Γιατί και πως να γίνεις βίγκαν

Αν έχεις ήδη διαβάσει για αυτά που περνούν τα μη ανθρώπινα ζώα εξαιτίας του είδους μας και αν πιστεύεις ότι το οφείλουμε στην ηθική και πολιτισμική μας εξέλιξη να ζούμε χωρίς να ασκούμε βία, τότε το επόμενο λογικό βήμα για σένα είναι να γίνεις βίγκαν.

Αυτή η σελίδα θα σε βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσεις καλύτερα για ποιο λόγο πρέπει να το κάνεις αυτό, αλλά και να γίνεις βίγκαν άμεσα, τώρα, εύκολα, χωρίς «μεταβατικές περιόδους» ή «δοκιμαστικά».

Δεν πρέπει να κατακρίνουμε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τον βίγκαν τρόπο ζωής, ή επιθυμούν να το κάνουν σταδιακά. Ο σημερινός ανθρώπινος πολιτισμός είναι χτισμένος εξ ολοκλήρου πάνω στην εκμετάλλευση ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων κι έτσι, για κάποιους, ίσως μια στροφή 180 μοιρών να είναι πρόκληση. Όμως αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σημαίνει πως μάλλον ήδη αισθάνεσαι ότι έκανες λάθος, ήδη νιώθεις πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Και ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει, είναι να αλλάξει αμέσως και οριστικά.

 

Γιατί να γίνεις βίγκαν

Ο πλανήτης μας κατοικείται από εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζωής. Γνωρίζουμε ήδη από προσωπική εμπειρία πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Φιλόσοφοι ανά τους αιώνες προσπάθησαν να απαντήσουν σε βαριά ερωτήματα όπως “Γιατί ζούμε;” ή “Ποιο είναι το νόημα της ζωής;” και, ακόμη και σήμερα, κανείς δεν έχει μια σίγουρη απάντηση. Όμως γνωρίζουμε, όλοι μας, πως ακόμη κι αν δεν έχουμε σίγουρη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, η ζωή μας είναι πολύτιμη. Έχει αξία. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε, ακόμη και αν ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, θα πεθάνουμε. Μάλιστα, η ζωή μας έχει αξία ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι και ανεξάρτητα από το αν θεωρούν οι άλλοι ότι έχει αξία. Ακόμη κι αν για το Σύμπαν, ή για τον γείτονά μας, ή για αυτούς που ασκούν πολιτική εξουσία πάνω μας, η ζωή μας είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια, για τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς ξεχωριστά, η δική μας ζωή είναι σπουδαία και θέλουμε να την ζήσουμε.

Ίσως να μην έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η παραπάνω απλή παραδοχή ισχύει όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα υπόλοιπα ζώα. Κάθε ζώο που είναι συναισθανόμενο έχει την ίδια ακριβώς επιθυμία με εμάς – δηλαδή θέλει να συνεχίσει να ζει.

Συναισθανόμενα όντα είναι όσα μπορούν να υποφέρουν, να νιώθουν ικανοποίηση και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Κάθε συναισθανόμενο ζώο έχει εγγενή αξία, δηλαδή η ζωή του είναι πολύτιμη για τον εαυτό του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ανεξάρτητα αν θεωρείται πολύτιμη για άλλα άτομα του ίδιου ή άλλου είδους.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα άτομο. Διάφορες ικανότητες ή ιδιότητες, όπως η λογική, η συνείδηση και η αυτογνωσία, η προσωπικότητα, αλλά και η τάση να σχηματίζουμε κοινωνικές δομές και οικογένειες, είναι συνήθως αυτά που ξεχωρίζουν ένα άτομο από μια πέτρα. Τα μη ανθρώπινα ζώα μοιράζονται με εμάς όλες ή σχεδόν όλες από αυτές τις ικανότητες. Τα άλλα ζώα είναι κι αυτά άτομα.

