ΗΘΙΚΗ

Είναι βίγκαν τα εμβόλια;

Από  | 

Τον τελευταίο καιρό έχω πολύ συχνά την ατυχία να παρακολουθώ διαμάχες και διενέξεις, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, για αυτό το ομολογουμένως πολύ σημαντικό θέμα. Είναι βίγκαν τα εμβόλια; Είναι ηθικό να εμβολιαζόμαστε;

 
Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι.

Θεωρώ βίγκαν τα εμβόλια, κυρίως εξαιτίας του ρόλου που παίζουν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία και των ρίσκων που ενέχει για την υγεία ο μη εμβολιασμός. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι βίγκαν, επειδή περιέχουν ζωικά συστατικά αλλά και εξαιτίας των πειραμάτων που μπορεί να έχουν γίνει πάνω σε ζώα.

Άρα; Είναι ή δεν είναι βίγκαν;

Εξαρτάται πώς αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια του βιγκανισμού. Προσωπικά, βρίσκω αρκετά ικανοποιητική την επίσημη και την πιο κοινά αποδεκτή προσπάθεια ορισμού του βιγκανισμού, αυτή δηλαδή που αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Vegan Society:

Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που απορρίπτει, στο μέτρο που είναι δυνατό και πρακτικό, κάθε μορφής εκμετάλλευση ή βία προς τα ζώα, για φαγητό, ρούχα ή άλλο σκοπό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε κρέας, γαλακτοκομικά, μέλι, αυγά ή να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε ρούχα από δέρμα, μαλλί ή μετάξι. Επιπλέον δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, ιπποδρομίες ή ο,τιδήποτε άλλο περιλαμβάνει εκμετάλλευση. Όμως, η φράση-κλειδί στον παραπάνω ορισμό είναι η: “στο μέτρο που είναι δυνατό και πρακτικό”.

Είναι εντελώς δυνατό και πρακτικό για μένα να μην τρώω τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Δεν τα χρειαζόμαστε, δεν εξαρτόμαστε από αυτά και με την αποχή από την κατανάλωσή τους δεν παθαίνουμε καμία βλάβη.

Ωστόσο, τα εμβόλια περιλαμβάνονται στην ευρύτερη ομάδα των φαρμάκων και, παρότι ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν να αποφευχθούν (αναφέρομαι, για παράδειγμα, στην κατάχρηση αντιβιοτικών), οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τα φάρμακα είναι απαραίτητα. Εάν πέσεις από την ταράτσα και μεταφερθείς στα Επείγοντα για τις πρώτες βοήθειες, δεν πρόκειται να αρνηθείς τα παυσίπονα και τα φάρμακα που θα σου δώσουν που ίσως περιέχουν ζωικά συστατικά, ούτε πρόκειται να αρνηθείς να σε φροντίσει ένας χειρούργος, ο οποίος κατά την διάρκεια των σπουδών του έκανε εξάσκηση σε ζώα. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε δυνατό ούτε πρακτικό να αρνηθείς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα προκειμένου να σώσεις την ζωή σου.

Από την άλλη, ορισμένοι βίγκαν προτείνουν την άποψη ότι τα εμβόλια διαφέρουν από την επείγουσα ιατρική φροντίδα, διότι δεν είναι 100% απαραίτητα. Θα μπορούσες να ζήσεις μια μακρά και υγιή ζωή χωρίς να εμβολιαστείς, άρα γιατί να βάλεις μέσα στο σώμα σου κάτι που δεν είναι βίγκαν;

Η απάντηση είναι προφανής.

Παρότι θεωρητικά και τεχνικά θα μπορούσες να είσαι απολύτως υγιής χωρίς να εμβολιαστείς, θα μπορούσες επίσης και να μην είσαι. Φοιτητές πανεπιστημίων σήμερα υποχρεώνονται να εμβολιαστούν κατά της μηνιγγίτιδας, μετά από τα πολλά περιστατικά της νόσου που εμφανίστηκαν σε χώρους πανεπιστημίων.

Τα εμβόλια προλαμβάνουν θανατηφόρες ασθένειες. Είναι ο λόγος για τον οποίο στην εποχή μας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί φρικτές νόσοι του παρελθόντος και απολαμβάνουμε περισσότερη υγεία – τόση ώστε να είμαστε σήμερα εδώ και να συζητάμε για το αν θα έπρεπε να εμβολιαζόμαστε ή όχι. Εκατό χρόνια πριν, περισσότεροι από 100.000.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας μιας γρίπης – της περίφημης Ισπανικής Γρίπης. Σήμερα, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι παρόμοιο και, όσο και αν θέλουμε να το παραβλέπουμε, ο κυριότερος λόγος είναι τα εμβόλια.

Τι θα γινόταν αν μεγάλοι πληθυσμοί βίγκαν αρνούνταν να εμβολιαστούν; Όχι μόνο θα κινδύνευε η υγεία των ιδίων, αλλά θα μπορούσαν να είναι και η αιτία για την μετάδοση ασθενειών σε άλλα μέλη αυτού του πληθυσμού.

Συνοπτικά, θεωρώ πως τα εμβόλια είναι ένα από τα “δώρα” της σύγχρονης ιατρικής. Χάρη σε αυτά, σταματήσαμε απαίσιες και φρικτές αρρώστιες, που πριν από λίγους αιώνες αποδεκάτιζαν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους. Το να παραμένεις ανεμβολίαστος ή να μην εμβολιάζεις τα παιδιά σου, ελπίζοντας ότι οι άνθρωποι γύρω σου είναι υγιείς και δεν πρόκειται να κολλήσεις κάτι, δεν είναι αρκετό.

Με το να είναι κάποιος βίγκαν, αποβάλλει ήδη το 99% της βίας και της εκμετάλλευσης που θα διαφορετικά θα ασκούσε ως άτομο, καθώς η συντριπτικά μεγαλύτερη συνεισφορά μας προς το κακό γίνεται όταν χρησιμοποιούμε ζώα για φαγητό, ρούχα ή διασκέδαση. Δεν είναι λοιπόν σοφό να εστιάσουμε στο 99% και να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για το υπόλοιπο 1%, για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Μπορείς να συνεχίσεις να είσαι βίγκαν ακόμη και αν εμβολιάζεσαι και εμβολιάζεις τα παιδιά σου. Πρόκειται για κάτι που είναι αναγκαίο και όχι για ένα χάμπουργκερ. Και φυσικά, μπορείς να εξακολουθείς να είσαι κατά των πειραμάτων σε ζώα και πρέπει να είσαι κατά, καθώς στην πλειοψηφία τους αυτά τα πειράματα δεν είναι αναγκαία και μπορούν μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό να αποδειχτούν χρήσιμα στην Ιατρική.

 

Με πληροφορίες από Veggie Athletic

Σχόλια Facebook