ΗΘΙΚΗ

10 εικόνες που δείχνουν πόσο σκληρό είναι να τρως ψάρια

Από  | 

Τα φωτογραφικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο σκοτώνονται τα θαλάσσια ζώα, είναι πολυάριθμα και συχνά σοκαριστικά. Σπάνια όμως καταλήγουν στις οθόνες των τηλεοράσεων, καθώς οι βιομηχανίες προτιμούν την διατήρηση στο μυαλό των ανθρώπων της ρομαντικής εικόνας ψαράδων, που νωρίς κάθε πρωί καταφθάνουν στις ψαραγορές με μερικά μόνο τελάρα ψάρια που έπιασαν με κόπο.

Η πραγματικότητα είναι πως πάνω από το 90% των ψαριών που τρώνε οι άνθρωποι σήμερα προέρχεται από βιομηχανικού τύπου, τεράστιες αλιευτικές επιχειρήσεις.

Ειδικά σχεδιασμένα πλοία σαρώνουν τους ωκεανούς με παρασυρόμενα δίχτυα, τα λεγόμενα «δίχτυα θανάτου», που μπορούν να φτάσουν σε βάθος μέχρι 30 μέτρα και μήκος μέχρι 2 χιλιόμετρα. Αυτά τα δίχτυα συνήθως παγιδεύουν και σκοτώνουν αδιάκριτα έναν μεγάλο αριθμό θαλάσσιων ζώων και φυσικά δεν ξεχωρίζουν τα βρώσιμα από τα μη βρώσιμα. Μέσα τους πιάνονται δελφίνια, καρχαρίες, χελώνες, θαλάσσιοι λέοντες και οποιοδήποτε άλλο θαλάσσιο είδος είχε την ατυχία να βρίσκεται στον διάβα του πλοίου.

Οι παρακάτω εικόνες είναι πραγματικά αποκαλυπτικές της κατάστασης.

 

1. Ένας εργαζόμενος κρατά το κομμένο κεφάλι ενός καρχαρία γεμάτο αίμα

2. Ένας ξιφίας με κομμένο στόμα

3. Ένας καρχαρίας του οποίου τα πτερύγια κόβονται ενώ είναι ακόμη ζωντανός

4. Ένα νεκρό δελφίνι που αλιεύθηκε από παρασυρόμενο δίχτυ

5. Ένας καρχαρίας κατακρεουργείται άγρια

6. Ένας άνδρας κόβει το κεφάλι ενός ξιφία

7. Νεκρά δελφίνια απομακρύνονται από τα δίχτυα

8. Εργαζόμενοι επιχειρούν να σκοτώνουν καρχαρία με ρόπαλο του μπέιζμπολ

9. Μια θαλάσσια χελώνα απομακρύνεται από την υπόλοιπη «ψαριά»

10. Ένα θαλάσσιο λιοντάρι, πνιγμένο μέσα σε δίχτυ αλιείας

Τι μπορείτε να κάνετε για όλα αυτά; Θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε μια από τις αμέτρητες καμπάνιες για την «προστασία» της θαλάσσιας ζωής, την ισχυροποίηση των κανονισμών αλιείας και πολλές ακόμα παρόμοιες προσπάθειες; Φυσικά. Όμως, δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά και τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα για τα ίδια τα ψάρια, που καθημερινά χάνουν την ζωή τους με τον πιο σκληρό τρόπο.

Επιπλέον, η βιομηχανική αλιεία αποτελεί έναν τομέα γνωστό για τις απάνθρωπες μεθόδους απασχόλησης εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν δείγματα ανθρώπινης δουλείας. Χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται σε μεγάλα αλιευτικά πλοία χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς χαρτιά και κάτω από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.

Ο καλύτερος, ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αποσύρετε την υποστήριξή σας στην βιομηχανία αλιείας. Επιλέγοντας μια υγιεινή φυτική διατροφή χτυπάτε το κακό στην ρίζα του, μειώνοντας την ζήτηση για τέτοιου είδους βάναυσα «προϊόντα».

Σχόλια Facebook