Παρότι τα δικαιώματα που έχουν ή θέλουν να έχουν τα συναισθανόμενα ζώα μπορεί να ποικίλουν, υπάρχει ένα δικαίωμα το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το πιο βασικό από όλα:

Κάθε συναισθανόμενο ον δικαιούται να μην αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου άλλου.

Το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι και να μην ανήκουμε σε κάποιον είναι κάτι που παραβιάστηκε συστηματικά ανάμεσα στα άτομα του είδους μας.  Για χιλιάδες χρόνια άνθρωποι αποτέλεσαν την ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων και το κριτήριο για αυτό συνήθως ήταν κάποιου είδους διάκριση. Μικρές, αλλά δυναμικές ομάδες ανθρώπων έδωσαν σκληρές μάχες κατά την διάρκεια της ιστορίας προκειμένου οι διάφορες διακρίσεις να εξαλειφθούν και να φτάσουμε στην σημερινή εποχή, όπου το να αποτελεί κάποιος ιδιοκτησία κάποιου άλλου μοιάζει ασύλληπτο.

Το κίνημα για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων έχει τον ίδιο στόχο. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι υποδούλωσαν, χρησιμοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν με κάθε τρόπο τα υπόλοιπα ζώα, αναγκάζοντάς τα να είναι ιδιοκτησίες τους. Σήμερα ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναγνωρίζει αυτό το λάθος και επιθυμεί να συμμετάσχει στον αγώνα για την απελευθέρωση των μη ανθρώπινων ζώων. Και ο καλύτερος, ο πιο λογικός τρόπος για να δώσεις αυτόν τον αγώνα, είναι να γίνεις βίγκαν.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση των μη ανθρώπινων ζώων εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη προσέγγιση, η οποία συνοψίζεται συνήθως σε τρεις βασικές παραδοχές:

  1. Επιδιώκουμε την κατάργηση της χρήσης και εκμετάλλευσης ζώων και ταυτόχρονα απορρίπτουμε κάθε είδους ρύθμιση ή «βελτίωση» της εκμετάλλευσής τους.
  2. Κριτήριο για την απελευθέρωση των ζώων αποτελεί μόνο το γεγονός ότι είναι συναισθανόμενα, και τίποτα άλλο.
  3. Απορρίπτουμε κάθε μορφή βίας, προς ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα.

Ο πλέον κατάλληλος δρόμος για την έμπρακτη υλοποίηση των παραπάνω είναι ο βίγκαν τρόπος ζωής, τον οποίο μερικές φορές αναφέρουμε εν συντομία ως βιγκανισμό.

Από τα παραπάνω, το 1 και το 3 είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντα μαζί στην σκέψη μας και στον τρόπο που ζούμε, επειδή μπορεί να συνυπάρχουν αλλά μπορεί και όχι. Αν απορρίπτουμε την εκμετάλλευση αλλά όχι την βία, υποκύπτουμε σε φιλοσοφήματα περί «κύκλου της ζωής»: Δεχόμαστε ότι η βία είναι φυσικό φαινόμενο, την ασκούν τα άλλα ζώα μεταξύ τους, γιατί λοιπόν όχι κι εμείς; Αντίθετα, αν απορρίπτουμε την βία αλλά όχι την εκμετάλλευση, τότε σκόπιμα ή άθελά μας υποστηρίζουμε ιδέες περί «καλής μεταχείρισης», όπως για παράδειγμα την ανώδυνη θανάτωση ή τις «κότες του χωριού».

