ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι υγιεινά τα τυριά; Τι λέει η επιστημονική έρευνα

Από  | 

Το τυρί είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα στον κόσμο. Προσφέρει όμως κάποια οφέλη στην υγεία, πέρα από την ικανοποίηση του ουρανίσκου μας; Είναι καλό για εμάς; Θα έπρεπε να το τρώμε;

Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι άνθρωποι λατρεύουν το τυρί.
Κάποτε μια μέθοδος διατήρησης του γάλακτος των ζώων και αργότερα μια λιχουδιά για τους πλούσιους, το τυρί σήμερα βρίσκεται σχεδόν παντού και σχεδόν μέσα στα πάντα.

Μερικοί από τους λόγους που το τυρί έγινε τόσο δημοφιλές, είναι επειδή κατά την διάρκεια των περασμένων δεκαετιών διαφημίστηκε έντονα στην τηλεόραση και στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, επιδοτήθηκε από τα κράτη αλλά επίσης του αποδόθηκαν σπουδαίες «τιμές» από τις βιομηχανίες, προμοτάροντάς το ως μια υγιεινή πηγή θρεπτικών συστατικών.

Οι παραπάνω τακτικές φαίνεται πως πέτυχαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σήμερα, η μέση ετήσια κατανάλωση τυριού ανά άτομο στις ΗΠΑ είναι 18 κιλά, στη Δανία 28 κιλά, στη Φινλανδία 27 κιλά, ενώ και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 18 και 26 κιλών (στοιχεία 2016).

Ωστόσο, η κατανάλωση τυριού δεν είναι παγκόσμια συνήθεια. Η ποσότητα τυριού που τρώνε οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είναι τεράστια, σε σχέση με περιοχές του κόσμου στην Ασία, στη Νότια Αμερική και στην Αφρική, όπου η κατανάλωση τυριού συχνά δεν ξεπερνά το μισό κιλό ανά έτος. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εισόδημα ή τις γευστικές προτιμήσεις αυτών των λαών.

Τι είναι το τυρί;

Το τυρί είναι γαλακτοκομικό προϊόν. Συνήθως παρασκευάζεται με την πήξη της καζεΐνης, της κύριας πρωτεΐνης του γάλακτος, προσθέτοντας στη συνέχεια ένα οξύ και το ένζυμο της πυτιάς (το οποίο συνήθως βρίσκεται στα στομάχια νεαρών ζώων που θηλάζουν).

Τα στερεά μέρη (τυρόπηγμα) διαμορφώνονται στο τελικό προϊόν, το οποίο είναι συνήθως σε σχήμα παραλληλόγραμμου ή στρογγυλού μπλοκ.

Τα βασικά συστατικά των περισσότερων τυριών είναι το νερό, τα βακτήρια (τα οποία αφομοιώνουν τη ζάχαρη γάλακτος και την μετατρέπουν σε γαλακτικό οξύ), το λίπος γάλακτος, η πρωτεΐνη γάλακτος (κυρίως καζεΐνη) και πολύ αλάτι.

Η διατροφική σύνθεση του τυριού εξαρτάται από την αναλογία αυτών των συστατικών, καθώς και από άλλες ουσίες που μπορεί να προστεθούν στη συνέχεια. Πάντως, το τυρί είναι ως επί το πλείστον πρωτεΐνη, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Πολλά μαλακά είδη τυριών αποτελούνται από κορεσμένα λίπη σε ποσοστό 20% του βάρους τους (ή 70% σε ποσοστό των θερμίδων).

Ενδιαφέρον γεγονός: Τα βακτηρίδια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ορισμένων τύπων τυριού (Brevibacteria και Staphylococcus epidermidis) είναι τα ίδια βακτήρια που απαντώνται στην οσμή του σώματος και στα δύσοσμα πόδια.

Ισχυρισμοί υγείας σχετικά με τα τυριά

Οι επιχειρήσεις που προωθούν τα τυριά προμοτάρουν αυτά τα προϊόντα ως υγιεινά σνακ και έναν εύκολο τρόπο πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Ισχυρίζονται επίσης πως το τυρί μας βοηθά να έχουμε γερά οστά ή ακόμη και υγιή καρδιά.

Τα επιχειρήματά τους συνήθως απαντώνται στην μορφή «Το τυρί περιέχει Χ, το οποίο είναι καλό για το Ψ. Άρα, το τυρί είναι καλό για το Ψ». Σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών για παράδειγμα, το επιχείρημα μοιάζει κάπως έτσι: «Το τυρί περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών».

