ΝΕΑ

Αυτό το βίγκαν T-shirt βιοδιασπάται πλήρως σε 12 εβδομάδες

Από  | 

Μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Vollebak παρουσίασε ένα μπλουζάκι που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από πολτό ξύλου και άλγη, προϊόν που διασπάται πλήρως στο χώμα ή μπορεί να τοποθετηθεί στο οικιακό κομπόστ και να εξαφανιστεί πλήρως σε λιγότερους από τρεις μήνες.

Η Vollebak χρησιμοποιεί πολτό ξύλου από ευκάλυπτο, οξιά και ερυθρελάτη, τα οποία κονιορτοποιούνται και πολτοποιούνται, πριν μετατραπούν σε ίνες και στη συνέχεια σε νήματα που μπορούν να γίνουν ύφασμα.

Το πράσινο σχέδιο στο μπροστινό μέρος του T-shirt φτιάχνεται από άλγη, που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρες οι οποίοι μετατρέπουν το θαλάσσιο φυτό σε εκτυπώσιμη μελάνη.

Σύμφωνα με τον συνδημιουργό της Vollebak, Steve Tidball, «κάθε μπλουζάκι είναι μοναδικό εξαιτίας των φυσικών ιδιοτήτων της άλγης, που κάνουν το πράσινο σχέδιο να ξεθωριάζει και να αλλάζει αποχρώσεις με τον χρόνο».

Όταν το μπλουζάκι φτάσει στο τέλος της ζωής του, μπορεί να τοποθετηθεί σε κομπόστ ή να θαφτεί στο χώμα, όπου σύμφωνα με την εταιρεία αποσυντίθεται πλήρως σε λιγότερο από τρεις μήνες.

«Το μπλουζάκι αυτό, που κατασκευάζεται από φυτά και άλγη, χρειάζεται τους μύκητες, τα βακτήρια και την θερμότητα της γης ώστε να αρχίσει να αποσυντίθεται», εξηγεί ο Tidball. «Επομένως αν θέλετε να διασπαστεί πρέπει να το βάλετε στο χώμα ή στο κομπόστ σας – δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στην ντουλάπα σας».

Η ταχύτητα με την οποία διασπάται εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο τοποθετείται. Όσο πιο ζεστές οι συνθήκες και όσο πιο πολλά βακτήρια υπάρχουν εκεί, τόσο πιο γρήγορα θα διασπαστεί. «Αν και η βιομηχανική κομποστοποίηση είναι η πιο γρήγορη, λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτή. Έτσι, σε ένα οικιακό κομπόστ ή με θάψιμο στο χώμα θα πρέπει να περιμένετε πλήρη διάσπαση σε περίπου 12 εβδομάδες».

Αφού το μπλουζάκι διασπαστεί, μετατρέπεται σε τροφή για τα σκουλήκια – στην ίδια δηλαδή ύλη όπως και τα νεκρά φυτά, το γρασίδι και τα ξερά φύλλα.

Σχόλια Facebook