Αν και πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον βιγκανισμό σαν ένα είδος διατροφής, από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο βιγκανισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια δίαιτα. Βιγκανισμός σημαίνει μη-βία και αναγνώριση της εγγενούς αξίας όλων των ζώων, δηλαδή το δικαίωμά τους να μην αποτελούν ιδιοκτησία κάποιου. Η βίγκαν διατροφή, λοιπόν, είναι το μέσο και όχι η επιδίωξη. Είναι μάλιστα ένα από τα μέσα, όχι το μοναδικό. Καθώς τα μη ανθρώπινα ζώα χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως τροφή αλλά και ως ένδυση, εργαλεία, διασκέδαση, πρώτες ύλες και με τόσους άλλους διαφορετικούς τρόπους, το να είσαι βίγκαν σημαίνει περισσότερα πράγματα από το τι θα φας το μεσημέρι.

 

Ναι, αλλά

Είναι πολύ πιθανό να σκέφτεσαι ότι η κατοχή, υποδούλωση και χρήση των άλλων ζώων είναι κάτι «απαραίτητο». Δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με την υποδούλωση ανθρώπων, διότι πρόκειται για το φαγητό μας και τα ρούχα μας, άρα έχει να κάνει με την επιβίωσή μας.

Αν οι άνθρωποι ήταν αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, θα είχες απόλυτο δίκιο. Ένα λιοντάρι δεν μπορεί να στερηθεί το κρέας, διότι θα πεθάνει από την πείνα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ζωικά τρόφιμα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αλλά επιπλέον είναι πολύ επιβαρυντικά για την υγεία μας. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας σε επίσημη τοποθέτησή της τονίζει ότι η βίγκαν διατροφή είναι επαρκής, υγιεινή, κατάλληλη για όλους και προσφέρει πλεονεκτήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Εκατομμύρια άνθρωποι, άλλωστε, ζουν ήδη ή έχουν ζήσει ως βίγκαν, απολαμβάνοντας εξαιρετική υγεία.

Επομένως, γνωρίζουμε ότι δεν χρειαζόμαστε το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά τρόφιμα για την επιβίωσή μας, αλλά τα τρώμε μόνο για λόγους συνήθειας, παράδοσης, ευκολίας ή, απλώς, απάθειας προς τον πόνο που περιέχουν.

 

Γιατί λέμε όχι στην βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσης;

Δεν λέμε ακριβώς όχι. Απλώς, δεν θέλουμε να είναι αυτός ο σκοπός του αγώνα μας. Όταν ένα άτομο, οποιουδήποτε είδους, πρόκειται σίγουρα να πεθάνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, ο τρόπος που θα πεθάνει είναι σαφώς κάτι που μας απασχολεί. Μια κότα που ζει σε ένα κλουβί μεγέθους Α4 ζει μια απίστευτα πιο βασανιστική ζωή σε σχέση με μια που κινείται ελεύθερα σε ένα χωράφι. Ομοίως, γουρούνια σε φάρμες μάλλον ζουν καλύτερα από αυτά στους κλωβούς.

Δεν είναι κακό να υποστηρίζουμε την βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσης, όταν αυτό είναι εφικτό. Είναι κακό όμως αυτό να αποτελεί τον στόχο μας. Είναι κακό να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό.

Πάρτε το εξής παράδειγμα, με θύματα ανθρώπινα όντα: Μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακαλύπτει ότι εργάτες σε φυτείες κακάο κακοποιούνται συστηματικά, κλειδώνονται σε κλουβιά, εργάζονται νυχθημερόν και συχνά πεθαίνουν, είτε από κακουχίες είτε από άγριους ξυλοδαρμούς. Η οργάνωση ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία, με ενημερωτικά φυλλάδια και συλλογή υπογραφών, για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός τους. Αν και ο στόχος ακούγεται λογικός και καλόκαρδος («βοηθήστε μας να σταματήσουμε τους ξυλοδαρμούς εργατών»), στην πραγματικότητα είναι εγγενώς προβληματικός διότι η εκστρατεία επικεντρώνεται στον ξυλοδαρμό τους, αλλά αποτυγχάνει να αναφερθεί στο γενικότερο πρόβλημα.

