ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βίγκαν προπαγάνδα

Από  | 

Το ακούσαμε κι αυτό. Βίγκαν προπαγάνδα.

Οι πολυεθνικές σόγιας αποφάσισαν να αγνοήσουν το 95% της παραγωγής σόγιας για ζωοτροφές και να αμολήσουν έξω πράκτορες που μέσω της προπαγάνδας θα μοσχοπουλήσουν στην άμυαλη ανθρωπότητα το 5% της σόγιας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Του Παύλου Ιωαννίδη

Θυμάστε όλες εκείνες τις περιπτώσεις χαλαρών και yolo τυπάκων που χλεύαζαν το παιδί που μαθαίνει πιάνο και γαλλικά;

Ή την μάζα των μετρίων μαθητών που αποκαλούσε «φυτά» τους αριστούχους;

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι η τάδε οργάνωση που βοηθάει παιδιά ή φτωχούς ή αναξιοπαθούντες είναι απλώς μούφα και ότι τα χρήματα που δωρίζει ο κόσμος τα αρπάζουν και τα τρώνε δυο-τρια στελέχη της οργάνωσης;

Πώς απαντά η μάζα σε όσους μιλούν ή μάχονται εναντίον της ομοφοβίας, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και επιζητούν ίσα πολιτικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων; Εναντιώνεται, προσβάλει και μειώνει τους «πούστηδες» και τις «αδελφές» που προσπαθούν να «επιβάλλουν» την «ανωμαλία» τους στους άλλους.

Έχετε βρεθεί ποτέ μάρτυρες σε αντιπαραθέσεις θηλάζουσων και μη-θηλάζουσων μητέρων, όπου οι δεύτερες αντιδρούν βιαίως επειδή οι πρώτες «το παίζουν καλύτερες μαμάδες» και ενδιαφέρονται περισσότερο για τα μωρά τους; Και σχολιάζουν τις θηλάζουσες ως «αγελάδες» ή ξετσίπωτες τσούλες που βγάζουν έξω το βυζί δημοσίως;

Είναι σχεδόν απαράβατη αρχή της κοινωνίας των ανθρώπων να στέκεται αμυντικά, να περιγελά, να βρίζει και να περιθωριοποιεί, αυτούς που με την συμπεριφορά τους, ή τα λεγόμενά τους, αμφισβητούν τον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, αναστατώνουν την αγαπημένη ρουτίνα της ή, ακόμα χειρότερα, βγάζουν στην επιφάνεια τις ευρέως αποδεκτές δυσλειτουργίες και αδικίες που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει face to face.

Ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά θεωρώ ότι το παραπάνω έχει μια απλούστατη εξήγηση. Είναι η γνωστή θεωρία του μαύρου πρόβατου. Επιχειρώντας να κάνεις το σωστό μέσα σε μια ομάδα ατόμων που κάνει λάθος, διαταρράσεις την ισορροπία της ομάδας. Η ομάδα έχει συνηθίσει να αγνοεί το λάθος, να το κρατά καλά κουκουλωμένο κάτω από την κουβέρτα της παράδοσης και της ρουτίνας κι έτσι, ο παλαβός που προσπαθεί να το ξεκουκουλώσει αναγκάζει την ομάδα να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της.

 

Σε κάθε περίοδο της Ιστορίας, υπήρχε πάντα μια μικροσκοπική ομάδα ανθρώπων που προσπαθούσε να εξηγήσει στη μάζα τα λάθη και τις αδικίες της.

Για να περάσω και στο θέμα μας, ο βιγκανισμός είναι μια στάση ζωής η οποία περιγράφει μια κοινωνία ανθρώπων εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Ο βιγκανισμός επιζητά την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα, την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή υγεία, την ισότητα, την δικαιοσύνη. Ακούγεται σίγουρα ωραίο στη θεωρία και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είχαν να πουν τίποτα εναντίον αυτής της στάσης, για όσο διάστημα παραμένει θεωρία. Το πρόβλημα ξεκινά όταν κάποιοι προσπαθούν να το εφαρμόσουν στην πράξη.

Ο λόγος είναι ότι η εφαρμογή του βιγκανισμού στην πράξη περιλαμβάνει μνημειώδεις, τεράστιες, συχνά και πρωτάκουστες αλλαγές στην συμπεριφορά μας. Δεν είσαι πια ο κυρίαρχος εξουσιαστής της Γης, αλλά ένα ακόμα από τα πολλά είδη που ζουν εδώ. Αναγνωρίζεις δικαιώματα σε πλάσματα που είναι στο απόλυτο έλεός σου και αν θέλεις μπορείς να τα εξοντώσεις σε μερικά δευτερόλεπτα. Θέλεις να μην ζεις σε βάρος κάποιων άλλων. Να μην εκμεταλλεύεσαι κανέναν. Ή τουλάχιστον, το προσπαθείς.

Ένας βίγκαν, λοιπόν, θέλει να μην σκοτώνουμε ζώα, να μην καταστρέφουμε το περιβάλλον, να μην καταπιέζουμε ανθρώπους, να μην χρησιμοποιούμε την βία ως μέσο διαβίωσης. Αυτό, σε έναν μη-βίγκαν δημιουργεί συνειρμικά την αίσθηση ότι αυτός θέλει να σκοτώνουμε ζώα, θέλει να καταστρέφουμε το περιβάλλον, αποδέχεται την καταπίεση ανθρώπων και την βία. Και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Επειδή κάτι τέτοιο είναι βαθιά ενοχλητικό και παίζει με την ελαφρότητα της συνείδησής του, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι η εναντίωση.

