ΝΕΑ

Έρευνα ARM: Φρικαλεότητες σε φάρμα αγελάδων

Από  | 

Το ARM (Animal Recovery Mission) είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, που ιδρύθηκε το 2010 από τον Richard Couto. Τον περασμένο Αύγουστο, η οργάνωση διενήργησε μυστική αποστολή διάρκειας τριών μηνών σε μια μικρή, οικογενειακή φάρμα γαλακτοπαραγωγής στην Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η φάρμα, με την επωνυμία Burnham Farms Inc., ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1961 και εκμεταλλεύεται περίπου 800 αγελάδες. Αν και είναι καταχωρημένη ως νόμιμη εταιρεία, η συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται πως υποβάλει τα ζώα σε μερικά από τα πιο αρρωστημένα βασανιστήρια και σε ανείπωτη βια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μέλος του ARM προσελήφθη στην φάρμα ως εργάτης αρμέγματος. Ήδη από την πρώτη του ημέρα στη δουλειά, κατέγραψε ξεκάθαρες αποδείξεις για κακοποίηση σε βίντεο, μερικές από τις οποίες ήταν οι εξής:

    • Οι αγελάδες κρατούνται σε στάβλους και κλουβιά κατά την διάρκεια των 305 ημερών ετησίως που αρμέγονται. Συχνά, καταρρέουν από κόπωση και υπερβολική ζέστη, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και του ανεπαρκούς εξαερισμού.
    • Οι αγελάδες κρατούνται σε συνωστισμένους, ανθυγιεινούς χώρους. Αυτές οι ακατάλληλες κατασκευές αποτελούν απειλή για την υγεία των ζώων αλλά και των εργατών που βρίσκονται εκεί και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών.
    • Εξαιτίας της ανεπαρκούς αποστράγγισης, οι αγελάδες αναγκάζονται να στέκονται πάνω σε 30 εκατοστά ενός μίγματος από νερό, ούρα και περιττώματα.
    • Σημαντικές απειλές για την υγεία διαπιστώθηκαν, με την παρουσία ηλεκτρικών καλωδίων κοντά στο νερό και στους χώρους αρμέγματος.
    • Στους χώρους αρμέγματος, οι αγελάδες κυνηγιούνται, χτυπούνται με πιστόλια ηλεκτροσόκ, ξυλοκοπούνται και τυλίγονται με υγρά υφάσματα με μεταλλικές απολήξεις.
    • Οι προϊστάμενοι διδάσκουν τους εργάτες πως να δέρνουν τις αγελάδες, για να παίρνουν πιο γρήγορα το γάλα.
    • Οι κατεσταλμένες αγελάδες (δηλαδή, αυτές που είναι άρρωστες, αδύναμες ή τραυματισμένες) δέχονται ηλεκτροσόκ, τρυπήματα, κλωτσιές ή τους ουρλιάζουν και σέρνονται σε έναν χώρο όπου αφήνονται για βδομάδες χωρίς καμία φροντίδα. Κατά την διάρκεια της έρευνας του ARM, δεν επισκέφτηκε την φάρμα κανένας κτηνίατρος για να φροντίσει τις αγελάδες.
    • Οι εργάτες πολύ συχνά γελούν και κάνουν πλάκα κατά την διαδικασία του βιασμού των αγελάδων. Τα ζώα γονιμοποιούνται τεχνητά από ανειδίκευτους εργάτες που χώνουν ολόκληρο το χέρι τους μέσα στον κόλπο τους, μια διαδικασία που προκαλεί τρομερό πόνο.
    • Κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης, οι εργάτες γονιμοποιούν πολλές αγελάδες φορώντας το ίδιο γάντι. Έτσι μεταφέρουν σωματικά υγρά και ασθένειες από αγελάδα σε αγελάδα.
    • Αφού οι αγελάδες γεννήσουν, τα νεογέννητα μοσχαράκια αρπάζονται αμέσως από τις μητέρες τους και απομονώνονται σε μικρούς και ανθυγιεινούς χώρους. Οι χώροι αυτοί έχουν ανεπαρκή και συχνά ανύπαρκτη κάλυψη από την βροχή και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.
    • Χρησιμοποιώντας θερμόμετρα, διαπιστώσαμε ότι στους χώρους όπου κρατούνται τα μοσχαράκια η θερμοκρασία φτάνει συχνά τους 42 βαθμούς, ή παραπάνω. Πολλές φορές, τα μοσχαράκια δεν είχαν πόσιμο νερό. Επιπλέον, εξαιτίας του κλιματικού προφίλ της Φλόριντα, ζουν σε βαθιά λάσπη.

Τα νεογέννητα μοσχαράκια ταΐζονται με τη βια, χώνοντας μεταλλικούς σωλήνες 90 εκατοστών στον λαιμό τους. Πολλοί εργάτες τοποθετούν λάθος τον σωλήνα, ρίχνοντας υγρά μέσα στα πνευμόνια τους, το οποίο συχνά προκαλεί τον θάνατό τους. Το γάλα που τους δίνουν προέρχεται από άλλες αγελάδες, που είναι άρρωστες ή μολυσμένες από κάποιον ιό ή έχουν μαστίτιδα και περιέχει μέσα πύον και αίμα.

Εξαιτίας της άθλιας διατροφής τους και του ανεπαρκούς ενδιαιτήματος, τα μοσχαράκια νοσούν από πνευμονία, σαλμονέλλα, κοκκίδια, πρήξιμο, αφυδάτωση και θερμικά επεισόδια. Σε καμία στιγμή, κατά την διάρκεια της έρευνας, δεν έλαβαν κτηνιατρική φροντίδα τα μοσχαράκια. Στην πραγματικότητα, οι επιστάτες της φάρμας έδιναν οδηγίες στο προσωπικό να μην ασχολούνται με την ανάνηψη ζώων και απλώς ‘να τα αφήνουν να πεθάνουν’.

Πολύ συχνά, ζωντανά και νεκρά μοσχαράκια βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, με ότι κινδύνους μπορεί αυτό να ενέχει.

Τα νεκρά ζώα δεν θάβονται ούτε απομακρύνονται από την φάρμα, όπως επιτάσουν οι κανονισμοί. Άρρωστες αγελάδες στοιβάζονται η μια πάνω στην άλλη και αφήνονται να σαπίσουν. Εκτός από τον προφανή περιβαλλοντικό κίνδυνο που αυτό ενέχει, σωματικά υγρά από την αποσύνθεση των πτωμάτων τρέχουν στο έδαφος και καταλήγουν σε ρυάκια και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Εκτός από την φρικτή βια και κακοποίηση των ζώων και τις υγιειονομικές παραβάσεις, στην φάρμα γίνονται επίσης και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

 


Άμεσος στόχος του ARM είναι να επιβληθούν ποινικές διώξεις στο προσωπικό, στην διοίκηση και στους ιδιοκτήτες και η φάρμα να παύσει οριστικά την λειτουργία της.

Αναλυτικές εκθέσεις με τα ευρήματά μας έχουν σταλεί σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και σε σημαντικούς συνεργάτες της φάρμας, που προμηθεύονται γάλα από εκεί.

Με τόσο πολλές εναλλακτικές λύσεις σήμερα, είναι πραγματικά επείγουσα ανάγκη να σταματήσουμε αυτές τις φρικαλεότητες, που οφείλονται στην ζήτηση και στην κατανάλωση. Παρακαλούμε υιοθετήστε μια φυτική διατροφή, έναν συμπονετικό και ειρηνικό τρόπο ζωής και γίνετε βίγκαν.

Πηγή: www.animalrecoverymission.org

Σχόλια Facebook