ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

4 παιδικές ταινίες που θα δώσουν βίγκαν μηνύματα στο παιδί σας

Από  | 

Ψάχνεις παιδικές ταινίες που θα μεταδώσουν φυσικά και όμορφα το μήνυμα της συμπόνοιας, της συνύπαρξης και της υπευθυνότητας στο παιδί σου; Ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Τα παιδιά έχουν έμφυτη και φυσική αγάπη για τα ζώα. Κι αν εμείς οι “μεγάλοι” δεν τα μαθαίναμε και τα καθοδηγούσαμε ώστε όταν μεγαλώσουν να μην νοιάζονται, θα συνέχιζαν να αγαπούν τα ζώα για πάντα. Είναι στη φύση μας!

Ίσως γι’ αυτό τόσες πολλές παιδικές ταινίες έχουν για πρωταγωνιστές ζωάκια. Ο Νέμο το ψαράκι, ο Τομ και ο Τζέρι, ο Ντάμπο το ελεφαντάκι, οι ήρωες της Μαδαγασκάρης και τόσα ακόμη, οι περισσότερες ταινίες δείχνουν στα παιδιά πως και τα ζώα έχουν αισθήματα και εμείς οι άνθρωποι πρέπει να τα σεβόμαστε.

Όμως οι παρακάτω 4 ταινίες όχι μόνο διδάσκουν πως και τα ζώα έχουν αισθήματα, αλλά μεταδίδουν και το βίγκαν μήνυμα της συμπόνοιας και της συνύπαρξης, ανεξάρτητα από το είδος. Είναι ταινίες που θα δείξουν με διακριτικό τρόπο στο παιδί σας πώς οι βιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα ζώα και τί μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε.

 

1. Bee Movie

Η ταινία Bee Movie του 2007 είναι ένα animation που θα κάνει τα παιδιά να σκεφτούν και να αναρωτηθούν από πού προέρχεται το μέλι και άλλα ζωικά προϊόντα και εάν εμείς οι άνθρωποι έχουμε ή όχι το δικαίωμα να παίρνουμε αυτά τα προϊόντα από τα ζώα, μέσω της εκμετάλλευσης.

Ο Μπάρι η μέλισσα είναι απόφοιτος κολλεγίου με μεγάλες φιλοδοξίες. Έχει αγανακτήσει με τους ανθρώπους, που κλέβουν συνεχώς όλο το μέλι που αυτός και οι φίλοι του φτιάχνουν με τόσο κόπο. Συναντά τη Βανέσα, έναν άνθρωπο, που τον καταλαβαίνει και συμφωνεί μαζί του και μαζί μηνύουν την ανθρώπινη φυλή για εκμετάλλευση των μελισσών. Το δικαστήριο τελικά δικαιώνει θριαμβευτικά τις μέλισσες.

Η ταινία Bee Movie αγγίζει κυρίως τα θέματα της εκμετάλευσης των ζώων, που ζουν σκλαβωμένα από τους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν τα “προϊόντα” τους. Σε κάποια σκηνή, ο Μπάρι λέει: “Αυτή είναι η φύση μας; Να είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε ξύλινα κουτιά και να μας ρίχνουν καπνό; Να ζούμε σαν σκλάβοι του μελιού για τους ανθρώπους;”. Σε μια άλλη σκηνή, ο Μπάρι βρίσκει σύμμαχο μια αγελάδα, που λέει: “Γάλα, κρέμα, τυρί, μόνο αυτό είμαι. Και δεν παίρνω φράγκο! Μερικές φορές νιώθω σαν ένα κομμάτι κρέας”. Λόγια όπως αυτά, μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αναρωτηθεί με φυσικό τρόπο αν ζώα όπως οι μέλισσες και οι αγελάδες μας “δίνουν” πραγματικά το γάλα και το μέλι του ή αν εμείς οι άνθρωποι τα παίρνουμε με άδικο τρόπο μέσω της εκμετάλευσης.

 

2. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας

Και το παλιό animation του 1961 αλλά και η διασκευή του 1996 θα δώσει στα παιδιά γόνιμο προβληματισμό για την προέλευση της γούνας και του δέρματος.

