ΥΓΕΙΑ

Πώς το κρέας προκαλεί φλεγμονές και μας αρρωσταίνει

Από  | 

Προκαλεί φλεγμονές το κρέας; Ο κορυφαίος καρδιολόγος Joel Kahn, MD εξηγεί την επιστήμη πίσω από αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που τρώτε κρέας και τι μπορείτε να κάνετε για να πολεμήσετε τις φλεγμονές, και άρα τις ασθένειες, μόνο με το φαγητό.

Ο ηθοποιός George Burns είχε πει ότι «δεν μπορείς να σταματήσεις να μεγαλώνεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γεράσεις». Αν σκεφτεί κανείς ότι έζησε μέχρι τα 100 και ήταν πλήρως ενεργός μέχρι και πριν τον θάνατό του, τα λόγια του έχουν σημασία.

Η επιδίωξη της κατανόησης από την επιστήμη των μηχανισμών με τους οποίους γερνάμε είναι πλέον ισχυρή. Μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανώνται σε έρευνες που προσπαθούν να καθυστερήσουν ή να αναστρέψουν τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση στο σώμα.

Παρότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε κάθε λεπτομέρεια για το τι κρύβεται μέσα στα γονίδιά σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις της γήρανσης στο σώμα σας. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβετε τι είναι η φλεγμονή, πως σχετίζεται με την γήρανση και πώς μια ομάδα τροφίμων, το κρέας, προκαλεί φλεγμονές.

 

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία κύτταρα και χημικά μέσα στο σώμα μας καταπολεμούν μολύνσεις και άλλες απειλές. Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία ή μακροπρόθεσμη.
Εάν εντοπιστεί μια απειλή από το ανοσοποιητικό σύστημα, απελευθερώνονται χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας στα λευκά αιμοσφαίρια να φτάσουν στο σημείο και να καθαρίσουν την περιοχή.

Παρότι η φλεγμονή μπορεί να προστατεύσει την υγεία μας όταν πρόκειται για μια οξεία αντίδραση, όπως το δάγκωμα εντόμου ή μια λοίμωξη, η χρόνια φλεγμονή είναι μια διαφορετική ιστορία.

Πολλές ασθένειες προκαλούνται από τη χρόνια ενεργοποίηση φλεγμονωδών οδών. Αυτές περιλαμβάνουν το άσθμα, την ακμή, την κοιλιοκάκη, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον υποθυρεοειδισμό, την νεφροπάθεια ή ακόμη και την αθηροσκλήρωση καρδιακών αρτηριών, γνωστή ως καρδιακή νόσο.

Πράγματι, το 1856 ο Rudolf Virchow πρότεινε ότι η αρτηριακή νόσος ήταν μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και πρόσφατα αποδείχθηκε ο ρόλος της φλεγμονής στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.

Θα πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε αυξημένα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής και, ευτυχώς, η δυνατότητα μέτρησης της φλεγμονώδους κατάστασης στις εξετάσεις αίματος έχει προχωρήσει πολύ. Οι ασθενείς μου στην κλινική πρόληψης κάνουν τουλάχιστον έξι εξετάσεις, όπως η υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hs-CRP), για την εκτίμηση της φλεγμονής.

Περισσότεροι από τους μισούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς μας βρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σωλήνα, για να παρακολουθούν τις τροφές που τρώμε. Κάποια τρόφιμα μπορεί να είναι φλεγμονώδη και να προκαλούν χρόνια απόκριση, δηλαδή χρόνια φλεγμονή, εάν καταναλώνονται ξανά και ξανά. Αντίστροφα, άλλα τρόφιμα μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδη.

 

Προκαλεί φλεγμονές το κρέας;

Το ερώτημα εάν το κρέας μπορεί να προκαλέσει και να διατηρήσει την φλεγμονή είναι σημαντικό να εξεταστεί. Από τα διαθέσιμα δεδομένα, έχω διαπιστώσει ότι το κρέας είναι πηγή φλεγμονής, προκαλεί γήρανση και συνεπώς μπορεί να θέλετε να το αποφύγετε.