Πρώτον, εφόσον αυτοί οι άνθρωποι δέχονται τόση βία, τότε μάλλον αυτοί που τους εκμεταλλεύονται δεν είναι και οι καλύτεροι εργοδότες, ούτε έχουν καλές προθέσεις. Η βία είναι ο τρόπος με τον οποίο έμαθαν να μεταχειρίζονται τους εργάτες. Πόσο πιθανό είναι μια διεθνής κατακραυγή ή ένας νόμος να αλλάξει την νοοτροπία τους; Ενδεχομένως η απειλή προστίμου και οι αυστηροί έλεγχοι να τους σταματήσουν προσωρινά, αλλά αργά ή γρήγορα θα συμπεριφερθούν ξανά με τον ίδιο τρόπο.

Δεύτερον, η εκστρατεία μιλάει για τους ξυλοδαρμούς, αλλά δεν αναφέρεται στον εγκλεισμό και στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας. Άρα αν σταματούσαν οι ξυλοδαρμοί, θα ήμασταν εντάξει;

Τρίτον, δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιχείρηση εξαιτίας της οποίας και στο όνομα της οποίας ασκείται αυτή η βία προς τους εργάτες. Λέει «βοηθήστε μας να σταματήσουμε τους ξυλοδαρμούς», αλλά όχι «μην αγοράζετε κακάο από εκείνη την επιχείρηση».

Οι εκστρατείες για την βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσης των ζώων, αλλά και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης για βάναυσα προϊόντα (όπως οι γούνες) λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Απευθύνονται στο συναίσθημα του καταναλωτή, ο οποίος νιώθει άσχημα για μια συγκεκριμένη πρακτική και θέλει ειλικρινά να κάνει κάτι για να αλλάξει. Ζητούν για παράδειγμα την εκτροφή ζώων εκτός κλουβιών, αλλά αποτυγχάνουν να αναφερθούν στην ρίζα του προβλήματος – δηλαδή στην εκτροφή αυτή καθαυτή. Ζητούν την κατάργηση της γούνας, η οποία προέρχεται από βάναυσες μεθόδους εκτροφής και θανάτωσης ζώων – αλλά ξεχνούν να αναφερθούν στο γεγονός ότι οποιοδήποτε είδος ρουχισμού προέρχεται από το σώμα ζώων, είναι βάναυσο.

Οι εκστρατείες βελτίωσης δεν καλούν τον κόσμο να απέχει από την κατανάλωση προϊόντων βίας και εκμετάλλευσης. Τον καλούν να συνεχίσει να αγοράζει αυτά τα προϊόντα, βάζοντας απλά την υπογραφή του σε μια ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και πολύ συχνά, τον καλούν να πληρώσει περισσότερα χρήματα για αυτά τα προϊόντα, με την υπόσχεση ότι αυτά θα καταλήξουν σε βιομηχανίες εκμετάλλευσης που είναι πιο «συμπονετικές».

Δεν είναι τυχαίο ότι τις εκστρατείες βελτίωσης των συνθηκών τις στηρίζουν και οι ίδιες οι βιομηχανίες εκμετάλλευσης. Αυτό γιατί είναι απίστευτα βολικό: Η κατανάλωση συνεχίζεται κανονικά, το κέρδος αυξάνεται και οι καταναλωτές κοιμούνται ήσυχοι, νομίζοντας ότι με τις αγορές τους δεν προκαλούν πόνο ή προκαλούν τον λιγότερο δυνατό. Δεν χρειάζεται να γίνετε βίγκαν. Απλώς ψωνίστε αβγά από ελεύθερες κότες και χοιρινό από γουρούνια που βόσκουν σε λιβάδια.

Αν μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μη ανθρώπινο άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε. Όμως η ανάλωση του χρόνου μας και της ενέργειάς μας θα πρέπει να αφορά σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Στο να γίνουν οι άνθρωποι βίγκαν. Στο να κατανοήσουν ότι οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας την βία και τους νόμους της ζούγκλας, να χτίσουμε τον κόσμο από την αρχή, πάνω στα θεμέλια του σεβασμού της ζωής και της διαφορετικότητας.