Το επιχείρημα για την υγεία της καρδιάς είναι παρόμοιο, απλώς εστιάζει σε διαφορετικές ουσίες: «Το τυρί περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), ένα λιπαρό οξύ που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες σας και να μειώσει τη φλεγμονή».

Το πρόβλημα με αυτούς τους ισχυρισμούς υγείας

Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί λογική πλάνη να ισχυριζόμαστε πως επειδή ένα προϊόν περιέχει ένα γνωστό θρεπτικό συστατικό, ολόκληρο το προϊόν είναι καλό για εμάς. Αν προσθέσουμε βιταμίνη C σε ένα λάδι μηχανής, δεν θα μπορούσαμε προφανώς να ισχυριστούμε ότι το λάδι μηχανής είναι υγιεινό και βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος. Απλά και μόνο επειδή τα τρόφιμα περιέχουν κάποια καλά πράγματα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αντισταθμίζουν και όλα τα κακά πράγματα.

Δεύτερον, οι μελέτες ενδέχεται να είναι πολύ προκατειλημμένες. Οι γαλακτοβιομηχανίες χρηματοδοτούν πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας που παρουσιάζει τα οφέλη της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Οι συγκεκριμένες έρευνες τείνουν να είναι υπεραπλουστευτικές (εξετάζουν επιμέρους θρεπτικά συστατικά και όχι ολόκληρο το διατροφικό προφίλ), μικρής διάρκειας (μετρούν αποτελέσματα σε ώρες ή ημέρες, αντί να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες για χρόνια και να αξιολογούν τα πραγματικά αποτελέσματα της κατανάλωσης τυριών), και σχεδιασμένες έτσι ώστε να εξετάζουν τα γαλακτοκομικά υπό το καλύτερο δυνατό πρίσμα.

Ακόμα και όταν οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι χρηματοδότες τους δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί – ενδεχομένως και δύσπιστοι. Όταν οι εταιρείες αναψυκτικών και junk food χρηματοδοτούν μελέτες, τα αποτελέσματά τους τείνουν να παρουσιάζουν ευνοϊκά αποτελέσματα για την υγεία σε σχέση με ανεξάρτητες και ουδέτερες μελέτες.

Αυτές οι βιομηχανίες ανακάλυψαν ότι το κόστος για την πληρωμή επιστημονικών ερευνών ήταν τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικό όπως η απλή διαφήμιση. Εάν μπορείτε να βάλετε τη λέξη “επιστήμη” σε μια αξίωση, όχι μόνο οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να βρουν τις πληροφορίες πιστευτές, αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα ευρήματα και θα τους προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Τα περισσότερα από αυτά που θεωρούμε ως «δεδομένα» για το τυρί, είναι απλώς μάρκετινγκ και διαφήμιση ντυμένη με τα ρούχα της επιστήμης.

Είναι καλό το τυρί;

Όπως θα δούμε παρακάτω, το τυρί απέχει πάρα πολύ από κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιεινό.

Σε μια κοινωνία που βασανίζεται από χρόνιες παθήσεις και παχυσαρκία, το τυρί είναι ένας από τους κυριότερους «πάροχους» κορεσμένων λιπαρών και αλατιού. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα τυριά έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου. Και δεν αναφέρουμε καν πως η ίδια η βιομηχανία τυριών αποτελεί μια μάστιγα για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην πραγματικότητα πίσω από τα τυριά.

1) Το τυρί πιθανότατα δεν είναι καλό για την καρδιά σας

Υπάρχει πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που δείχνει πως διατροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι δεν υποστηρίζουν την καλή καρδιακή υγεία. Το τυρί περιέχει και τα δύο από τα παραπάνω, συχνά μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες.

Ένα τυπικό είδος τυριού αποτελείται κατά 70% από κορεσμένα λιπαρά κατά θερμίδες. Και τα επεξεργασμένα είδη τυριού μπορεί να περιέχουν έως και 400mg αλάτι ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.

Αν εξετάσετε τις μελέτες που υποστηρίζουν πως το τυρί είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, ή ίσως ουδέτερο, πιθανότατα θα συναντήσετε αυτή την μετα-ανάλυση που συμπεραίνει πως η κατανάλωση τυριού έχει «ουδέτερα αποτελέσματα» (δηλαδή δεν κάνει ούτε καλό, ούτε κακό).

