ΓΗΙΝΟΙ

Αγελάδες, αυτά τα υπέροχα όντα!

Από  | 

Τους αρέσει να κοιμούνται δίπλα στα άλλα μέλη της οικογένειάς τους και σχηματίζουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Οι αγελάδες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μηχανές παραγωγής γάλακτος. Έτσι θέλει να τις φανταζόμαστε η βιομηχανία και άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν πάντα απεικονίζονται με τονισμένους τους μαστούς τους. Πρόκειται όμως για υπέροχα και ευγενή πλάσματα με περίπλοκη συναισθηματικότητα και πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εμάς τους ανθρώπους. Πλάσματα που αξίζουν τον σεβασμό και την αγάπη μας.

Η περίοδος εγκυμοσύνης μιας αγελάδας είναι ίδια με αυτή των ανθρώπων, δηλαδή εννιά μήνες. Όταν γεννήσει, είναι μια πολύ στοργική μητέρα που αφιερώνει όλο τον χρόνο της στην φροντίδα του μικρού της. Οι αγελάδες στις βιομηχανίες γάλακτος, που παίρνουν μακριά τα μωρά τους όταν γεννήσουν, φωνάζουν απελπισμένα για μέρες ολόκληρες για να τους τα φέρουν πίσω.

Όπως και οι άνθρωποι, οι αγελάδες σχηματίζουν φιλίες και κοινωνικές δομές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιεραρχία. Μάλιστα μπορεί να «κάνουν μούτρα» για χρόνια και να αντιπαθούν συγκεκριμένα άτομα του είδους τους.

Τους αρέσει να κοιμούνται δίπλα σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους και να έχουν έναν άνετο, οικείο και ασφαλή χώρο ύπνου.

Οι αγελάδες έχουν ισχυρά συναισθήματα και νιώθουν ενθουσιασμό όταν λύνουν προβλήματα. Αντιμέτωπες με την πρόκληση να ανοίξουν μια πόρτα προκειμένου να φτάσουν σε φαγητό, οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονται και τα εγκεφαλικά τους κύματα δείχνουν ευφορία. Μερικές πηδούν ακόμη και στον αέρα.

Ως τέτοια άκρως συναισθηματικά και έξυπνα ζώα, νιώθουν επίσης μεγάλο ενθουσιασμό όταν αφεθούν ελεύθερες στην ύπαιθρο, μετά από μεγάλη περίοδο εγκλεισμού. Οι περισσότερες αγελάδες στην βιομηχανία γάλακτος δεν πατούν ποτέ το πόδι τους σε εξωτερικό χώρο.

Οι αγελάδες μπορούν να θυμούνται πράγματα για πολλά χρόνια και να ανταποκρίνονται στο όνομά τους.

Οι αγελάδες είναι επίσης πολύ περίεργες. Αν κάτι τους κινήσει το ενδιαφέρον, θα το εξερευνήσουν μέχρι να μάθουν περί τίνος πρόκειται.

Αν και είναι κοινώς γνωστό ότι οι αγελάδες έχουν τέσσερα στομάχια, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ακριβές. Έχουν ένα στομάχι το οποίο αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα: Την μεγάλη κοιλία, τον κεκρύφαλο, τον εχίνο και το ήνυστρο. Ως μηρυκαστικά, μασούν βιαστικά την τροφή τους κατά την βόσκηση και αργότερα μπορούν να την ξαναφέρουν στο στόμα τους και να την μασήσουν καλύτερα.

Οι αγελάδες έχουν σχεδόν 360 μοιρών πανοραμική όραση. Αυτό τις βοηθάει να βλέπουν εισερχόμενους θηρευτές από κάθε κατεύθυνση.

Διαθέτουν επίσης εξαιρετική όσφρηση. Μπορούν να εντοπίσουν μυρωδιές ακόμα και από πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Οι αγελάδες αγαπούν την μουσική! Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε εύκολα δεκάδες βίντεο μουσικών σε χαλαρωτικές στιγμές με αγελάδες.

O Μαχάτμα Γκάντι περιέγραφε την αγελάδα ως «ποίημα συμπόνιας». Έλεγε: «Λατρεύω την αγελάδα και θα υπερασπίζομαι την λατρεία της σε όλο τον κόσμο». Φυσικά δεν είναι ανάγκη να τις λατρεύεις κι εσύ. Μπορείς όμως να κάνεις το καλύτερο για αυτές και αυτό είναι να μην τις τρως, να μην τις φοράς και να μην πίνεις το γάλα τους.

Η πλειοψηφία των αγελάδων σήμερα ζουν έγκλειστες μέσα σε απαίσιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου τις αναγκάζουν να γεννούν μοσχαράκια. Το γάλα τους, που κανονικά προοριζόταν για τα μικρά τους, πωλείται σε ανθρώπους και οι ίδιες καταλήγουν στα καταστήματα ως «κρέας».

Σχόλια Facebook