ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το τσένταρ και η μοτσαρέλα πιο καταστροφικά για το κλίμα από οποιοδήποτε άλλο τυρί

Από  | 

Παρότι το κρέας και ειδικότερα ορισμένα είδη όπως το βοδινό παραμένει στην κορυφή της λίστας τροφών που συνεισφέρουν στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, άρα και στην κλιματική αλλαγή, ορισμένα είδη τυριών προκαλούν επίσης μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times δημοσίευσαν έναν αλληλεπιδραστικό οδηγό ώστε να βοηθήσουν τους αναγνώστες τους να καταλάβουν ποια είναι η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον συγκεκριμένες διατροφικές τους επιλογές.

Ο οδηγός χωρίζεται σε κατηγορίες όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά είδη αλλά και φυτικές τροφές και εξηγεί με ποιον τρόπο καθεμία από αυτές επηρεάζει το περιβάλλον. Αν και πολύς κόσμος γνωρίζει ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της παραγωγής κρέατος, πολλοί αγνοούν τις επίσης αρνητικές επιπτώσεις των γαλακτοκομικών.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό, «Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η παραγωγή γάλακτος έχει γενικά μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα από το κοτόπουλο, τα αβγά ή το χοιρινό κρέας, ανά γραμμάριο πρωτεΐνης. Όμως συγκεκριμένα είδη τυριών όπως το τσένταρ και η μοτσαρέλα μπορούν να έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο από το κοτόπουλο ή το χοιρινό, επειδή απαιτείται 10 φορές περισσότερο γάλα για να παραχθεί ένα κιλό από αυτά, σε σχέση με το γιαούρτι ή την κρέμα τυριού».

Η σύγχρονη κτηνοτροφία ασκεί μοιραία μεγάλη πίεση στα οικοσυστήματα, έτσι κι αλλιώς. Προκειμένου να τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, χρειάζεται να καλλιεργούμε τεράστιες εκτάσεις γης και να ταΐζουμε τα ζώα με εκατομμύρια τόνους φυτικών τροφών, ώστε να πάρουμε τελικά μια πολύ μικρότερη ποσότητα ζωικής τροφής. «Το βοδινό, το αρνί και το τυρί τείνουν να συνεισφέρουν περισσότερο στην κλιματική καταστροφή», αναφέρει ο οδηγός. «Το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα αβγά είναι κάπου στη μέση. Τα φυτά όλων των ειδών έχουν γενικά το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα».

Η επιλογή μόνο φυτικών τροφών στην καθημερινή μας διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του ατομικού μας περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει αμέτρητα ζώα από μια ζωή πόνου και δυστυχίας και μας προσφέρει καλύτερη υγεία.

Σχόλια Facebook