ΥΓΕΙΑ
Η σύνδεση κρεοφαγίας και χρόνιων παθήσεων μπορεί να οφείλεται στα αμινοξέα
Οι φυτοφαγική διατροφή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όμως η επιστημονική έρευνα δείχνει πως αυτό το είδος διατροφής δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τα δισεκατομμύρια ζώα που κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά για την ανθρώπινη υγεία επίσης.
Οι διατροφές πλούσιες σε κρέας συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας – από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικά μέχρι διαβήτη τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνων. Επιπλέον, οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος έχει διαπιστωθεί πως ζουν λιγότερο.
Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε ξανά πως όσοι τρώνε διατροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πολλές χρόνιες νόσους. Οι συγγραφείς συνιστούν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης προκειμένου αυτός ο κίνδυνος να μειωθεί.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μελέτης είναι πως διερευνά τι επίδραση έχουν τα θειούχα αμινοξέα στην υγεία μας. Αυτά βρίσκονται σε πολλές τροφές, αλλά κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά, στο ψάρι, στο κόκκινο κρέας και στο κοτόπουλο. Όταν καταναλώνονται στις συνιστώμενες ποσότητες, τα θειούχα αμινοξέα παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στο σώμα μας. Βοηθούν στον μεταβολισμό, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, χτίζουν πρωτεΐνες, ρυθμίζουν τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές και συνεισφέρουν στην υγεία του συκωτιού μας.
Όμως, η κατανάλωση πολλών τροφών που είναι πλούσια σε θειούχα αμινοξέα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη και μη-αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες από δύο συγκεκριμένα είδη θειούχων αμινοξέων, κυστεΐνη και μεθειονίνη, τα οποία βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Παρότι το σώμα μας χρειάζεται αυτά τα δύο αμινοξέα, θεωρούνται ταυτόχρονα και τα πιο τοξικά για εμάς.
Πρωτεΐνες και υγεία της καρδιάς
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται πως οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν μόλις 15mg θειούχων αμινοξέων ανά κιλό βάρους την ημέρα. Όμως τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι ενήλικες τηρούν διατροφές οι οποίες ξεπερνούν αυτές τις συστάσεις.
Οι υπεύθυνοι της αμερικανικής μελέτης εξέτασαν ένα μεγάλο δείγμα 11.576 ενηλίκων για μια περίοδο έξι ετών. Για να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις των θειούχων αμινοξέων, οι ερευνητές απέκλεισαν από την μελέτη όσους κατανάλωναν μικρές ποσότητες και όσους είχαν μειώσει την κατανάλωση κρέατος και αυγών για λόγους υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφές των συμμετεχόντων, όπως επίσης και τα επίπεδα χοληστερίνης, ινσουλίνης και γλυκόζης αίματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι συμμετείχαν στην μελέτη επιστρατεύτηκαν μεταξύ του 1988 και του 1994. Οι διατροφικές συστάσεις και συνήθειες έχουν πιθανότατα αλλάξει από τότε. Όμως ο λόγος που οι ερευνητές επίλεξαν να εξετάσουν συγκεκριμένα εκείνη την περίοδο είναι επειδή οι διατροφικές έρευνες από τις οποίες άντλησαν τα στοιχεία σταμάτησαν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα θειούχαν αμινοξέα μετά το 1994.
Η μελέτη διαπίστωσε πως ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 2,5 φορές περισσότερα θειούχα αμινοξέα από το συνιστώμενο. Αφού ρύθμισαν όσες περισσότερες μεταβλητές μπορούσαν – όπως σωματικό βάρος, εθνικότητα και φύλο – οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι διατροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα αμινοξέα, και ειδικά σε κυστεΐνη και μεθειονίνη, συσχετίζονται σε αυξημένη χοληστερίνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλά επίπεδα γλυκόζης, εκ των οποίων όλα προκαλούν καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, διαβήτη και μη-αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η παραπάνω διαπίστωση ισχύει ανεξάρτητα από την συνολική πρωτεϊνική πρόσληψη του ατόμου. Αυτό υποδηλώνει πως οι κίνδυνοι για την υγεία ίσως δεν αφορούν αποκλειστικά την κατανάλωση πρωτεΐνης, αλλά την ποσότητα και την αναλογία των θειούχων αμινοξέων στην διατροφή του. Καθώς οι τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κατά κανόνα υψηλά επίπεδα αυτών των αμινοξέων, οι ερευνητές προτείνουν πως μια φυτική διατροφή ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την διατήρηση της πρόσληψης θειούχων αμινοξέων σε χαμηλά επίπεδα και πάντως κοντά στα συνιστώμενα.
Η μελέτη έδειξε επίσης πως τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη θειούχων αμινοξέων (15mg έως 24mg ανά κιλό βάρους την ημέρα) είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης, γλυκόζης και ινσουλίνης και συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νόσων.
Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα θειούχα αμινοξέα στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Υποστηρίζουν επίσης την άποψη πως για να έχουμε μακροχρόνια και καλή υγεία, η πρόσληψη θειούχων αμινοξέων πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο συνιστώμενο – και σίγουρα πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα πρόσληψης που παρατηρούνται στους περισσότερους ενήλικες.
Η μελέτη εξηγεί επίσης, εν μέρει, μερικά από τα οφέλη υγείας που έχουν παρατηρηθεί σε όσους τρέφονται με φυτικές διατροφές. Έτσι, η αντικατάσταση ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να είναι μια πολύ καλή κίνηση σε ό,τι αφορά στην υγεία.
Σχόλια Facebook