ΑΠΟΨΕΙΣ

Περισσότεροι βίγκαν ναι, περισσότερο μίσος όχι

Από  | 

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να επιδιώξουμε τον βιγκανισμό και, από τους πολλούς που υπάρχουν, σίγουρα ο πόλεμος δεν είναι ένας από αυτούς.

Με βαριά καρδιά και μια περίεργη αίσθηση σύγχυσης, αποφάσισα τελικά να ανεβάσω αυτή την ανάρτηση, την οποία επεξεργάζομαι εδώ και αρκετό καιρό.

Προφανώς θα έχετε παρατηρήσει ότι σε χώρες του εξωτερικού ο βιγκανισμός αναπτύσσεται και πιο γρήγορα, και πιο αποτελεσματικά. Είναι βέβαια κατανοητό ότι στην χώρα μας προχωράμε γενικώς πιο αργά, σε όλα σχεδόν τα θέματα. Είναι επίσης κατανοητό ότι συνεχίζουμε ακόμη να ασχολούμαστε με γελοιότητες, όπως ας πούμε να εξηγούμε ότι και τα φυτά περιέχουν πρωτεΐνες (και δεν πονάνε!), αντί να ασχολούμαστε με σοβαρά θέματα όπως τα φυτικά γεύματα σε σχολεία, νηπιαγωγεία και φοιτητικά εστιατόρια. Όμως δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι ο βιγκανισμός στην Ελλάδα θα στεριώσει πάνω σε θεμέλια οργής, μίσους και μισαλλοδοξίας.

Όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε άλλους για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ζώων στην ύπαρξη και στην ελευθερία, να τους φέρουμε σε επαφή με τον βίγκαν τρόπο ζωής, έχει τεράστια σημασία να θυμόμαστε ότι βρεθήκαμε κι εμείς, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, με εξαίρεση τους βίγκαν από κούνια, στη θέση τους. Ήμασταν κι εμείς, κάποτε, παμφάγοι. Φορούσαμε κι εμείς, κάποτε, δερμάτινα παπούτσια. Επισκεφτήκαμε κι εμείς, κάποτε, ζωολογικούς κήπους ή ενυδρεία. Περάσαμε κι εμείς, κάποτε, από ένα σουβλατζίδικο ή μπουγατσάδικο μετά από ξενύχτι.

Έγινες βίγκαν με τη θέλησή σου και μετά από προσωπικές διαπιστώσεις. Πιθανότατα είδες κάποιο βίντεο ή ένα ντοκιμαντέρ. Πιθανότατα μελέτησες βιβλία ή πηγές στο διαδίκτυο, ή συμβουλεύτηκες άλλους βίγκαν για να μάθεις αν είναι εφικτό να ζήσεις χωρίς «κρέας», γάλα, τυρί, αυγά, μέλι, βούτυρο και όλα τα συναφή. Θα αμφιβάλω πάρα πολύ, όμως, αν ισχυρισθείς ότι έγινες βίγκαν επειδή κάποιος στο Facebook σε έκραξε, σε έβρισε, σε αποκάλεσε τέρας, αναίσθητο, αιμοχαρή ή βάρβαρο. Θεωρώ απίθανο πως έγινες βίγκαν επειδή κάποιος σε κόλλησε στον τοίχο και σου έπρηξε τα συκώτια, λέγοντάς σου ότι θα πάθεις καρκίνο αν συνεχίσεις να τρως ό,τι τρως.

Ο βιγκανισμός είναι ειρήνη. Βιγκανισμός σημαίνει αγάπη. Σεβασμός. Συμπόνια. Πώς μπορείς λοιπόν να διαδώσεις τον βιγκανισμό, με μίσος; Δεν μπορείς να πάρεις κάποιον με το μέρος σου με επιθέσεις, προσβολές και εριστικούς χαρακτηρισμούς.

Δεν αναφέρομαι στο αν οι χαρακτηρισμοί ισχύουν ή όχι. Μπορεί και να ισχύουν. Αλλά προτιμάς να έχεις δίκιο ή προτιμάς να πετύχεις τον στόχο σου; Αν ο στόχος σου είναι να κάνεις κι άλλους βίγκαν, πρέπει να σκέφτεσαι όπως σκεφτόταν ο ίδιος σου ο εαυτός, πριν γίνεις βίγκαν.

Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα. Κάθε λεπτό που περνάει εκατομμύρια πλάσματα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των δολοφονικών επιθυμιών της ανθρωπότητας. Πρέπει να κινούμαστε γρήγορα, πρέπει να σώζουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη με ρυθμό όσο γίνεται πιο γρήγορο. Δυστυχώς όμως, όσο αποτελεσματικοί κι αν είμαστε, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να σκοτώνουν τα άλλα ζώα για πολλά, πολλά, χρόνια ακόμη. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το σταματήσουμε αμέσως.

Έχοντας αυτή την απλή διαπίστωση κατά νου, πρέπει να αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας στην ενδυνάμωση του συνειδητού, ηθικού και βιώσιμου βιγκανισμού.

Τι σημαίνει συνειδητός, ηθικός και βιώσιμος βιγκανισμός;

Σημαίνει ότι δεν θέλουμε ο συγγενής μας ή ο φίλος μας να γίνει βίγκαν από τύψεις, επειδή του δείξαμε ένα σκληρό βίντεο από σφαγεία. Δεν θέλουμε να γίνει βίγκαν και μετά από ένα μήνα να ρέψει από ασιτία και διατροφική μιζέρια. Δεν θέλουμε να γίνει βίγκαν «δοκιμαστικά» ή ειρήσθω εν παρόδω. Δεν θέλουμε «Δευτέρες χωρίς κρέας».