Η Disney προσωποιεί τη βάναυση βιομηχανία δέρματος και γούνας, στο πρόσωπο της εγκληματία Κρουέγια ντε Βιλ. Η Κρουέγια προσλαμβάνει δύο θρασείς κλέφτες για να κλέψουν μερικά γλυκά σκυλάκια Δαλματίας και να φτιάξει ένα παλτό από τις όμορφες γούνες τους.

Η ιστορία εξελίσεται με την Κρουέγια να προσπαθεί να κλέψει τα κουτάβια και τις προσπάθειες των μικρών να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια.

Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας προσφέρουν γνώση σχετικά με το πώς γούνικα παλτά και δερμάτινα είδη ένδυσης φτιάχνονται και από πού προέρχονται. Αυτή η γνώση μπορεί να εμπνεύσει το παιδί σας να μην επιζητά τέτοιου είδους υλικά που προέρχονται από ζώα και να ενθαρρύνει και εσάς, την οικογένειά του, να κάνετε το ίδιο.

 

3. Μπάμπι

Αυτό το κλασσικό animation του 1942 είναι μια διδακτική ιστορία ζωής και θανάτου, χαράς και λύπης. Ο Μπάμπι, ένα μικρό ελαφάκι, γεννιέται στο δάσος σε έναν σκληρό κόσμο όπου πρέπει είτε να μάθει γρήγορα μαθήματα ζωής είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ο Μπάμπι κάνει φίλους που ανήκουν σε άλλα είδη αλλά τον αποδέχονται γι’ αυτό που είναι. Ο πατέρας του τού διδάσκει χρήσιμα μαθήματα σχετικά με τη γενναιότητα, πώς να αποφεύγει παγίδες και να μένει μακριά από ίχνη ανθρώπων. Η μητέρα του τού διδάσκει πώς να αποφεύγει τους κυνηγούς, οι οποίοι τελικά την πυροβολούν και την σκοτώνουν.

Παρότι το κυνήγι συνεχίζει να παραμένει νόμιμο στις περισσότερες χώρες, αυτή η ταινία θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει πόσο βάναυσο και καταστροφικό είναι. Θα συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας συμπόνοιας και αγάπης που το παιδί σας τρέφει για τα ζώα.

 

4. Brother Bear

Σε αυτή την παραγωγή της Disney του 2003, ο Κενάι σκοτώνει μια αρκούδα για εκδίκηση και στη συνέχεια μετατρέπεται ο ίδιος σε αρκούδα από πνεύματα που έχουν θυμώσει με τις πράξεις του. Σαν αρκούδα, ο Κενάι μπορεί να συνομιλεί με τα υπόλοιπα ζώα και αποκτά συναίσθηση και εκτίμηση για όλη τη ζωή γύρω του.

Ο Κενάι θα ελευθερωθεί από μία παγίδα για αρκούδες από ένα μικρό αρκουδάκι που λέγεται Κόντα. Σαν ανταπόδοση για την αγάπη που δείχνει προς τις υπόλοιπες αρκούδες, τα πνεύματα μετατρέπουν τον Κενάι ξανά σε άνθρωπο, όμως αυτός αποφασίζει πως θα προτιμούσε να συνεχίσει να ζει ως αρκούδα και τα πνεύματα του κάνουν αυτή τη χάρη.

Όπως και στο Μπάμπι, αυτή η ταινία επίσης καταδεικνύει την φρίκη του κυνηγιού και κουβαλάει ένα ισχυρό μήνυμα. Είναι επίσης γεμάτη από όμορφα φυσικά τοπία, γέλια και μουσική από την Τίνα Τάρνερ και τον Φιλ Κόλινς. Στο Brother Bear, το παιδί σας θα κατανοήσει τον Χρυσό Κανόνα: Να μεταχειρίζεσαι τους άλλους (είτε άνθρωπους είτε ζώα), όπως θα ήθελες να σε μεταχειρίζονται.

Καλή διασκέδαση!

Σχόλια Facebook