Όταν μιλούν για βίγκαν προπαγάνδα, υπονοούν έναν καταιγισμό μηνυμάτων υπέρ του βιγκανισμού που είναι μονόπλευρα, άρα εξετάζουν τα θέματα μόνο από την πλευρά που τους συμφέρει.

Όμως η υποδούλωση, ο εγκλεισμός, ο βασανισμός, η εκμετάλλευση, ο φόνος, η βια, η βαναυσότητα, είναι έννοιες που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχουν διάφορες «πλευρές». Ποια είναι η άλλη πλευρά, την οποία οι βίγκαν αποκρύπτουν και επιλέγουν μόνο αυτή που θέλουν να προπαγανδίσουν; Ποια είναι η πλευρά, η άποψη, η φιλοσοφία, που μπορεί να δικαιολογήσει την υποδούλωση, τον εγκλεισμό, τον βασανισμό, την εκμετάλλευση, τον φόνο, τη βια και την βαναυσότητα;

Και τι σημαίνει «τους συμφέρει»; Με ποιον τρόπο; Οι βίγκαν είναι άνθρωποι και ζουν στην ίδια κοινωνία ανθρώπων με τους μη-βίγκαν. Εάν επικρατήσει ο βιγκανισμός, συμφέρον έχουν τα ζώα και το περιβάλλον, όχι οι ίδιοι. Οι βίγκαν συνεχίζουν να ζουν κανονικά, είτε σκοτώνονται ζώα είτε όχι. Δεν έχουν κάποιο προσωπικό όφελος από την επικράτηση του βιγκανισμού. Το όφελος είναι καθαρά και μόνο ηθικό και συναισθηματικό.

Ας δούμε όμως το θέμα από την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από την σκοπιά της μη-βίγκαν, παραδοσιακής, συνηθισμένης κοινωνίας των ανθρώπων.

Η μη-βίγκαν κοινωνία έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το γεγονός ότι είναι μη-βίγκαν. Υπάρχει δηλαδή άμεσο και χειροπιαστό όφελος. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο είδος μοιάζει πολύ με παράσιτο, εφόσον ζει εις βάρος άλλων ειδών, και έχει οικοδομήσει ολόκληρο τον πολιτισμό του πάνω στην εκμετάλλευση των άλλων, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ωφελείται σημαντικά από την μη-βίγκαν επικρατούσα φιλοσοφία. Ψαράδες, κυνηγοί, εστιατόρια, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ρούχων, μεταφορές, ψυχαγωγία και εκατοντάδες ακόμη τομείς της οικονομίας κερδίζουν χρήματα από την εκμετάλλευση και τον θάνατο των άλλων ειδών που ζουν στον πλανήτη. Υπάρχει, δηλαδή, κέρδος.

 

 

Η τηλεόραση, οι βιτρίνες των καταστημάτων, τα περιοδικά και τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από προσφορές, διαφημίσεις και μηνύματα κατανάλωσης κρέατος, γάλακτος, τυριών, αυγών και ρούχων.

Η εκμετάλλευση των ζώων είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι προπαγάνδα δεν κάνουν οι βίγκαν, αλλά όλοι οι υπόλοιποι.

Τώρα, βεβαίως, ορισμένοι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα από την επικράτηση του βιγκανισμού. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο οι αγρότες, αφού τα αγροτικά είδη είναι προφανώς η βάση της διατροφής των βίγκαν, αλλά και εταιρίες που εμπορεύονται βίγκαν προϊόντα. Όμως αυτό δεν αποτελεί μεταφορά πλούτου σε άλλα χέρια. Οι αγρότες πάντα υπήρχαν και σίγουρα δεν ενοχλεί κανέναν αν βγάλουν λίγα λεφτά παραπάνω από την σοδειά τους και η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών που εμπορεύονται βίγκαν είδη, υπήρχαν από πριν. Μόνο οι γραμμές παραγωγής αλλάζουν. Η Χ βιομηχανία μπισκότων, δηλαδή, αντί για μπισκότα με ζωικά προϊόντα και υπο-προϊόντα θα παράγει βίγκαν μπισκότα. Όσοι ήταν επιχειρηματίες παραμένουν επιχειρηματίες.

 

 

Είμαστε εδώ για προωθήσουμε και όχι να προπαγανδίσουμε τον βιγκανισμό. Αν κάποιοι αισθάνονται βολικά με το είδος της ζωής που κάνουν, ας συνεχίσουν έτσι. Κανείς δεν σας άρπαξε την μπριζόλα από το χέρι. Αλλά όσο βλέπουμε αίματα και ακούμε ουρλιαχτά, εμείς θα μιλάμε για τα αίματα και τα ουρλιαχτά. Όσο οι επιλογές που κάνουν στερεύουν το νερό μας, εξαφανίζουν τα δάση μας και αφήνουν πίσω τους βρώμα, μόλυνση και θάνατο, εμείς θα προσπαθούμε να πείσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον δρόμο της ειρήνης και της οικολογίας.

Αυτό κάνουμε: Πείθουμε. Εσείς προπαγανδίζετε.

 

Σχόλια Facebook