Ωστόσο, η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τρεις οργανισμούς που στηρίζουν την βιομηχανία γαλακτοκομικών: Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia. Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση για την οποία οι ερευνητές κατηγορήθηκαν για επιλεκτική επιλογή δεδομένων, καθώς εξαίρεσαν οποιαδήποτε μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν καρδιακή νόσο, διαβήτη ή άλλη χρόνια νόσο.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε αυτή τη μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, η οποία συμπεραίνει πως για 14 παχύσαρκες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η διατροφή πλούσια σε κρέας και τυρί ήταν υπεύθυνη για την αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης και πως αυτό το είδος διατροφής ήταν ανώτερο από διατροφές χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε υδατάνθρακες.

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, προέρχονται από πράγματα όπως η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι, το συμπέρασμα αυτής της μελέτης δεν είναι και πολύ ηχηρό. Το τυρί μπορεί να είναι πιο υγιεινό από το άσπρο αλεύρι και το σιρόπι φρουκτόζης – αλλά αυτό δεν το καθιστά υγιεινό φαγητό. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν, επίσης, πλήρως χρηματοδοτούμενη από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με δεδομένη την ισχύ της σχέσης μεταξύ κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων, και το γεγονός ότι το τυρί αποτελείται ως επί τον πλείστον από κορεσμένα λιπαρά, τα ευρήματα αυτά, για τα οποία πληρώνουν οι βιομηχανίες των οποίων τα κέρδη εξαρτώνται από την θετική τους χροιά, είναι πολύ ύποπτα.

2)Το τυρί αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας

Χάρη στην παγκοσμιοποίηση της δυτικής διατροφής, μεγάλο μέρος του κόσμου είναι πλέον εξοικειωμένο με την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλά επεξεργασμένης, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει και το τυρί.

Στην πραγματικότητα, από το 1980, η παγκόσμια κατανάλωση τυριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Κατά τα ίδια αυτά χρόνια, τα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί δραματικά.

3)Το τυρί αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η επιστημονική έρευνα δείχνει πως διατροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη στο τυρί, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται να επηρεάζεται έντονα από το ασβέστιο, τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα (IGF-1) και τα οιστρογόνα των γαλακτοκομικών προϊόντων, που συμπεριλαμβάνουν τα τυριά.

4) Το τυρί μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας

Δεν είναι λίγες οι έρευνες σχετικά με τις ανθυγιεινές επιπτώσεις της Τυπικής Αμερικανικής Διατροφής (SAD), η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, βασικό συστατικό της διατροφής SAD, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, τα ακόρεστα λίπη μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.

Η διατροφή SAD, ωστόσο, δεν είναι δημοφιλής μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου την έχει ήδη υιοθετήσει ή την υιοθετεί. Για παράδειγμα, από τότε που η Ιαπωνία υιοθέτησε πολλά χαρακτηριστικά της Αμερικανικής διατροφής, ο ιαπωνικός λαός έχει δει αύξηση κατά 6% των ποσοστών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

5) Το τυρί βλάπτει το περιβάλλον

Αν σκέφτεστε τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα του τυριού (αναλόγως από ποια οπτική το βλέπετε), είναι σωστό να αναλογιστείτε και τις επιπτώσεις που έχει στον πλανήτη. Αν είστε από αυτούς που προτιμούν βιώσιμες τροφές, το τυρί δεν ανήκει σε αυτές.

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει πως η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί; Οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Παρότι είναι φυσιολογικό για τους ζωντανούς οργανισμούς να παράγουν μεθάνιο ως προϊόν του μεταβολισμού τους, επειδή εκτρέφουμε εκατομμύρια αγελάδες οι ποσότητες μεθανίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι τεράστιες. Για την παραγωγή γάλακτος κάθε μια αγελάδα εκλύει στην ατμόσφαιρα από 110 ως 130 κιλά μεθάνιο τον χρόνο.

Επιπλέον, η παραγωγή γάλακτος απαιτεί 1.000 λίτρα νερό για κάθε λίτρο γάλα και η παραγωγή τυριού απαιτεί περίπου 10 κιλά γάλα για ένα κιλό τυρί. Βιωσιμότητα;

6) Η παραγωγή τυριού εγείρει ηθικά ζητήματα

Όπως συμβαίνει με όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, οι αγελάδες πρέπει να γεννήσουν για να παράγουν γάλα.

