ΝΕΑ

Ένα μοσχαράκι που πίνει γάλα από σωλήνα θα σου σπαράξει την καρδιά

Από  | 

Μαθαίνουμε πολλά και ενοχλητικά πράγματα για τις βιομηχανίες εκμετάλλευσης. Μυστικές έρευνες οργανώσεων αλλά και απλοί ακτιβιστές συχνά εισβάλλουν σε τέτοιες εγκαταστάσεις και καταγράφουν εικόνες τις οποίες φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να βλέπουμε.

Οι βιομηχανίες θέλουν να πιστεύουμε πως οι αγελάδες ζουν ειδυλλιακές ζωές, βοσκώντας ανέμελες και ελεύθερες σε καταπράσινα λιβάδια. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει, αλλά ακόμη και στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ισχύει δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραγωγή γάλακτος είναι εγγενώς ανήθικη: Οι αγελάδες εγκυμονούν για εννέα μήνες και γεννούν τα μωρά τους μόνο για να τους τα αρπάξουμε τελικά και να πουλάμε το μητρικό τους γάλα σε ανθρώπους.

Οι διαφημίσεις δεν θα σας δείξουν ποτέ την πικρή αλήθεια. Οι αγελάδες τοποθετούνται στη σειρά και αρμέγονται με μηχανές δύο ή τρεις φορές την ημέρα καθημερινά, σαν απλά αντικείμενα εκμετάλλευσης, σε άθλιους χώρους γεμάτους τσιμέντο, κόπρανα και ούρα και υποφέρουν από εκφυλιστικές παθήσεις και επώδυνες μαστίτιδες. Τις γονιμοποιούν τεχνητά με αφύσικες και συχνά επώδυνες μεθόδους και όταν τελικά φέρουν στον κόσμο το μοσχαράκι τους, δεν είναι σε θέση να το φροντίσουν και να του προσφέρουν την στοργή που χρειάζεται. Τα μοσχαράκια κλείνονται σε κλουβιά και μεγαλώνουν με υποκατάστατα γάλακτος. Ορισμένα από αυτά στέλνονται στο σφαγείο σε ηλικία λίγων εβδομάδων, ως «μοσχαράκι γάλακτος». Κάποια άλλα μεγαλώνονται για να αντικαταστήσουν τις μητέρες τους στο γαλακτοπαραγωγό κοπάδι. Και φυσικά και οι ίδιες οι αγελάδες, όταν η παραγωγή γάλακτος πέφτει σε «μη κερδοφόρα» επίπεδα, στέλνονται αμέσως στο σφαγείο για να πωληθούν ως «κρέας». Για κάποιους, η παραγωγή γάλακτος είναι ίσως η πιο στενάχωρη από όλες τις βιομηχανίες εκμετάλλευσης.

Η σελίδα Unparalleled Suffering βγαίνει με θάρρος στο Facebook, αποκαλύπτοντας την σκληρή αλήθεια πίσω από κάθε προϊόν που προέρχεται από την εκμετάλλευση μη ανθρώπινων ατόμων. Σε αυτή τη φωτογραφία, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ένα νεογέννητο μοσχαράκι που είναι ακόμα καλυμμένο από τα υγρά του τοκετού, πίνει γάλα από έναν πλαστικό σωλήνα. Μόνο που τόσο η λέξη «γάλα» όσο και η λέξη «πίνει», σε αυτή την πρόταση, είναι απλώς ευφημισμοί. Το γάλα που πίνει είναι ένα υποκατάστατο προϊόν σε σκόνη, από άλλες αγελάδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Πίνει καταναγκαστικά αυτό το άθλιο ρόφημα, στερημένο από την μητέρα του και το δικό του γάλα, στερημένο από κάθε είδους αγάπη αυτές τις πρώτες ημέρες της ζωής του.

Φωτογραφία: Unparalleled Suffering on Facebook

Οι αγελάδες είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα. Σχηματίζουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα μικρά τους, παρόμοιους με αυτούς των ανθρώπων. Είναι γνωστό πως φωνάζουν με αγωνία, για μέρες ολόκληρες, όταν τους παίρνουν τα μοσχαράκια, και συχνά προσπαθούν να δραπετεύσουν για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Αν καταναλώνεις ακόμη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και παγωτό, αλλά δεν θέλεις να γίνεσαι συμμέτοχος σε αυτό το έγκλημα, παρακαλούμε σκέψου να γίνεις βίγκαν. Είναι εύκολο, είναι το σωστό, είναι το δίκαιο. Κι αν νιώθεις ότι δύσκολα θα αποχωριστείς αυτά τα τρόφιμα, θυμήσου ότι στην εποχή μας υπάρχουν εναλλακτικές, φυτικές επιλογές για σχεδόν ο,τιδήποτε μπορείς να φανταστείς.

 

Σχόλια Facebook