ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτικό ρόφημα φουντουκιού

Από  | 

Σήμερα θα σας μεταφέρω μια απλούστατη συνταγή για ρόφημα φουντουκιού που μπορείτε να φτιάχνετε όποτε θέλετε. Ή τουλάχιστον όταν έχετε φουντούκια. Είναι νόστιμο, υγιεινό και έχει κυριολεκτικά δεκάδες χρήσεις.

Η παρακάτω διαδικασία είναι λίγο-πολύ ίδια, με εξαίρεση ίσως την προσθήκη βανίλιας, και για ροφήματα άλλων καρπών, όπως για παράδειγμα αμυγδάλου. Χρησιμοποίησε φιλτραρισμένο ή καλό μεταλλικό νερό για τη συνταγή. Δεν θέλεις να φτιάξεις κάτι τόσο θρεπτικό με νερό βρύσης γεμάτο χλώριο και άλατα.


Χειροποίητο γάλα φουντουκιού

Υλικά:

  • 1 φλ. ωμά φουντούκια
  • 1 βανίλια σε μπαστουνάκι
  • 3 φλ. νερό
  • 1 καθαρό βαμβακερό πανί για σούρωμα

Η συνταγή είναι πανεύκολη. Καταρχάς θα πρέπει να μουλιάσεις τα φουντούκια. Σε ένα σκεύος βάλε όλα τα υλικά – νερό, φουντούκια και βανίλια – και άφησέ τα τουλάχιστον 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα να μουλιάσουν.

Το επόμενο πρωί τα φουντούκια θα έχουν μαλακώσει αρκετά και η φλούδα τους θα έχει ξεκολλήσει.

Δεν στραγγίζεις το νερό, ρίχνεις όλο το μίγμα μέσα σε μπλέντερ και χτυπάς σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθούν όλα. Αυτό εφόσον θέλεις το “γάλα” σου να είναι αραιό και ευκολόπιοτο. Αν το προτιμάς πιο κρεμώδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μισό νερό ή να το ρίχνεις λίγο-λίγο μέχρι να πάρεις την πυκνότητα που θέλεις.

Τώρα θέλει προσοχή για να μην τα κάνεις όλα χάλια. Θα χρειαστεί να περάσεις όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ από το πανί και, ασκώντας πίεση, να το σουρώσεις καλά ώστε να βγεί από κάτω σε ένα άλλο σκεύος το καθαρό ζουμί. Αν δεν νιώθεις ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση μπορείς να σουρώσεις και δεύτερη φορά, αλλά προσοχή μην πετάξεις τα στερεά υπολείμματα που μένουν στο πανί σου.

Το “γάλα” που μόλις έφτιαξες είναι ένα υπέροχο ρόφημα που μπορείς να πιεις σκέτο, να το βάλεις στον καφέ σου, να το χρησιμοποιήσεις σε ζαχαροπλαστική ή να φτιάξεις ζεστό ρόφημα κακάο. Επίσης είναι πολύ θρεπτικό και άρα ιδανικό για τα παιδιά.

Τα υπολείμματα στο πανί δεν είναι σκουπίδια. Είναι φουντούκι. Κράτησέ τα και χρησιμοποίησέ τα σε κάποια άλλη συνταγή. Ιδανικά, θα μπορούσες να φτιάξεις πραλίνα σοκολάτα με φουντούκι ή να τα πασπαλίσεις πάνω από κάποιο φαγητό φούρνου.

Εβίβα!

Σχόλια Facebook