Αυτό σημαίνει ότι για την παραγωγή γάλακτος πρέπει να καθιστούμε έγκυες τις αγελάδες συνεχώς, έτσι ώστε να γεννούν μοσχαράκια και να βρίσκονται σε γαλουχία. Για την μεγιστοποίηση της παραγωγής γάλακτος, τα νεογέννητα μοσχαράκια συνήθως απομακρύνονται από τις μητέρες τους μέσα σε 24 έως 48 ώρες από τη γέννησή τους. Οι αγελάδες φωνάζουν για μέρες για να χαμένα μικρά τους, την ώρα που αυτά είτε βρίσκονται σε κλουβιά για να εκτραφούν για λίγες εβδομάδες, είτε οδηγούνται σύντομα στο σφαγείο ως «μοσχαράκι γάλακτος».

Και οι ίδιες οι αγελάδες όμως ζουν μια σύντομη, μίζερη, άθλια και επίπονη ζωή, όντας μονίμως είτε έγκυες είτε σε γαλουχία μέχρι να εξαντληθούν και να οδηγηθούν κι αυτές στο σφαγείο. Μια μελέτη έδειξε πως, μέχρι την στιγμή που θανατώνονται, περίπου σε ηλικία 5 ετών, το 40% των αγελάδων είναι καχεκτικές, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ορθοστασίας τους σε τσιμεντένια δάπεδα, περιττώματα και βασανιστικό εγκλεισμό. Οι περισσότερες σύγχρονες αγελάδες της εντατικής κτηνοτροφίας δεν βλέπουν γρασίδι ποτέ στην ζωή τους.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τυρί;

Η ερώτηση ακούγεται αστεία, καθώς υπονοεί πως το τυρί είναι κάτι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, όπως το οξυγόνο ή το νερό. Κι όμως, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ήδη έχει υιοθετήσει την χορτοφαγία, δυσκολεύεται να μεταβεί στον βιγκανισμό ακριβώς επειδή δεν μπορεί να στερηθεί το τυρί.

Ναι, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τυρί. Όταν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας, στο περιβάλλον αλλά κυρίως στα ίδια τα ζώα, το κίνητρο για να σταματήσουμε την κατανάλωσή του είναι συνήθως μεγαλύτερο από την όρεξή μας. Αν παρόλα αυτά συνεχίζετε να νιώθετε πως ζωή χωρίς τυρί μοιάζει με εφιάλτη, να μερικές ιδέες για εσάς:

Δοκιμάστε μη-γαλακτοκομικά (vegan) τυριά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ως βάση είτε ξηρούς καρπούς όπως τα κάσιους ή τα αμύγδαλα, είτε κάποιο φυτικό λίπος, άμυλο ή τόφου. Παρόλα αυτά, δεν είναι όσο υγιεινά μπορεί να φαντάζεστε. Αν και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (εκτός αν η βάση τους είναι το λάδι καρύδας), τα περισσότερα φυτικά τυριά είναι υψηλά επεξεργασμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι. Μπορείτε ωστόσο να τρώτε περιστασιακά λίγο από αυτά.

Βάλτε την διατροφική μαγιά στη ζωή σας. Μια λιχουδιά που δεν γνωρίζουν πολλοί, έχει εξαιρετική θρεπτική αξία και «τυρένια» γεύση και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Προσθέστε την σε σάλτσες, ζυμαρικά ή σαλάτες και, συνήθως, αρκεί για να θεωρήσετε το τυρί περιττό.

Πειραματιστείτε με την παρασκευή σπιτικών τυριών. Είναι πανεύκολο να φτιαχτούν, απαιτούν μόνο λίγα υλικά και, με την κατάλληλη συνταγή, μπορούν να είναι και πολύ υγιεινά. Δοκιμάστε να αναζητήσετε συνταγές για τυρί από αμύγδαλα, από κάσιους, από τόφου ή από ηλιόσπορο.

Με πληροφορίες από Food Revolution

Σχόλια Facebook

83 Comments

 1. The other day, while I was at work, my sister stole my apple
  ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  0mniartist asmr

 2. Amazing blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you suggest starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any tips? Bless you! 0mniartist asmr

 3. 0mniartist

  12/04/2021 at 05:17

  I visit every day a few web sites and sites to read posts, however
  this blog gives feature based articles. 0mniartist asmr

 4. j.mp

  14/04/2021 at 22:51

  bookmarked!!, I love your web site! 0mniartist asmr

 5. gamefly the

  28/04/2021 at 05:24

  I am in fact thankful to the holder of this web
  page who has shared this wonderful article at at this place.