 

1) Το κρέας αυξάνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης – Ένας ευαίσθητος δείκτης φλεγμονής

Οι αυξήσεις της hs-CRP (υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) προβλέπουν την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, ακόμη και όταν διορθωθούν άλλοι σχετικοί παράγοντες, η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με αυξημένη hs-CRP.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια απέδειξε ότι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο κρέας, η μεθειονίνη, αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και μειώνει την καρδιακή δύναμη.

Μια μελέτη σε ανθρώπους, συσχετίζει την πρόσληψη κρέατος με υψηλότερα επίπεδα αραχιδονικού οξέος, μια άλλη ουσία που προωθεί την φλεγμονή και τη γήρανση.

 

2) Το κρέας προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη – Που οδηγεί σε διαβήτη

Μια άλλη οδός μέσω της οποίας μπορεί να προχωρήσει η κυτταρική γήρανση είναι η ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ορμόνη ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο παράγοντας που οδηγεί στον διαβήτη τύπου 2, στον διαβήτη κύησης και στον προδιαβήτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πώς η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων επηρεάζει την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Παραδόξως, μερικά πλούσια σε πρωτεΐνες και πλούσια σε λιπαρά κρέατα προκάλεσαν τόσο περισσότερη έκκριση ινσουλίνης όσο κάποιες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. το βόειο κρέας ήταν ίσο με το καστανό ρύζι).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψάρια, το βόειο κρέας, το τυρί και τα αυγά είχαν μεγαλύτερες αποκρίσεις ινσουλίνης ανά γραμμάριο από ό,τι τα τρόφιμα με υδατάνθρακες. Το επιστημονικό γεγονός ότι το κρέας είναι ινσουλινογόνο αναφέρεται σπάνια και μπορεί να συμβάλει στη γήρανση.

 

3) Το κρέας αυξάνει τα επίπεδα IGF-1, που συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη

Ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1, ή IGF-1, είναι μια πεπτιδική ορμόνη που διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη. Επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Όσοι τρώνε κρέας έχουν σταθερά υψηλότερα επίπεδα IGF-1 από τους χορτοφάγους ή τους vegans.

Οι καρκίνοι του μαστού και του προστάτη είναι σπάνιοι στις παραδοσιακές ασιατικές κοινότητες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλή πρόσληψη προϊόντων κρέατος. Οι Οκινάουα, που τρώνε μια διατροφή με λιγότερο από το 10% των καθημερινών θερμίδων τους από το κρέας, έχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον πλανήτη.

Μία φυτική δίαιτα που μιμείται την νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του IGF-1, γεγονός που έχει ένα αντιγηραντικό αποτέλεσμα.

 

4) Το κρέας παράγει ΤΜΑΟ – Το οποίο προωθεί την καρδιακή νόσο

Το 2011, ερευνητές από την κλινική του Cleveland απέδειξαν ότι, οι τρώγοντας κρέας, παρήγαγαν έναν μεταβολίτη που προάγει την καρδιακή νόσο, που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο ή TMAO.

Το πολύ ενδιαφέρον ήταν πως τα επίπεδα του TMAO δεν αυξήθηκαν σε vegans, οι οποίοι κλήθηκαν να φάουν ένα γεύμα με βάση το κρέας για τους σκοπούς της μελέτης.

Στην κλινική μου, μετρώνται τακτικά τα επίπεδα TMAO και οι ασθενείς μου που τρώνε κρέας σε τακτική βάση έχουν αυξημένες μετρήσεις. Ανησυχώ που γερνούν πρόωρα και τους συμβουλεύω να αντικαταστήσουν το βόειο κρέας με φασόλια.

 

5) Το κρέας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση Ανθεκτικών Οργανικών Ρύπων – Οι οποία συνδέονται με πολλές ασθένειες

Οι Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρύποι (POPs) είναι τοξικές συνθετικές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στο λίπος. Ορισμένοι από αυτούς είναι τα PCBs, οι διοξίνες, το DDT και τα επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται σε ρούχα και έπιπλα. Τα POPs διαταράσσουν τα ενδοκρινικά μονοπάτια και συνδέονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, την υπέρταση, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Οι οργανικοί ρύποι εισέρχονται στο σώμα μας σε μεγάλο βαθμό από τα ζωικά προϊόντα που τρώμε. Για παράδειγμα, τα επίπεδα PCB στα ζωικά λίπη του κρέατος είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που υπάρχουν στα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά.

 

6) Το κρέας περιέχει Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης – Tα οποία συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών

Τα Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι φυσικές ενώσεις σε τρόφιμα που μπορούν να αυξηθούν με το μαγείρεμα σε θερμότητα, όπως σε μια σχάρα. Τα AGE σχετίζονται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής του εγκεφάλου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα επίπεδα AGE που βρίσκονται στο κρέας είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οπωροκηπευτικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ειρωνεία του χημικού όρου AGE (ηλικία), καθώς τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ουσιών οδηγούν σε πρόωρη γήρανση και είναι καλύτερα να αποφεύγονται με πλήρη αποχή από το κρέας.

 

7) Το κρέας μπορεί να προκαλέσει Σοβαρή Αλλεργική Αντίδραση

Πρόσφατα, προστέθηκε μια παράξενη ιστορία στην ιστορία του κρέατος και της φλεγμονής, και ο ένοχος είναι ένα τσιμπούρι.

Νέα δεδομένα δείχνουν πως το τσίμπημα ενός τσιμπουριού που ονομάζεται Μοναχικό Αστέρι (Amblyomma americanum), αρκετά συνηθισμένο σε ορισμένες περιοχές όπως η Βιρτζίνια, μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό αντισώματος που αντιδρά σε έναν υδατάνθρακα του κρέατος (ναι, υπάρχουν υδατάνθρακες στο κρέας, από τις ομάδες αίματος στη σάρκα) που ονομάζεται Alpha-gal. Αυτά τα αντισώματα μπορούν, μετά τον σχηματισμό τους, να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση την επόμενη φορά και κάθε φορά που το κόκκινο κρέας τρώγεται.

Σε μια ακόμη πιο πρόσφατη ερευνητική μελέτη, πάνω από το 25% των εξετασθέντων καρδιακών ασθενών είχε το αντίσωμα για το Αlpha-gal, και όσοι το είχαν αντιμετώπιζαν πιο εξελιγμένη καρδιακή νόσο από αυτούς που δεν είχαν το αντίσωμα.

 

Η επιστήμη λέει ότι όλα τα κρέατα προκαλούν φλεγμονή

Ένα πρόσφατο άρθρο επιστημονικής επισκόπησης, αναφέρει πως: «Μία από τις πιο συνεπείς επιδημιολογικές συσχετίσεις μεταξύ διατροφής και ανθρώπινης νόσου είναι ο αντίκτυπος της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (βοδινό, χοιρινό και αρνί, ιδιαίτερα σε μεταποιημένες μορφές). Ενώ οι εκτιμήσεις κινδύνου ποικίλλουν, οι συσχετίσεις αναφέρονται με θνησιμότητα από κάθε αιτία, καρκίνο του παχέως εντέρου και άλλους τύπους, αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2 και πιθανώς άλλες φλεγμονώδεις διεργασίες».

Παρότι η ποιότητα του κρέατος, όπως για παράδειγμα ζώα που τράφηκαν με σιτηρά ή χορτάρι, μπορεί να έχει μια μικρή επίδραση στην φλεγμονή, σύμφωνα με περιορισμένες μελέτες, τα κρέατα όλων των ειδών θα ευνοήσουν τη φλεγμονή και τη γήρανση.

Αν λοιπόν θέλετε έναν καλό σύμμαχο στη μάχη κατά της φλεγμονής και της γήρανσης, γεμίστε το πιάτο σας με όσο περισσότερους μπορείτε από τους αποδεδειγμένους αντιγηραντές: Λαχανικά.

 

Πηγή: foodrevolution.org

 

Σχόλια Facebook