ΥΓΕΙΑ

Προκαλούν τα γαλακτοκομικά αλλαγή στο pH του αίματος και οστεοπόρωση;

Από  | 

Ένας πασίγνωστος και αρκετά παλιός ισχυρισμός σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, είναι πως αυτά προκαλούν αύξηση του pH του αίματός μας, κάνοντάς το όξινο. Στη συνέχεια, ο οργανισμός «τραβάει» ασβέστιο από τα οστά ώστε να εξισορροπήσει την οξύτητα του αίματος κι έτσι, με τον καιρό, οδηγούμαστε σε οστεροπόρωση.

Η αλήθεια είναι πως η θεωρία αυτή είναι μάλλον αβάσιμη, είναι η ίδια που επικαλείται και ο Μουρούτης, και την έχει αντικρούσει η επιστήμη.

Αρχικά, σε ένα υγιές άτομο δεν είναι δυνατή η όξυνση του pH του αίματός μας μέσω της διατροφής.

Σχετικά με την απώλεια ασβεστίου από τα οστά μας εξαιτίας της ζωικής πρωτεΐνης, δεν ισχύει. Μια σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν την απορρόφηση ασβεστίου, το οποίο όμως ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει με αποτέλεσμα να εκκρίνεται στα ούρα. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε κάποιους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το ασβέστιο αυτό προέρχεται από τα οστά μας, όμως τελικά πρόκειται για το ίδιο ασβέστιο που τρώμε από την διατροφή μας. Με άλλα λόγια, τρώγοντας ζωικές πρωτεΐνες μαζί με ασβέστιο (π.χ. τυρί ή γάλα), έχει ως αποτέλεσμα να αποβάλουμε το 90% αυτού του ασβεστίου με τα ούρα. Γι’ αυτόν τον λόγο η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν συσχετίζεται με πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά αντίθετα με επιτάχυνσή της, και όχι λόγω όξινου αίματος ή κάτι τέτοιο.

Το γάλα είναι κακό για την υγεία επειδή έχει χειρότερες επιδόσεις στην πρόσληψη ασβεστίου σε σχέση με τα λαχανικά και τα όσπρια. Παίρνεις λιγότερα mg ασβεστίου από τα φυτά, αλλά ο οργανισμός το χρησιμοποιεί καλύτερα, ενώ από τα γάλα παίρνεις πολύ αλλά σε λίγες ώρες καταλήγει στην τουαλέτα.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με την οστεοπόρωση, όχι όμως επειδή προκαλεί αλλαγές στο pH του αίματος ή αποβολή ασβεστίου από τα οστά μας.

Σχόλια Facebook