 

Είναι όλα τα είδη ζώων συναισθανόμενα;

Δεν το ξέρουμε. Παρότι η επιστήμη προχωρά γρήγορα και συνεχώς ανακαλύπτουμε νέα δεδομένα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν όλα τα ζώα είναι συναισθανόμενα.

Όμως, αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα αν πονούν τα έντομα, ή τα μύδια, ή οι μέδουσες, ή οποιοδήποτε άλλο ζώο, είναι σοφό από μέρους μας να τους πιστώσουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Έτσι κι αλλιώς, κανένα από αυτά δεν αποτελεί απαραίτητο μέρος της διατροφής μας και κανένα από αυτά δεν μας είναι αναγκαίο με κάποιον τρόπο. Γι’ αυτό, παράλληλα με το κριτήριο της συναισθηματικότητας, ως βίγκαν συνήθως υιοθετούμε μια απλούστερη ιδέα, την συμπόνια. Η συμπόνια πηγάζει από την δική μας ενσυναίσθηση, από την κοινώς αποδεχτή παραδοχή πως δεν θα θέλαμε να ήμαστε στη θέση του εκάστοτε θύματος. Ακόμη κι αν ένα ιδιαίτερο βιολογικό γνώρισμα κάποιου είδους του στερεί την ικανότητα να υποφέρει, παραμένει το γεγονός ότι το εκμεταλλευόμαστε αναίτια, του στερούμε την δυνατότητα να ζήσει και σίγουρα δεν θα θέλαμε το ίδιο για τον εαυτό μας.

 

Οι παγίδες

Ο βιγκανισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πολύ μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι μπόρεσαν να δουν και να διαβάσουν πολλά από τα αίσχη των βιομηχανιών εκμετάλλευσης εναντίον των μη ανθρώπινων ζώων. Επιπλέον, οι πιο αναγνωρισμένοι φορείς υγείας και διατροφής του κόσμου τοποθετήθηκαν επίσημα τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανωτερότητα της φυτικής διατροφής, γεγονός που βοήθησε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν φόβους και προβληματισμούς σχετικά με την «αναγκαιότητα» κατανάλωσης ζωικών τροφών. Από την άλλη, αμέτρητοι διάσημοι άνθρωποι από τους χώρους της τηλεόρασης, της μουσικής, της πολιτικής, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων επιλέγουν αυτό το είδος ζωής. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση του βιγκανισμού με σχεδόν πλημμυρικούς ρυθμούς, γεγονός που σαφώς είναι θετικό αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, είχε και ορισμένες παρενέργειες.

Η γρήγορη υιοθέτηση του βιγκανισμού από μεγάλες μάζες ανθρώπων δημιούργησε την εικόνα της «μόδας» και προκάλεσε πίεση στις βιομηχανίες τροφίμων για την κάλυψη των νέων διατροφικών τάσεων.

Αυτό δεν θέλουμε; Να γίνουν οι άνθρωποι βίγκαν, το συντομότερο δυνατό;

Όχι. Η αναγνώριση του βιγκανισμού ως «τάση» αποθαρρύνει την σκέψη και αποσπά την προσοχή από την πραγματική επιδίωξη, η οποία είναι η πλήρης, οριστική κατάργηση της χρήσης των μη ανθρώπινων ζώων. Μετατρέπεται σε μια μόδα που μπορεί να έχει ή να μην έχει διάρκεια, να έχει ή να μην έχει σημασία, να είναι ή να μην είναι σπουδαία. Εταιρείες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την έμφυτη δυσκολία στην αλλαγή συνηθειών ώστε να προωθήσουν ημίμετρα και «διευκολύνσεις», οι οποίες, θεωρητικά, αποτελούν βήματα προς την πλήρη υιοθέτηση του βιγκανισμού.

