ΝΕΑ

Βρέφος 18 μηνών νεκρό από ψεκασμένους «βίγκαν» γονείς

Από  | 

Ένα βρέφος 18 μηνών πέθανε από σοβαρό υποσιτισμό στην Φλόριντα των ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του το τάιζαν αποκλειστικά ωμά φρούτα και λαχανικά.

Ο λόγος για το ζεύγος Ryan και Sheila O’Leary, που προφυλακίστηκαν και αναμένεται να δικαστούν στις 9 Δεκεμβρίου. Το ζευγάρι φέρεται να τάιζε το 18 μηνών παιδί τους μόνο με ωμά φρούτα και λαχανικά ενώ, την τελευταία εβδομάδα πριν τον θάνατό του, το παιδί τρεφόταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Κατά την αυτοψία, βρέθηκε πως το παιδί πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της μικροστεάσεως του ήπατος και πρήξιμο των χεριών και των ποδιών. Το παιδί ζύγιζε μόλις 7 κιλά, βάρος που φυσιολογικά θα είχε ένα βρέφος 7-8 μηνών.

Ελάχιστα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, ειδικά στην Ελλάδα, μετέφεραν την είδηση με την δέουσα προσοχή. Με εξαίρεση την βρετανική Metro και λίγες ακόμη ιστοσελίδες, τα περισσότερα ΜΜΕ έσπευσαν να κάνουν αυτό που κάνουν πάντα: Να τονίσουν την λέξη «βίγκαν» και να οργιάσουν πάνω στο νεκρό σώμα του άτυχου παιδιού πουλώντας αντιβιγκανισμό και τρομολαγνεία – αποδεδειγμένα εγγυημένη συνταγή επιτυχίας.

Οι συγκεκριμένοι γονείς, δεν έτρεφαν το παιδί τους με βίγκαν διατροφή. Φυσικά μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι βίγκαν, όμως η σίτιση ενός βρέφους αποκλειστικά με μάνγκο, μπανάνες και αβοκάντο απέχει παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε ισορροπημένη βίγκαν διατροφή και βεβαίως από την διατροφή που προσφέρουν στα παιδιά τους εκατομμύρια βίγκαν οικογένειες.

Το ζεύγος O’Leary φαίνεται πως είχε επιλέξει για το παιδί τους μια ακραία ωμοφαγική διατροφή και μάλιστα με πολύ περιορισμένη ποικιλία τροφών. Οι γονείς αυτοί δεν ήταν «βίγκαν γονείς που οδήγησαν το παιδί τους σε θάνατο», αλλά ψεκασμένοι εγκληματίες που δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει να προσφέρεις μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή σε ένα παιδί που βρίσκεται στην πιο απαιτητική περίοδο ανάπτυξης της ζωής του.

 

Μπορούν μωρά και παιδιά να τρέφονται με βίγκαν διατροφή;

Ναι, μπορούν και μάλιστα η διατροφή αυτή μπορεί να τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, «σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές, συμπεριλαμβανομένης της βίγκαν, είναι υγιεινές, θρεπτικά επαρκείς και κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, της εφηβείας, των γηρατειών, καθώς και για αθλητές».

Από την άλλη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), αναφέρει πως «βίγκαν και χορτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για μωρά και παιδιά, εφόσον οι γονείς βεβαιώνονται πως το παιδί τους λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά και θερμίδες».

Είναι σίγουρο ότι οι γονείς από την Φλόριντα απέτυχαν να εφαρμόσουν τις παραπάνω συστάσεις για το παιδί τους και, το πιθανότερο είναι πως δεν προσπάθησαν καν διότι ακόμα και αν κάποιος δεν είναι σίγουρος τι σημαίνει «σωστά σχεδιασμένη» διατροφή, θα είχε τουλάχιστον την υποψία πως αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο μπανάνες και μήλα.

 

Προσοχή στο κενό

Ο τραγικός θάνατος του παιδιού όμως φέρει στο προσκήνιο κι ένα άλλο σοβαρό θέμα που αξίζει να αναλογιστούμε.

Χρόνια τώρα, διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο διαδίδοντας ανυπόστατες φήμες και δημιουργώντας στρατιές από αφοσιωμένους υπέρμαχους «εναλλακτικών» διατροφών, φανερά αντίθετων απέναντι στην «Δυτική Ιατρική» (sic) και στην επιστήμη συνολικά. Οδηγούν ανθρώπους στον αποκλεισμό από την διατροφή τους μιας τεράστιας γκάμας υγιεινών τροφών χωρίς κανέναν λόγο, επειδή οι τροφές αυτές «δεν είναι ζωντανές» ή «δεν είναι αλκαλικές» ή «το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό».

Έτσι, βλέπουμε ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση γλουτένης, οσπρίων, ζυμαρικών, δημητριακών, λαχανικών, ακόμη και της πατάτας (!), να μην λαμβάνουν συμπλήρωμα Β12 και να οδηγούνται σε μια διατροφική μιζέρια ή ορθορεξία που περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μόνο ωμά φρούτα, φύτρες και μαγικά βότανα. Δεν θα ήταν καθόλου παράξενο, λοιπόν, ορισμένοι να επιλέξουν αυτό το είδος διατροφής και για τα παιδιά τους, προφανώς πιστεύοντας ότι κάνουν το σωστό.

Υπενθυμίζεται ότι μια ισορροπημένη και θρεπτική βίγκαν διατροφή πρέπει και μπορεί να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, με την προσθήκη μιας αξιόπιστης πηγής βιταμίνης Β12 εβδομαδιαίως και επαρκή έκθεση στον ήλιο. Έναν ενδεικτικό οδηγό για αυτό που ονομάζουμε Φυτική Διατροφή με Πλήρη Τρόφιμα μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο, ενώ για οποιαδήποτε απορία, υποστήριξη ή συμβουλή χρειάζεστε θα πρέπει να απευθύνεστε σε πτυχιούχους, εξειδικευμένους πάνω στο θέμα διατροφολόγους και επαγγελματίες της υγείας.

Σχόλια Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *