ΝΕΑ

Σκοτώνουν θαλάσσιους λέοντες επειδή… τρώνε ψάρια

Από  | 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της χυδαιότητας της βιομηχανίας αλιείας είναι ότι θεωρεί “παράσιτα” άλλα ζώα που τυχαίνει να τρέφονται με ψάρια, κάνοντας συνεπώς τα πάντα προκειμένου να εξοντώσει αυτούς που πραγματικά προορίζονται να τρώνε ψάρια, ώστε να μπορεί να τα πουλάει σε ανθρώπους που δεν τα έχουν καν ανάγκη και απλώς ικανοποιούν την όρεξή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχές του Όρεγκον στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη να σκοτώνουν θαλάσσιους λέοντες, οι οποίοι σύμφωνα με αυτούς “απειλούν” τα κοπάδια πέστροφας, αφού πρώτα δοκίμασαν ανεπιτυχώς για μερικά χρόνια μη-θανατηφόρες μεθόδους.

Οι Αρχές της πολιτείας έλαβαν ομοσπονδιακή άδεια προκειμένου να θανατώσουν 93 θαλάσσιους λέοντες, μετά από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι αυτά τα θηλαστικά επρόκειτο να προκαλέσουν, πιθανότατα, την “εξαφάνιση” αυτού του είδους πέστροφας. Η άδεια ήταν απαραίτητη, καθώς οι θαλάσσιοι λέοντες προστατεύονται.

Οι συγκεκριμένες πέστροφες συμπεριφέρονται όπως οι σολομοί. Γεννιούνται σε γλυκά νερά και στη συνέχεια μεταναστεύουν στον ωκεανό, επιστρέφοντας στα γλυκά νερά για να αναπαραχθούν. Οι ενήλικες θαλάσσιοι λέοντες παίρνουν θέση γύρω από τους καταράκτες και τρώνε τα ψάρια καθώς αυτά κάνουν το μεγάλο ταξίδι. Πέρσι, καταμετρήθηκαν στην περιοχή 512 πέστροφες, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με τις περίπου 15.000 πριν από 30 χρόνια.

Ακούγεται σαν οι Αρχές του Όρεγκον να κάνουν κάτι σωστό; Ίσως οι προθέσεις τους, παρά την θανάτωση των λεόντων, είναι καλές επειδή προσπαθούν να αποτρέψουν την ολοσχερή εξαφάνιση ενός άλλου είδους;

Το γεγονός που εντέχνως δεν αναφέρεται είναι η δραματική μείωση του πληθυσμού των ψαριών γενικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με μελέτες, η θαλάσσια βιοποικιλότητα έχει ήδη μειωθεί κατά 29%, με αυξανόμενες τάσεις και, εφόσον δεν κάνουμε κάτι πραγματικό δραστικό, οι ωκεανοί της γης πιθανόν να είναι άδειοι από ψάρια μέχρι το 2048. Η εντατική αλιεία και η ρύπανση μειώνουν συνεχώς τους αριθμούς των ψαριών και δημιουργούν τις λεγόμενες “νεκρές ζώνες” – θαλάσσιες περιοχές που στερούνται ζωής. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πολλά είδη που εξαρτώνται από τα ψάρια για την επιβίωση τους, αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους και νέες περιοχές για να τραφούν.

Σχόλια Facebook