ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν όχι γάλα, τι θα δίνω στο παιδί μου;

Από  | 

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων καταλαβαίνει, σιγά-σιγά, τι συμβαίνει με το γάλα.

Όταν λέμε γάλα, εννοούμε γάλα ζώων. Συνήθως αγελάδων και λιγότερο συχνά κατσικιών, αρνιών ή άλλων ζώων. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το γάλα είναι αφύσικο, είναι βάναυσο και είναι κακό για την υγεία μας.

Κατά καιρούς, έχουμε δημοσιεύσει και αναδημοσιεύει διάφορες πηγές για αυτό το ζήτημα, ωστόσο ένα πρόβλημα που συναντάμε συχνά είναι η αδυναμία γονιών να φανταστούν μια ανατροφή παιδιού, χωρίς γάλα. Πολλοί καταφεύγουν σε φυτικά υποκατάστατα όπως το γάλα αμυγδάλου. Άλλοι, προσφέρουν στα παιδιά τους κανονικά ζωικό γάλα, με την λογική ότι «τώρα που είναι στην ανάπτυξη ΠΡΕΠΕΙ να πίνει γάλα» και αργότερα, όταν μπει π.χ. στην εφηβεία, μπορεί να το σταματήσει.

Δεν τους κατηγορώ. Έτσι έμαθαν, έτσι μάθαμε όλοι. Η Λιάνα Κανέλη θέλοντας να μιλήσει για την ακρίβεια, έχει σκάσει μύτη στο έδρανο της Βουλής κρατώντας ένα λίτρο γάλα και ένα καρβέλι. Στις ανθρωπιστικές αποστολές και πρωτοβουλίες για την φτώχεια, το γάλα είναι το πιο συνηθισμένο είδος που συλλέγεται και διανέμεται στις οικογένειες. Ακόμη και στις λαϊκές εκφράσεις μας, το γάλα φαίνεται να έχει μια θέση ευθύνης, μια πομπώδη ιδιότητα συνδεδεμένη με την ευθύνη και την αγάπη των γονιών προς το παιδί: «Δουλεύω σκληρά για να έχουν γάλα τα παιδιά μου».

Υπάρχει μια μεγάλη αμαρτία, που κουβαλάνε στις πλάτες τους μερικές δεκάδες επιχειρηματίες, γερουσιαστές και πουλημένοι επιστήμονες περασμένων δεκαετιών. Η καμπάνια «Got Milk?» στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από παρόμοιες καμπάνιες και σποτάκια σε όλο τον κόσμο, όπως το γνωστό στην Ελλάδα «Μεγαλώνει, μεγαλώνει, γερά παιδιά», έφεραν το γάλα ζώων σε μια περίοπτη θέση και έπεισαν τους καταναλωτές πως είναι όχι απλώς νόστιμο, αλλά απαραίτητο.

Δυστυχώς, ο μέσος άνθρωπος σπάνια προβληματίζεται με τέτοια πράγματα. Σπάνια κάνει λογικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι το γάλα ζώων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για τα παιδιά, μια λογική ερώτηση θα ήταν:

Γιατί η πάνσοφη Φύση έφτιαξε ένα θηλαστικό το οποίο είναι εξαρτημένο από το γάλα άλλων θηλαστικών;

Η εκτροφή βοοειδών είναι μια πολύ πρόσφατη δεξιότητα των ανθρώπων. Πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια μόνο ελάχιστοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αυτό, ενώ πριν από χιλιάδες χρόνια δεν είχε κανείς. Οι περισσότερες μελέτες επί του θέματος συμφωνούν πως η κατανάλωση του γάλακτος ζώων ξεκίνησε στην κεντρική Ευρώπη πριν από περίπου 7.500 χρόνια, κάτι που φαίνεται και από τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ανα την υφήλιο. Όμως το είδος μας υπάρχει πολύ περισσότερο από επτά χιλιετίες. Πώς λοιπόν μεγάλωναν οι άνθρωποι χωρίς γάλα ζώων;

Η απάντηση είναι γελοιωδώς απλή. Μεγάλωναν με το δικό τους γάλα. Όλα τα θηλαστικά είναι σχεδιασμένα από τη φύση να παράγουν γάλα για τα παιδιά τους. Και, το πιο σοκαριστικό: Όλα τα θηλαστικά πίνουν γάλα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για το διάστημα που είναι μωρά. Στη συνέχεια, ξεκινούν να τρώνε κανονική τροφή και δεν γεύονται γάλα ποτέ ξανά. Ακόμη και σήμερα, η κατανάλωση του γάλακτος ζώων από πολλούς πολιτισμούς, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Γιατί ο άνθρωπος να αποτελεί την εξαίρεση σε αυτό; Ποιος δαίμονας μας καταράστηκε ώστε να μην μπορούν τα δικά μας παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς το γάλα άλλων ζώων;

Κοντά κοφτά, ο άνθρωπος ΔΕΝ αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Ως θηλαστικό, έχει ανάγκη από το γάλα της μητέρας του κατά την περίοδο που είναι βρέφος, τους πρώτους μήνες ως αποκλειστική τροφή και αργότερα σε συνδυασμό με στερεές τροφές. Περίπου στην ηλικία των 2 ετών (το οποίο παίζει αρκετά, δεν αποτελεί κανόνα) ένα παιδί ανθρώπου όπως και ένα παιδί αλεπούς, ένα παιδί αρκούδας, ένα παιδί σκύλου ή ένα παιδί καμήλας, μπορεί να επιβιώσει κανονικά τρώγοντας μόνο τροφή, χωρίς ούτε μια σταγόνα γάλα, ποτέ ξανά.

Τι γίνεται όμως με το ασβέστιο; Δεν είναι απαραίτητο;

Ασφαλώς και είναι. Το ασβέστιο παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Όμως η εξίσωση ασβέστιο=γάλα είναι μια μεγάλη ανοησία, μια απάτη που δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις γαλακτοβιομηχανίες για να πουλάνε το κλεμμένο μητρικό γάλα των ζώων. Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο που περιέχεται σε λαχανικά και όσπρια είναι πολύ πιο απορροφήσιμο από αυτό του γάλακτος. Δεκάδες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως το γάλα δεν είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Harvard, και άλλες πηγές, παρά την περιεκτικότητα του γάλακτος σε ασβέστιο, η χρησιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ελάχιστη, ενώ είναι επίσης ύποπτο και για αρκετούς τύπους καρκίνου.

Για τους βίγκαν, αν θέλετε να δίνετε φυτικό γάλα στο παιδί σας, κάντε το. Είναι νόστιμο, είναι (σχεδόν) υγιεινό, είναι βολικό. Όμως, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Μην παρουσιάζετε το φυτικό γάλα ως υποκατάστατο ενός ζωικού γάλακτος που με τη σειρά του παρουσιάζεται ως απαραίτητη τροφή. Το ρόφημα καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης ή ρυζιού δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σνακ και θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε όπως έναν χυμό, όχι ως αναγκαστικά χορηγούμενη ουσία για παιδιά στην ανάπτυξη.

 

Σχόλια Facebook