεστε. Να συμβουλεύεστε για την διατροφή και την υγεία σας μόνο κατάλληλα ενημερωμένους επαγγελματίες της υγείας και της διατροφής.

 

Σχόλια Facebook