 6. with asmr

  29/04/2021 at 00:48

  It’s very simple to find out any topic on net
  as compared to textbooks, as I found this post at this website.

 7. is asmr

  29/04/2021 at 08:59

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. However just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos, this website could definitely be one of the very best in its field.

  Awesome blog!

 8. asmr in

  29/04/2021 at 12:52

  Hello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix
  this issue. If you have any suggestions, please share.

  Appreciate it!

 9. was gamefly

  03/05/2021 at 23:51

  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none
  the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites
  for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 10. asmr my

  04/05/2021 at 11:32

  Quality content is the crucial to be a focus for
  the visitors to pay a visit the site, that’s what this website is providing.

 11. asmr are

  08/05/2021 at 01:29

  When some one searches for his necessary thing,
  so he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained
  over here.

 12. in asmr

  09/05/2021 at 16:50

  Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be useful to read articles from other authors and use a little something from their web sites.

 13. j.mp

  15/05/2021 at 13:44

  scoliosis
  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say superb blog! scoliosis

 14. asmr why

  21/05/2021 at 11:52

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come more
  formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 15. the dating sites

  26/05/2021 at 01:33

  Amazing things here. I’m very satisfied to peer your
  article. Thanks so much and I am taking a look forward to touch you.

  Will you please drop me a mail?

 16. is dating sites

  26/05/2021 at 10:54

  After looking into a number of the blog articles on your web page, I really appreciate your technique
  of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will
  be checking back soon. Please visit my web site too and tell me how you feel.

 17. Ruby Mullings

  26/05/2021 at 11:02

  Excellent web site you have got here..
  It’s difficult to find quality writing
  like yours these days. I honestly appreciate individuals
  like you! Take care!!

 18. off dating sites

  29/05/2021 at 12:47

  This is my first time go to see at here and i am genuinely impressed to read all at single place.

 19. surgery scoliosis there

  30/05/2021 at 16:00

  Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice
  of colors!

 20. are scoliosis

  30/05/2021 at 23:10

  This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 21. off dating sites

  01/06/2021 at 00:29

  Thanks for another informative website. Where else may
  I am getting that kind of info written in such a perfect manner?

  I have a project that I’m simply now running on, and I’ve been on the look out for such information.

 22. dating sites in

  01/06/2021 at 01:30

  I really like what you guys are usually up too. Such clever work and reporting!
  Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 23. Garfield

  29/06/2021 at 17:51

  Hi there, I found your web site by way of Google while searching for a comparable
  subject, your site got here up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just turned into alert to your weblog thru Google,
  and found that it is really informative. I’m gonna watch
  out for brussels. I’ll appreciate in the event you continue this
  in future. Many other folks might be benefited from your writing.

  Cheers!

 24. Daniele

  01/07/2021 at 15:57

  Remarkable! Its actually amazing post, I have got much clear
  idea on the topic of from this paragraph.

 25. instagram takipçi satın al

  01/07/2021 at 16:32

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody else having the same RSS problems?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 26. instagram takipci satin al

  01/07/2021 at 16:47

  Nice post. I used to be checking continuously this blog and
  I’m inspired! Very useful info specifically the last phase 🙂 I deal with such information a
  lot. I was looking for this certain information for a
  long time. Thanks and good luck.

 27. instagram takipçi satın al

  01/07/2021 at 19:57

  Very good info. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
  I have book-marked it for later!

 28. instagram takipçi satın al

  01/07/2021 at 20:05

  This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

 29. instagram takipçi satın al

  01/07/2021 at 21:37

  Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you’re a great author. I will make certain to bookmark your
  blog and will come back at some point. I want to encourage
  yourself to continue your great work, have a nice morning!

 30. legal sportsbooks

  02/07/2021 at 00:30

  I’m excited to uncover this site. I wanted to thank you
  for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely savored every bit of it and i also have you bookmarked to
  check out new information in your site.

 31. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 02:44

  I think that what you published made a bunch of sense.
  But, what about this? suppose you added a little content?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, however suppose you added something that makes people want more?
  I mean Είναι υγιεινά τα τυριά; Τι λέει η επιστημονική έρευνα
  is a little vanilla. You could peek at Yahoo’s home page and watch how they create article headlines to grab viewers to open the links.
  You might try adding a video or a related picture or two to get people interested about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it could make your posts a little bit more interesting.

