ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφική μαγιά, η νόστιμη και θρεπτική λιχουδιά

Από  | 

Θα την βρείτε ως συστατικό σε τόσο πολλές συνταγές, που μπορεί να νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο βασικό υλικό σε κάθε πιάτο. Κυκλοφορεί σε νιφάδες και μοιάζει με τροφή για ψάρια, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα 100% φυτικό συστατικό.

Η διατροφική μαγιά είναι το ίδιο είδος μαγιάς (Saccharomyces cerevisiae) από το οποίο φτιάχνεται η μπύρα και το ψωμί. Δίνει όμως ένα διαφορετικό τελικό προϊόν. Η κυριότερη διαφορά της από την μαγιά που χρησιμοποιείται στην μπύρα και το ψωμί, είναι πως πρόκειται για απενεργοποιημένη, και όχι ενεργή, μαγιά. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να κάνει ένα ζυμάρι να “φουσκώσει”, ούτε και να πολλαπλασιαστεί μέσα στο στομάχι σας, ακόμα κι αν την φάτε ωμή.

Φτιάχνεται με σχετικά απλό τρόπο, καλλιεργώντας σακχαρομύκητες Saccharomyces cerevisiae σε ένα πλούσιο σε σάκχαρα μέσο, όπως η μελάσα. Στη συνέχεια απενεργοποιείται με θερμότητα, πλένεται, παστεριώνεται, στεγνώνει και κομματιάζεται σε μικρές νιφάδες.

Η διατροφική μαγιά περιέχει με φυσικό τρόπο πολλές βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Οι περισσότερες μάρκες, όμως, ενισχύονται με επιπλέον βιταμίνες της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένης της Β12.

Οι μαγικές κίτρινες νιφάδες είναι ιδιαίτερα αγαπητές σε όσους ακολουθούν φυτική διατροφή, επειδή δίνουν μια «τυρένια» γεύση στα φαγητά όπου προστίθεται. Όμως η διατροφική μαγιά δεν έχει απλώς υπέροχη γεύση, είναι και πολύ θρεπτική!

Οι περισσότερες ενισχυμένες μάρκες προσφέρουν το 30% έως 150% της ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δοσολογία) των βιταμινών του συμπλέγματος Β, μεταξύ αυτών και της Β12, σε μια κουταλιά της σούπας.

Επιπλέον η διατροφική μαγιά περιέχει σχεδόν 50% πρωτεΐνη. Βασικά, πρόκειται για ένα τρόφιμο με περισσότερη πρωτεΐνη κατά βάρος από οποιοδήποτε είδος κρέατος. Και όχι μόνο αυτό: Οι λαχταριστές νιφάδες είναι πλούσιες σε μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και κάλιο – όλα τους χρήσιμα στην διατήρηση της υγείας και του ενεργού μεταβολισμού μας.

Η διατροφική μαγιά είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της κυτταρικής βλάβης. Ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει, η γλουταθειόνη, έχει αποδειχθεί πως παίζει ενεργό ρόλο στους κυτταρικούς αμυντικούς μηχανισμούς και στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Η διατροφική μαγιά περιέχει περίπου 2,5mg γλουταθειόνης ανά γραμμάριο – μια αρκετά γενναία ποσότητα.

Περιέχει επίσης ορισμένους υδατάνθρακες – συμπεριλαμβανομένης της τρεαλόζης και β-γλυκάνης – που μπορούν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και να υποστηρίξουν την ανοσολογική λειτουργία. Η τρεαλόζη είναι δισακχαρίτης που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι β-γλυκάνες, από την άλλη, έχει αποδειχθεί πως έχουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-αλλεργικές και αντι-οστεοπορωτικές ιδιότητες.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Μπορεί όμως η διατροφική μαγιά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία;

Είναι αρκετά απίθανο. Σε πραγματικά τεράστιες ποσότητες, που έτσι κι αλλιώς δεν θα έπρεπε να τρώτε, μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β2, ή ριβοφλαβίνης, μπορεί να καταλήξουν στα ούρα σας, κάνοντας τα κίτρινα.

Άτομα που πρέπει να την αποφεύγουν είναι όσοι έχουν αλλεργία στην μαγιά και όσοι πάσχουν από τη νόσο του Crohn. Μια μελέτη του 1988 διαπίστωσε ότι ασθενείς με τη νόσο του Crohn σε δίαιτες χωρίς μαγιά, επανεμφάνιζαν συμπτώματα με την επανεισαγωγή της μαγιάς στη διατροφή τους, ακόμη και ενός τέταρτου μιας κουταλιάς του γλυκού.

Που θα την βρείτε

Σήμερα είναι πια αρκετά εύκολο να προμηθευτείτε διατροφική μαγιά. Κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή νιφάδες, ενισχυμένη με Β12 ή όχι και συνήθως βρίσκεται σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε από πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Διατηρείται σφραγισμένη και σε δροσερό μέρος, ιδανικά στο ψυγείο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως, αρκεί μια ή δύο κουταλιές της σούπας για να δώσετε υπέροχη γεύση σε φαγητά, σαλάτες και σάλτσες και είναι υπέροχο topping για υγιεινό ποπ κορν χωρίς βούτυρα και λάδια.

Σχόλια Facebook