ΝΕΑ

Τα δελφίνια σε χρειάζονται

Από  | 

Από την Ημέρα της Γης το 1970, το Πρόγραμμα για τα Δελφίνια του Ric O’ Barry υπήρξε η κυρίαρχη υπερασπιστική φωνή για τα δελφίνια που κακοποιούνται για το κέρδος των ανθρώπων.

Γνωστοί επίσης για την εξαιρετική δουλειά τους στο βραβευμένο φιλμ The Cove, οι άνθρωποι του προγράμματος συνεχίζουν έως και σήμερα να ενημερώνουν τον κόσμο για τις τραγικές ζωές που τα αιχμάλωτα δελφίνια είναι αναγκασμένα να υποφέρουν.

Ο κακόφημος όρμος του Ταϊτζί στην Ιαπωνία έγινε γνωστός παγκοσμίως εξαιτίας του ετήσιου κυνηγιού δελφινιών που λαμβάνει χώρα εκεί και μετατρέπει τον ωκεανό σε μια θάλασσα αίματος. Ορισμένες εικόνες από το γεγονός είναι τόσο σκληρές, που πολλοί δυσκολεύονται ακόμα και να παρακολουθήσουν. Οι ψαράδες-δολοφόνοι, συνήθως πιάνουν πρώτα τα μωρά, που είναι ευκολότεροι στόχοι, έτσι ώστε να σπεύσουν για βοήθεια οι μαμάδες, με το απαράμιλλο μητρικό ένστικτο που τις χαρακτηρίζει, και να πιάσουν και αυτές. Όσα δελφίνια γλιτώσουν από την σφαγή, συνήθως αιχμαλωτίζονται και πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία σε όλο τον κόσμο, όπου είναι αναγκασμένα να κάνουν καραγκιοζιλίκια για τους ανθρώπους και ζουν μια ζωή φυλακισμένα.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο, η αιχμαλωσία είναι ό,τι χειρότερο για τα δελφίνια. Αυτά τα ευφυέστατα πλάσματα βρίσκονται από το να κολυμπούν ελεύθερα στον ωκεανό, στην φρικτή εμπειρία του ματωμένου Ταϊτζί και από εκεί φυλακισμένα σε μικροσκοπικές εγκαταστάσεις όπου ικετεύουν για φαγητό.

Είναι σπαρακτικό και τραγικό. Και είναι στο χέρι σου, εσένα ξεχωριστά και όλων μαζί, να βοηθήσουμε να μπει ένα τέλος. Όπως και τα γουρούνια, οι αγελάδες, οι κότες και δεκάδες ακόμη ζώα, τα δελφίνια βρίσκονται στο έλεος του αδίστακτου ανθρώπινου είδους και έχουν ανάγκη από την βοήθειά μας.

Τι μπορείς να κάνεις

Πολλά!

1. Δεσμεύσου. Δώσε μια υπόσχεση στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να επισκεφτείς ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα ή άλλα θεάματα με δελφίνια, φάλαινες ή άλλα ζώα.

2. Μοιράσου ό,τι μαθαίνεις. Κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα όπου ανήκεις την ιστορία αυτών των δελφινιών. Ενημέρωσε τους φίλους σου και βεβαιώσου πως θα μάθουν κι αυτοί πώς φτάνουν αυτά τα μεγάλα, έξυπνα ψάρια να γίνονται από ελεύθεροι θηρευτές του ωκεανού, μαριονέτες σε πισίνες.

3. Κάνε μια προβολή. Οργάνωσε μια βραδιά στο σπίτι σου, κάλεσε τα αγαπημένα σου πρόσωπα και παρακολουθήστε μαζί την ταινία Ο Όρμος. Αν πρόκειται να κάνεις κάτι τέτοιο, θα ήταν ακόμα καλύτερα αντί για τον Όρμο να δείτε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Earthlings, όπου εκτός από τα δελφίνια παρουσιάζεται η τραγική μοίρα και τα δεινά όλων των ζώων που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται.

4. Δράσε. Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες διαμαρτυρίες και δίκτυα συλλογής υπογραφών που κάνουν δουλειά. Η συνεχής πίεση προς κυβερνήσεις είναι αποτελεσματικός μηχανισμός δράσης. Μπορείς επίσης να γράψεις κι εσύ, ατομικά ή με την συμμετοχή γνωστών σου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας να απαγορευτούν δια νόμου ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα, ζωολογικοί κήποι και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις.

 

Και μην ξεχνάς, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει κι αυτός διεύθυνση:

PRIME MINISTER OF JAPAN

Cabinet Office, Government of Japan

1-6-1 Nagata-cho

Chiyoda-ku, Tokyo. 100-8914 JAPAN
+81-3-5253-2111

 

Σχόλια Facebook