ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο «απλός, καλύτερος τρόπος» για να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα

Από  | 

Ο «απλός, καλύτερος τρόπος» για να μειώσεις το αποτύπωμά σου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη είναι να γίνεις βίγκαν, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.

Χωρίς τα ζωικά τρόφιμα, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης παγκοσμίως θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75%. Πρόκειται για μια έκταση ίση με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί. Όλη αυτή η γη θα απελευθερωνόταν και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την καλλιέργεια φυτών και ως ενδιαίτημα της άγριας ζωής.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science τον περασμένο Ιούνιο, εξέτασε τις καταστροφικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από περισσότερες από 38.000 φάρμες ζώων.

Δείχνει, επίσης, πως δεν χρειαζόμαστε καν το κρέας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά μας παρέχουν το 18% των θερμίδων μας και το 37% των πρωτεΐνών μας, όμως για την παραγωγή τους χρησιμοποιούμε το 83% της διαθέσιμης καλλιεργήσιμης γης. Ταυτόχρονα, η παραγωγή αυτών των ζωικών τροφίμων συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, άρα και στην κλιματική αλλαγή, σε ποσοστό που πλησιάζει και σύντομα πρόκειται να ξεπεράσει αυτό των ορυκτών καυσίμων.

Η μελέτη δείχνει πως είναι καλύτερο για το περιβάλλον να παίρνουμε την πρωτεΐνη μας από φυτικές τροφές, αντί από ζώα. Για παράδειγμα, ακόμη και η πιο βιώσιμη μέθοδος εκτροφής βοοειδών απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα έξι φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με την καλλιέργεια αρακά και απαιτεί 36 φορές περισσότερη γη.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Joseph Poore, «Μια βίγκαν διατροφή είναι πιθανότατα ο απλούστερος, καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα στον πλανήτη, όχι μόνο σε σχέση με τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά και με την παγκόσμια αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, τον ευτροφισμό (συσσώρευση θρεπτικών ουσιών στα υδάτινα σώματα που καταστρέφει την άγρια ζωή) και την χρήση γης και νερού. Αυτό το είδος διατροφής έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να μειώσετε τις πτήσεις που κάνετε ή να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, ωστόσο είναι και ένα από τα καλύτερα μέρη για να είναι κάποιος βίγκαν, με την υπέροχη ποικιλία και τις χαμηλές τιμές σε φυτικές τροφές.

Σχόλια Facebook