ΝΕΑ

Ο Χοακίν Φίνιξ κερδίζει το Όσκαρ και μιλά για τα ζώα

Από  | 

Στην ομιλία του κατά την αποδοχή του βραβείου Α’ Ανδρικού Ρόλου, ο βίγκαν ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ αναφέρθηκε στις διακρίσεις κάθε είδους, καταδικάζοντας ειδικότερα την βιομηχανία γάλακτος και τις άθλιες πρακτικές της.

Ο διάσημος ηθοποιός δεν είναι γνωστός μόνο για το ταλέντο του στην μεγάλη οθόνη, αλλά και για την πλούσια ακτιβιστική δράση του σε ότι αφορά τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων. Μόλις πρόσφατα έπεισε τους υπεύθυνους των βραβείων Χρυσές Σφαίρες να προσφέρουν αμιγώς βίγκαν μενού, ενώ αργότερα άλλες διοργανώσεις όπως τα Κινηματογραφικά Βραβεία Critics’ Choice, τα Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και τα βραβεία BAFTAs ακολούθησαν στην ίδια γραμμή. Το γεύμα των υποψηφίων για Όσκαρ ήταν επίσης βίγκαν.

Κατά την αποδοχή του βραβείου Α’ Ανδρικού Ρόλου για την εμφάνισή του στην ταινία “Joker” στα 92α Όσκαρ, ο Φίνιξ αναφέρθηκε στις διακρίσεις κάθε είδους.

 

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για ανισότητα μεταξύ φύλων, ή για ρατσισμό, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για τα δικαιώματα των ιθαγενών, τα δικαιώματα των ζώων, αναφερόμαστε πάντα στην καταπολέμηση της αδικίας – μιλάμε για την καταπολέμηση της πεποίθησης ότι ένα έθνος, μια φυλή, ένα φύλο ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται έναν άλλο, ατιμώρητα.

Έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. […] Νιώθουμε πως έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν αυτή γεννήσει, να κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές της αγωνίας της είναι αδιαμφισβήτητες. Και στη συνέχεια να παίρνουμε το γάλα που προορίζεται για το μοσχαράκι της και να το βάζουμε στον καφέ και στα δημητριακά μας.

Μερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την ιδέα της προσωπικής αλλαγής επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να θυσιάσουν κάτι, να δώσουν κάτι. Όμως οι άνθρωποι, στα καλύτερά μας, είμαστε τόσο εφευρετικοί και δημιουργικοί και έξυπνοι. Νομίζω πως όταν χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνια ως κατευθυντήριες αρχές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι επωφελή για όλα τα όντα του πλανήτη και για το περιβάλλον.

 

Το “Joker” είναι η πρώτη ταινία με διαβάθμιση μόνο για ενήλικες που εισπράττει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο box office. Ο Φοίνιξ έχει επαινεθεί για την ερμηνεία του ως ο ψυχικά διαταραγμένος Arthur Fleck, ο οποίος γίνεται Joker.

Σχόλια Facebook