ΝΕΑ

Εσείς, πόσο πύον θέλετε στο γάλα σας;

Από  | 

Αν όλα συμβούν όπως είναι προγραμματισμένο να συμβούν, σε λίγες εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνοντας πια τον δικό του δρόμο ως κράτος με ανεξάρτητους κανονισμούς και νόμους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει αρκετούς περιορισμούς και κανόνες στην εκμετάλλευση των άλλων ζώων, όχι βέβαια επειδή ενδιαφέρεται για την ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, αλλά επειδή θέλει να «προστατεύει» τους πολίτες της από πρακτικές που δυνητικά μπορεί να απειλήσουν την δημόσια υγεία. Πρακτικές, που πολλές βιομηχανίες θέλουν να ονομάζουν «εμπόδια».

Ορισμένα από αυτά τα εμπόδια είναι που ελπίζει να καταργηθούν και το Γραφείο Αντιπροσώπων Εμπορίου των ΗΠΑ, σε μια νέα έκθεσή του, η οποία περιέχει μια μακροσκελή λίστα προϊόντων τα οποία επί του παρόντος οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εξάγουν στη Μ. Βρετανία, λόγω των περιορισμών της Ε.Ε.

Μερικά παραδείγματα είναι το χλωριωμένο κοτόπουλο, η σάρκα ζώων που μεγαλώνουν με ορμόνες και στεροειδή, καθώς και διάφορα εντομοκτόνα, τεχνητά αρώματα και επεξεργασμένα λίπη.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η αναφορά της έκθεσης στο μητρικό γάλα ζώων, που θεωρεί ότι η ποσότητα κυττάρων πύου μέσα σε αυτό είναι «υπερβολικά περιοριστική».

Γιατί όμως το γάλα περιέχει πύον; Στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν το 35% των αγελάδων έχουν μαστίτιδα κάθε χρόνο. Η μαστίτιδα είναι μια λοίμωξη των μαστών που προκαλείται από το αδυσώπητο άρμεγμα. Όπως και στους ανθρώπους, το σώμα των αγελάδων παράγει πύον για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Το πύον είναι ένα μίγμα από λευκά αιμοσφαίρια και νεκρό ιστό, που επικάθεται στην λοίμωξη για να προσβάλει τα βακτηρίδια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ανεκτή» ποσότητα πύου είναι ως 400.000 τέτοια κύτταρα ανά χιλιοστόλιτρο και, συνεπώς, γάλα με μεγαλύτερες ποσότητες θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Στις ΗΠΑ, το όριο βρίσκεται σχεδόν στο διπλάσιο, στα 750.000 κύτταρα ανά χιλιοστόλιτρο.

Το βιολογικό γάλα δεν είναι καλύτερο. Καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιβιοτικά, η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη.

Τα σωματικά κύτταρα αποτελούσαν κάποτε υποχρεωτική ένδειξη στις συσκευασίες μητρικού γάλακτος ζώων, όμως η υποχρέωση αυτή τελικά καταργήθηκε, προφανώς διότι προκαλούσε δυσφορία στους καταναλωτές το γεγονός ότι μπορούσαν να βλέπουν και να διαβάζουν ότι το γάλα που πίνουν περιέχει πύον από μαστούς.

Η αποχώρηση του Η.Β. από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να είναι το χέρι που βγάζει τις μάσκες και γκρεμίζει τα προσχήματα στις βιομηχανίες εκμετάλλευσης, πόνου και θανάτου. Με το πεδίο «καθαρό» πλέον από τους δυσβάστακτους περιορισμούς, επιχειρούν να μπουν στην βρετανική αγορά πουλώντας τα χυδαία προϊόντα πόνου και καταπίεσης και, φυσικά, με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Επομένως, ποιο είναι το καλύτερο γάλα;

Το καλύτερο γάλα είναι το γάλα της μαμάς μας – και αυτό μόνο εφόσον είμαστε μωρά. Βλέπετε, ως θηλαστικά ζώα που είμαστε, χρειαζόμαστε το φυσικό, μητρικό γάλα μας για να αναπτυχθούμε. Μετά τα δύο ή τρία χρόνια της ζωής μας, κατά μέσο όρο, επέρχεται η φυσιολογική κατάσταση που ονομάζεται απογαλακτισμός, ένα μόνιμο και οριστικό γεγονός που σηματοδοτεί την ικανότητά μας να τρώμε κανονικό φαγητό και άρα την απαλλαγή μας από την εξάρτηση του θηλασμού. Είτε πίνετε γάλα σε υγρή μορφή, είτε με την μορφή τυριού, γιαουρτιού, παγωτού ή κρέμας, απλά να θυμάστε ότι είναι το ίδιο πράγμα: Μαστικές εκκρίσεις ενός ζώου που γέννησε και είχαν ως σκοπό να ταΐσουν το νεογνό του.

Σχόλια Facebook