Από την άλλη, βιομηχανίες εκμετάλλευσης δίνουν αγώνα για την καλλιέργεια στην συνείδηση των ανθρώπων της ιδέας ότι οι συνθήκες εκτροφής και εκμετάλλευσης ρυθμίζονται, προστατεύονται από νόμους, είναι καλές και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες. Με αυτόν τον τρόπο αποπροσανατολίζουν την σκέψη και μας ζητούν να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε την χρήση ζώων, απαλύνοντας τυχόν τύψεις που μπορεί να έχουμε με υποσχέσεις περί «καλής μεταχείρισης». Αντί για άδεια κλουβιά, υπόσχονται μεγαλύτερα κλουβιά.

Θα ακούσεις επίσης, συχνά σε πολύ έντονο ύφος, για τις δήθεν επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια βίγκαν διατροφή στην υγεία σου. Παρά τις διαβεβαιώσεις από όλους τους επίσημους φορείς, δυστυχώς μια μερίδα επιστημόνων συνεχίζει να τρομοκρατεί όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν μια βίγκαν διατροφή, προειδοποιώντας τους για «ανεπάρκειες» θρεπτικών συστατικών και προτείνοντας ανεπιφύλακτα την κατανάλωση νεκρών ζώων ως μέρος μια σωστής διατροφής.

Θέσεις και νοοτροπίες όπως οι παραπάνω έχουν δημιουργήσει διάφορες επιμέρους «τάσεις», αν μπορούμε να τις περιγράψουμε έτσι, όπως τους υποστηρικτές της μείωσης των ζωικών τροφίμων (reductionists), τις «Δευτέρες χωρίς κρέας» (meatless Mondays), τις «ευέλικτες» διατροφές (flexitarians) ή τους «veggan» – με δύο g, προφέρεται ως «βέγκαν» – που απέχουν από όλες τις ζωικές τροφές εκτός από τα αβγά. Όλα αυτά είναι ημίμετρα και φαύλοι κύκλοι που απλώς συντηρούν την εκμετάλλευση, τη βία και την σκληρότητα των ανθρώπων απέναντι στα υπόλοιπα είδη αλλά κυρίως συντηρούν την ιδέα ότι τα μη ανθρώπινα είδη μας ανήκουν και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

 

Είναι εύκολο να γίνεις βίγκαν

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις βίγκαν μοιάζει πολύ με τον καλύτερο τρόπο για να κόψεις το κάπνισμα. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ιδανικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι: «Μαχαίρι». Σίγουρα τα τσιρότα νικοτίνης, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το ένα τσιγαράκι πριν τον ύπνο θα μπορούσαν να μειώσουν τις συνέπειες της στέρησης, όμως θα σε κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαρτημένο. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος είναι να το κόψεις αμέσως.

Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές:

Ξεκίνα σήμερα
Όχι αύριο, όχι την Δευτέρα. Αναγνώρισε τον πολύ σοβαρό αντίκτυπο που έχει στα άλλα ζώα του πλανήτη ο τρόπος που τρως, ντύνεσαι, πλένεσαι ή διασκεδάζεις. Ο τρόπος αυτός προϋποθέτει πως ζώα υποδουλώνονται, αναπαράγονται, υποφέρουν και σκοτώνονται με ασύλληπτους τρόπους και συνεπώς στερούνται το πιο βασικό τους δικαίωμα – το δικαίωμα να μην είναι αντικείμενα προς χρήση από εμάς.

Διάβασε
Η Συνύπαρξη αλλά και πολλές ακόμη ελληνικές ή διεθνείς ιστοσελίδες φιλοξενούν άρθρα που απαντούν σχεδόν σε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχεις. Είτε χρειάζεσαι συμβουλές για μαγείρεμα, είτε τρόπους για να ντύνεσαι και να ψωνίζεις ειρηνικά, ή ακόμα και πρόσβαση σε επιστημονική βιβλιογραφία, οι απαντήσεις βρίσκονται ήδη εκεί έξω.

