ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να κόψεις εύκολα τα γαλακτοκομικά

Από  | 

Είναι εύκολο να κόψεις τα γαλακτοκομικά, όταν έχεις πάρει την απόφαση και ξέρεις καλά για ποιον λόγο το κάνεις.

Αν και πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θεωρούν τα γαλακτοκομικά και πολύ περισσότερο τα τυροκομικά αρκετά εθιστικά, σε σημείο που πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά, στην πραγματικότητα υπάρχουν απλοί τρόποι για να τα βγάλεις από την ζωή σου χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

 
Γιατί να κόψεις τα γαλακτοκομικά;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι προβληματικά και από άποψη υγείας και από ηθική άποψη.

Από άποψη υγείας, αμέτρητοι άνθρωποι που έκοψαν τα γαλακτοκομικά ανακάλυψαν ότι η χρόνια συμφόρηση, τα πεπτικά προβλήματα, οι μολύνσεις των αυτιών και η ακμή τους εξαφανίστηκαν σε λίγες εβδομάδες. Επομένως, ίσως θα ήθελες να σκεφτείς την πιθανότητα να κόψεις τα γαλακτοκομικά για έναν μήνα, και να δεις αν κάτι τέτοιο βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σου. Σε κάθε περίπτωση, είτε είτε είσαι παμφάγος, είτε vegeterian, είτε πειραματίζεσαι με τον βιγκανισμό, βεβαιώσου από την αρχή ότι η διατροφή σου είναι σωστά σχεδιασμένη και ισορροπημένη για να αποφύγεις ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Tο γάλα δεν είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου. Εφόσον περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και είναι ύποπτο για καρκίνους, αλλεργίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη και άλλες νόσους, μοιάζει λογικό να προτιμάμε άλλες πηγές ασβεστίου που είναι πιο φυσικές και πιο απορροφήσιμες. Το ασβέστιο του γάλακτος απλώς περνάει από τον οργανισμό και αποβάλλεται με τα ούρα. Έτσι εξηγείται γιατί τα περισσότερα περιστατικά οστεοπόρωσης, συμβαίνουν στις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών. Είναι λοιπόν προφανές ότι το γάλα κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.

Διατροφικά μιλώντας, τα γαλακτοκομικά είναι άσχημα νέα όπως κι αν το δεις. Σχεδόν οι μισές θερμίδες στο πλήρες γάλα προέρχονται από λίπος και σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες προέρχονται από σάκχαρα – όλα αυτά στην μορφή της λακτόζης, την οποία έτσι κι αλλιώς, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να χωνέψουν. Ακόμη χειρότερα, το λίπος του γάλακτος είναι κορεσμένο, τόσο όσο και το λίπος του βοδινού κρέατος. Επίσης, τα γαλακτοκομικά δεν έχουν καθόλου ίνες ή σίδηρο. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για σένα, ίσως θα ήθελες να σκεφτείς επίσης για ποιο λόγο ο οργανισμός Τροφίμων των ΗΠΑ αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση: «Υπάρχει πύον μέσα στο γάλα;»

Στην ηθική πλευρά τώρα, οι περισσότερες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής δεν βοσκάνε ποτέ έξω αλλά αντίθετα βρίσκονται συνωστισμένες μέσα σε άθλιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Παρότι μια αγελάδα μπορεί να ζήσει περίπου 20 χρόνια, στην πράξη όλες οι αγελάδες σφάζονται πριν κλείσουν τα 5 τους, αφού η παραγωγή του γάλακτός του μειώνεται δραματικά λόγω της υπερβολικής κόπωσης και της ηλικίας τους. Οι αγελάδες γονιμοποιούνται τεχνητά με επώδυνες μεθόδους και, όταν γεννήσουν, τούς παίρνουν τα μωρά και να κρατάνε σε κλουβιά, έτσι ώστε το γάλα που παράγουν γι’ αυτά να μπορεί να πουληθεί στους ανθρώπους. Τα μωρά μοσχαράκια, αν είναι αρσενικά, πωλούνται σε σφαγεία ως μοσχαρίσιο κρέας ενώ αν είναι θηλυκά θα έχουν την ίδια τύχη με τη μητέρα τους.

Επομένως, αν είσαι εναντίον των κλουβιών και των φόνων μωρών, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι αγοράζοντας γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχύεις τις βιομηχανίες που κάνουν ακριβώς αυτό.

 

Πώς να τα κόψεις

Αν η ιδέα του να κόψεις όλα τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυριά, γιαούρτι, κρέμες, παγωτό κ.λπ.) σου φαίνεται τρομακτική και ανέφικτη, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις σταδιακά και με ευκολία. Σκέψου όλα τα γαλακτοκομικά που καταναλώνεις: Το πιο πιθανό, είναι πως υπάρχουν ένα ή δύο είδη που τα λατρεύεις και τα αγοράζεις συνεχώς και καμιά δεκαριά άλλα είδη, που καταναλώνεις που και που αλλά δεν τρελαίνεσαι κιόλας.

Για παράδειγμα, αν καταναλώνεις γάλα, γιαούρτι, παγωτό, φέτες τυριού, βούτυρο και πίτσα, πιθανόν να είσαι εντελώς εξαρτημένος/η από την πίτσα και το παγωτό, αλλά όχι ιδιαίτερα με τα υπόλοιπα. Άρα, στην αρχή, κόψε όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτά με τα οποία είσαι εντελώς κολλημένος/η. Με αυτόν τον απλό τρόπο, έχεις ήδη κάνει τον μισό δρόμο προς την ολική αποχή!

Στη συνέχεια, θα έχεις να ασχοληθείς μόνο με το ένα ή δύο από τα είδη που έμειναν και με τα οποία έχεις την μεγαλύτερη τρέλα.

Το αληθινά καταπληκτικό κλειδί της επιτυχίας είναι αντί να κόψεις τελείως τα πάντα, να προσπαθήσεις να τα αντικαταστήσεις με ποιοτικά, υγιεινά, μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα. Για καλή σου τύχη, στην αγορά υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία από μη-γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι υπέροχα. Πολλά από αυτά πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ, άρα είναι ευρέως διαθέσιμα.

Υπόψιν, πως όλα τα παρακάτω είναι σχετικά εύκολο να φτιαχτούν και στο σπίτι, με απλά υλικά και συνταγές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η παρακάτω λίστα λοιπόν απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να συνεχίσουν την ρουτίνα της ζωής τους αγοράζοντας και όχι κατασκευάζοντας ό,τι τρώνε.

Βούτυρο: Μαργαρίνες φυτικού τύπου χωρίς την ζωική βιταμίνη D, όπως η Bio Plus της Land Krone, υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Οι τιμές παίζουν αρκετά και μπορείτε να βρείτε από σχετικά φθηνές μέχρι και πανάκριβες. Πάντως, αντικαθιστούν υπέροχα τα ζωικά βούτυρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα, στην ζαχαροπλαστική ή σαν άλειμμα ψωμιού.

Γιαούρτι: Υποκατάστατα γιαουρτιού φτιάχνονται από λούπινο, σόγια, καρύδα, κάσιους και πολλά ακόμη νόστιμα προϊόντα της Γης. Το Soyade έχει νοστιμότατη γεύση και κρεμώδη υφή, και περιέχει προβιοτικά τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Μπορείτε να φτιάξετε με αυτό ακόμη και τζατζίκι!

Γάλα: Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά κυριολεκτικά εκατοντάδες εξαιρετικά φυτικά ροφήματα που όχι μόνο αντικαθιστούν το γάλα ζώων επάξια αλλά, συνήθως, είναι και πολύ υγιεινά. Υπάρχουν φυτικά ροφήματα από σόγια, αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, λούπινο, ρύζι, κάνναβη, βρώμη, καρύδα, ακόμη και αρακά. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα και να καταλήξετε σε αυτό που λατρεύετε.

Τυρί: Τα βίγκαν τυριά συνήθως παρασκευάζονται με μια βάση φυτικού λίπους, που αντικαθιστά το ζωικό λίπος και δίνει αυτή την χαρακτηριστική αίσθηση κορεσμού. Φυτικά τυριά φτιάχνονται από έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο ή ακόμη και ελαιόλαδο. Η ελληνική εταιρία Viotros διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τυριών, από καπνιστό μέχρι και παρμεζάνα, με την επωνυμία Viofree, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Παγωτό: Τα παγωτά, εξαιτίας της παγωμένης φύσης τους, είναι ίσως το πιο δύσκολο είδος που μπορείτε να παραγγείλετε στο σπίτι σας ακριβώς επειδή πρέπει να ταξιδέψουν σε συνθήκες κατάψυξης. Όμως δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα. Η εταιρία Swedish Glace κυκλοφορεί στην αγορά τρεις βίγκαν γεύσεις παγωτού, ενώ πολλά καταστήματα προσφέρουν πλέον και παγωτό που μπορείτε απολαύσετε έξω.

Κρέμα γάλακτος: Απαραίτητο συστατικό κάθε άσπρης σάλτσας. Έχω γνωρίσει βίγκαν που δεν πήραν την απόφαση να ασπαστούν τον βιγκανισμό προτού βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν την κρέμα γάλακτος. Για καλή μας τύχη, οι επιλογές είναι και εδώ πολλές. Κρέμες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής φτιάχνονται από αμύγδαλα, βρώμη, λούπινο, σόγια, ρύζι, καρύδα και πατάτα. Η κρέμα αμυγδάλου της Ecomil είναι μια πολύ καλή αρχή.

Αλείμματα/Μαγιονέζα: Διάφορα βίγκαν αλείμματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η κρέμα φυτικού τυριού Viofree είναι νοστιμότατη, ενώ επίσης μπορείτε να βρείτε μαγιονέζα, πραλίνες σοκολάτας και φυσικά υπέροχο φυστικοβούτυρο.

 

Μαγειρεύοντας χωρίς γαλακτοκομικά

Ο πιο εύκολος τρόπος να βρεις βιβλία ή συνταγές που είναι σίγουρα χωρίς γαλακτοκομικά είδη ή παράγωγα, είναι να επιλέγεις αυτά που περιέχουν την λέξη «vegan» στον τίτλο τους.

Τώρα, θα νομίζεις ότι απλώς προσπαθώ να μιλήσω για τον βιγκανισμό, αλλά όχι.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές συνταγές και βιβλία με άλλους όρους, όπως «νηστίσιμο» ή «χορτοφαγικό», που όμως συχνά χρησιμοποιούν υλικά που νομίζουν ότι δεν είναι ζωικά, αλλά είναι. Πολλοί, για παράδειγμα, νομίζουν πως η μαργαρίνη είναι βίγκαν. Όμως στο 99% των περιπτώσεων περιέχει βιταμίνη D, που προέρχεται από το τρίχωμα προβάτων. Μόνο η ένδειξη «vegan» μπορεί να σου προσφέρει την σιγουριά ότι θα χρησιμοποιήσεις υλικά που δεν περιέχουν κανένα γαλακτοκομικό προϊόν ή υπο-προϊόν.

 

Σχόλια Facebook