 32. Bellissi Ageless Moisturizer

  02/07/2021 at 02:59

  Thank you for your website post. Jones and I have been saving for a new ebook on this subject and your blog post has made all of us to save
  our own money. Your ideas really responded to all our problems.

  In fact, over what we had recognized before we found your
  great blog. I actually no longer have doubts along with a troubled mind because you have attended to each of our needs in this post.
  Thanks

  Also visit my site Bellissi Ageless Moisturizer

 33. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 03:25

  Your way of telling everything in this article is truly good, all can simply know it, Thanks a lot.

 34. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 04:41

  Every weekend i used to visit this web site, because i want enjoyment, as this this web
  page conations in fact fastidious funny information too.

 35. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 05:29

  Hi! Do you know if they make any plugins to
  protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any recommendations?

 36. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 05:39

  First of all I want to say great blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your
  mind before writing. I have had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out there.

  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or tips? Thanks!

 37. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 09:55

  I am really impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you
  customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days.

 38. สล็อต Joker123

  02/07/2021 at 10:31

  Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any
  assistance is very much appreciated.

 39. Keto Boom BHB Review

  02/07/2021 at 11:24

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

  Also visit my web-site … Keto Boom BHB Review

 40. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my
  own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?

  Cheers

  my web-site; Essential Skin Anti Aging Cream Reviews

 41. do casinos accept bitcoin

  02/07/2021 at 12:05

  Yes! Finally someone writes about how to gamble bitcoin.

 42. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 12:06

  Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really good articles and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to
  write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

 43. playtika caesars

  02/07/2021 at 13:48

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how
  could we communicate?

 44. Baccarat99th

  02/07/2021 at 14:01

  Appreciate the recommendation. Let me try it out.

 45. mpc-install.com

  02/07/2021 at 15:00

  I think that everything typed was very reasonable.

  However, think on this, suppose you added a little content?
  I am not suggesting your information is not solid., but what if you added something
  to possibly get people’s attention? I mean Είναι υγιεινά
  τα τυριά; Τι λέει η επιστημονική έρευνα is kinda plain. You could look at Yahoo’s front page and watch how they write news titles to
  get people interested. You might add a video or a picture or two to
  get people excited about everything’ve written.
  Just my opinion, it would make your posts a little livelier.

  Feel free to surf to my blog: Muama Ryoko Review (mpc-install.com)

 46. Crypto Bank App Review

  02/07/2021 at 15:27

  Everyone loves what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the superb works guys I’ve included you guys to my blogroll.

  Feel free to surf to my site Crypto Bank App Review

 47. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 17:27

  I every time spent my half an hour to read this weblog’s content every day
  along with a mug of coffee.

 48. mpc-install.com

  02/07/2021 at 17:29

  But a smiling visitor here to share the love (:,
  btw great design and style.

  Feel free to visit my webpage Muama Enence Translator
  Price (mpc-install.com)

 49. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 17:49

  There’s certainly a great deal to know about this subject.
  I love all the points you’ve made.

 50. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 18:24

  Hello, i feel that i noticed you visited my weblog so
  i came to go back the choose?.I’m trying to find things to improve
  my site!I assume its good enough to make use of a few of your concepts!!

 51. I think this is one of the most vital information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 52. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 20:38

  Article writing is also a fun, if you know after that
  you can write or else it is complicated to write.

 53. Keto Boom

  02/07/2021 at 21:55

  Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came
  to return the prefer?.I am attempting to in finding issues to improve my web site!I assume its good enough
  to use some of your ideas!!

  my homepage … Keto Boom

 54. instagram takipçi satın al

  02/07/2021 at 23:17

  Very good post. I will be going through some of these issues as well..

 55. online casinos in australia

  03/07/2021 at 00:10

  What’s up Dear, are you genuinely visiting this web site on a regular basis,
  if so then you will without doubt take good know-how.

 56. Adan

  03/07/2021 at 00:49

  I always spent my half an hour to read this web site’s
  articles daily along with a mug of coffee.

 57. PG slot

  03/07/2021 at 02:05

  This piece of writing is really a nice one it
  assists new the web viewers, who are wishing for blogging.

 58. instagram takipçi satın al

  03/07/2021 at 02:55

  Awesome post.