Εκπαίδευσε κι άλλους
Ο καταργητικός βιγκανισμός είναι η έμπρακτη επιδίωξη της κατάργησης της χρήσης και εκμετάλλευσης των άλλων ζώων. Κανένα συναισθανόμενο ζώο δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία άλλου. Αυτή είναι, ουσιαστικά, και η επιδίωξη του κινήματος απελευθέρωσης των ζώων. Δεν έχει νόημα να είσαι μόνος ή μόνη σε αυτό. Είναι απολύτως λογικό να θέλεις να εκπαιδεύσεις κι άλλους ανθρώπους, και αυτό πρέπει να κάνεις.

Πες όχι στα ημίμετρα
Κανείς δεν θα σε σκοτώσει αν υποκύψεις στον πειρασμό και τελικά φας λίγο τυρί ή ένα χάμπουργκερ. Μπορείς να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή και ίσως να ανακαλύψεις τι ήταν αυτό που σε παρέσυρε, ώστε να βρεις μια λύση και να μην επαναληφθεί. Όμως μην δεχτείς να γίνεις θύμα του «δε βαριέσαι». Θυμήσου: Αποφάσισες να γίνεις βίγκαν από δική σου, προσωπική επιλογή. Η στάση που αποφάσισες να υιοθετήσεις είναι μια στάση ηθικής. Δεν έχει νόημα να κοροϊδεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Το να είσαι βίγκαν είναι μια ιδιότητα. Δεν μπορείς να είσαι βίγκαν κάθε Σάββατο. Δεν μπορείς να είσαι εναντίον της βίας, κάθε Τετάρτη.

Ζήτα βοήθεια
Είναι χρήσιμο να γνωρίσεις άλλους βίγκαν, αν δεν γνωρίζεις ήδη. Ειδικά αν είναι βίγκαν για πολλά χρόνια. Αν έχεις απορίες ή προβληματισμούς, η βοήθειά τους θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη.

Εμπιστεύσου τους ειδικούς
Για θέματα διατροφής, να εμπιστεύεσαι μόνο την αληθινή επιστήμη. Ακόμη και η σελίδα που διαβάζεις αυτή την στιγμή ή οποιαδήποτε άλλη σελίδα της Συνύπαρξης, δεν αποτελούν επίσημη ενημέρωση. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άσχετοι που το παίζουν ειδικοί, αλλά και ειδικοί που παραπληροφορούν εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης που έχουν. Επίλεξε να ενημερώνεσαι μόνο από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς, όπως πανεπιστήμια, οργανισμούς, ενώσεις διατροφολόγων και γιατρούς με ειδίκευση στην φυτική διατροφή. Σε αυτή τη σελίδα μπορείς να βρεις αρκετές παραπομπές.

Ψυχραιμία
Ορισμένοι άνθρωποι ίσως δυσανασχετήσουν με την επιλογή σου. Αυτοί συνήθως είναι άτομα της οικογένειας, φίλοι ή συνάδελφοι. Τα επιχειρήματά τους εναντίον του βιγκανισμού αποτελούν ένα προβλέψιμο μοτίβο, είναι πάντοτε τα ίδια και έχουν πάντοτε τις ίδιες απαντήσεις. Ενημερώσου κατάλληλα, όχι μόνο για να μπορείς να τους καθησυχάσεις αλλά και για να γίνεις ένα σπουδαίο παράδειγμα για αυτούς που θα τους εμπνεύσει να κάνουν το ίδιο.

Γράψε μας
Είμαστε πάντα στην διάθεση ανθρώπων που έχουν ήδη γίνει βίγκαν και χρειάζονται καθοδήγηση ή συμβουλές που δεν μπορούν να βρουν αλλού. Αν σου συμβαίνει το ίδιο, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με την Συνύπαρξη.

Σχόλια Facebook