Αυτό που θέλουμε είναι συνειδητοποιημένοι, διαβασμένοι βίγκαν, που πήραν όλη την απαραίτητη γνώση, έζησαν και οι ίδιοι την αναλαμπή και την ηθική απελευθέρωση που έζησες κι εσύ. Θέλουμε βίγκαν πλήρους απασχόλησης. Θέλουμε βίγκαν για πάντα.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έχουμε απέναντι μας ως σκεπτόμενα άτομα και όχι ως ηλίθιους. Δεν είναι εχθροί μας. Δεν είναι δολοφόνοι. Δεν είναι αιμοχαρή τέρατα. Είναι κανονικοί άνθρωποι που έμαθαν να ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και, όπως θα σου πουν οι ειδικοί αν τους ρωτήσεις, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τις συνήθειες των ανθρώπων. Όταν αλλάζουν, συνήθως τις αλλάζουν από μόνοι τους.

Ο βίγκαν τρόπος ζωής, κατά την άποψή μου, πρέπει να διαδίδεται με αγάπη, κατανόηση και υπομονή και πρέπει να εμπνέεται, όχι να επιβάλλεται.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι ορισμένοι πρακτικοί τρόποι μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και αποτελούν την καλύτερη δυνατή στρατηγική:

Έλα στη θέση τους
Θυμήσου ότι ήσουν κι εσύ όπως αυτοί. Έτρωγες ζώα, φορούσες ζώα, έπινες το γάλα ζώων και διασκέδαζες με ζώα. Το να είσαι βίγκαν σημαίνει να ζεις σε έναν διαφορετικό κόσμο, τον οποίο ο συνομιλητής σου δεν γνωρίζει. Προσπάθησε να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να δει κάποιος έναν κόσμο τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ. Δείξε υπομονή και κατανόηση. Μην εκνευρίζεσαι, μην βιάζεσαι και μην επιτίθεσαι.

Μίλα για την δική σου εμπειρία
Περίγραψε, όταν σου δοθεί η ευκαιρία, τους λόγους και τον τρόπο με τον οποίο άρχισες να σκέφτεσαι διαφορετικά. Μίλα για εκείνο το βιβλίο που διάβασες, την ομιλία ή το ντοκιμαντέρ που σου άλλαξε την ζωή. Αν ο συνομιλητής σου δείξει ενδιαφέρον, θα σου ζητήσει να το παρακολουθήσει κι αυτός. Αν όχι, δεν πειράζει. Θα σου δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες. Μίλα για τα συναισθήματά σου, το πώς αισθάνεσαι ψυχικά και σωματικά από τότε που έγινες βίγκαν. Αν ξεπέρασες κάποιο πρόβλημα υγείας εξαιτίας της φυτικής σου διατροφής, μίλα για αυτό.

Γίνε το ζωντανό παράδειγμα
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να μιλάς. Αρκεί μόνο η συμπεριφορά σου. Ο τρόπος με τον οποίο φέρεσαι στα άλλα ζώα αλλά και στο περιβάλλον γύρω σου μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση.

Ξεκίνα ανάποδα
Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να αλλάξουν την διατροφή τους αλλά είναι πιο δεκτικοί σε άλλες πτυχές του βιγκανισμού. Αν έχεις να κάνεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, μην απογοητεύεσαι. Ξεκίνα από τα δευτερεύοντα ή τα τριτεύοντα. Δες αν είναι διατεθειμένος/η να ξεφορτωθεί δερμάτινα και γούνινα ρούχα. Μίλα του για τους ζωολογικούς κήπους, τα pet-shops, τα ενυδρεία, τους ιπποδρόμους και άλλη μέρη όπου φυλακίζονται και καταπιέζονται ζώα. Προσπάθησε να του διδάξεις την ανακύκλωση και την zero waste φιλοσοφία. Επισκεφτείτε μαζί ένα καταφύγιο ζώων, ένα πτηνοτροφείο ή μια φάρμα – ειδικά αν είστε άνθρωποι της πόλης και δεν είχατε ποτέ παρόμοιες εμπειρίες. Δείτε μαζί ένα ντοκιμαντέρ. Με τον καιρό, θα μπορέσεις να φτάσεις και στο θέμα της διατροφής.

Φτιάξε ένα φάκελο
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να τυπώσεις ενδιαφέρονται άρθρα και σοβαρές επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην φυτική διατροφή. Μέσα στον φάκελο μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις ένα DVD με το ντοκιμαντέρ Forks Over Knives και ένα με την ταινία Everyday Stories. Συχνά, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να μάθουν. Θέλουν πληροφορίες. Δώσε τους τον φάκελο με τα στοιχεία, να τον μελετήσουν με την ησυχία τους και ζήτα να σου τον επιστρέψουν όταν είναι έτοιμοι.

Keep yourself educated
Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να μιλάς για κάτι που δεν ξέρεις. Επισκέψου ιστοσελίδες, κάνε την έρευνά σου, διάβασε βιβλία, παρακολούθησε ομιλίες. Βεβαιώσου πως όταν μιλάς, ξέρεις τι λες και ξέρεις ότι ισχύει. Βεβαιώσου ότι κατανοείς αυτά για τα οποία αγωνίζεσαι. Δεν αρκεί να πεις σε κάποιον «οι ζωικές πρωτεΐνες βλάπτουν». Πρέπει να μπορείς να εξηγήσεις και τον λόγο. Αν δεν μπορείς, ή δεν είσαι σίγουρος/η, καλύτερα μην μπαίνεις σε τέτοια χωράφια.

Σχόλια Facebook