 59. 파워볼사이트

  03/07/2021 at 03:03

  The Powerball lottery jackpot for the Wednesday, Might 12, 2021 drawing is worth an estimated $168 million.

 60. play and win games online free

  03/07/2021 at 03:21

  Can you tell us more about this? I’d care to find out some additional information.

 61. Zenaida

  03/07/2021 at 05:44

  Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time and
  actual effort to create a top notch article…
  but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage
  to get anything done.

  my web site :: U Slim X Keto – Zenaida,

 62. Mega Arise Max Pills

  03/07/2021 at 05:59

  If some one desires expert view about blogging and site-building after that i
  propose him/her to go to see this web site, Keep up the pleasant job.

  Visit my web-site … Mega Arise Max Pills

 63. Julieta

  03/07/2021 at 10:59

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Here is my blog post – Burst Audio Earbuds Manual (Julieta)

 64. ViroValor Pills

  03/07/2021 at 11:33

  Hi there colleagues, its impressive post concerning tutoringand entirely defined, keep it up all the time.

  Feel free to surf to my website … ViroValor Pills

 65. Dermicell Ingredients

  03/07/2021 at 16:40

  That is a good tip especially to those new to the
  blogosphere. Short but very precise info? Appreciate
  your sharing this one. A must read post!

  Here is my web site :: Dermicell Ingredients

 66. Eggplant Explosion Reviews

  03/07/2021 at 17:10

  There’s certainly a great deal to know about this subject.
  I love all the points you made.

  Also visit my web-site Eggplant Explosion Reviews

 67. do online casinos really pay out

  03/07/2021 at 20:36

  Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and
  look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 68. best gambling podcasts

  07/07/2021 at 02:19

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about this blog with my
  Facebook group. Chat soon!

 69. Profit Edge App Review

  10/07/2021 at 17:16

  Exactly what I was searching for, appreciate it for posting.

  Feel free to surf to my blog Profit Edge App Review

 70. Arctic Air Pure Chill

  11/07/2021 at 00:49

  Hi there, its fastidious piece of writing about media print, we all be familiar with media is a enormous source of data.

  My webpage – Arctic Air Pure Chill

 71. Performinax

  12/07/2021 at 06:59

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for
  your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Also visit my web-site; Performinax

 72. PharmaLabs Keto Pills

  12/07/2021 at 18:43

  Definitely, what a fantastic website and informative posts, I
  definitely will bookmark your blog.All the Best!

  Visit my homepage; PharmaLabs Keto Pills

 73. caradaftarayams128.com

  12/07/2021 at 22:50

  Hello there! Do you know if they make any plugins
  to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  my blog; Spore Protect And Defend, caradaftarayams128.com,

 74. Eggplant Explosion

  20/07/2021 at 15:09

  I read this article completely on the topic of the comparison of most recent and preceding technologies, it’s amazing
  article.

  Feel free to visit my web site :: Eggplant Explosion

 75. Nitro Strive

  21/07/2021 at 08:58

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand.

  It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the
  hang of it!

  Stop by my web site; Nitro Strive

 76. Spark Aura Anti Aging Serum

  21/07/2021 at 11:13

  Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I
  think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the
  same outcome.

  My webpage – Spark Aura Anti Aging Serum

 77. Muama Ryoko Wifi

  21/07/2021 at 13:52

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a
  blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a
  little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  my web page Muama Ryoko Wifi

 78. Profit Edge App Review

  21/07/2021 at 14:28

  Excellent web site. A lot of useful information here.
  I’m sending it to several buddies ans also sharing in delicious.
  And certainly, thanks in your effort!

  Here is my web site; Profit Edge App Review

 79. Divine Dynamic Keto

  21/07/2021 at 16:11

  Admiring the time and energy you put into your website and detailed information you
  offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same outdated rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your
  RSS feeds to my Google account.

  Here is my web site: Divine Dynamic Keto

 80. Angelina

  21/07/2021 at 17:33

  It’s going to be finish of mine day, however
  before end I am reading this wonderful piece of writing to increase my know-how.

 81. Laurence

  22/07/2021 at 17:18

  I pay a quick visit each day a few websites and sites to read content, however this weblog gives
  feature based articles.

 82. Performinax Review

  25/07/2021 at 09:55

  It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I wish to read more things about it!

  Here is my web-site: Performinax Review

 83. Rhino Storm Reviews

  27/07/2021 at 03:17

  I went over this web site and I think you have a
  lot of great info, saved to favorites (:.

  my website Rhino Storm Reviews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *