ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικροπλαστικά στο 100% των ψαριών και στην Ελλάδα

Από  | 

Εδώ και λίγα χρόνια είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η οποία, τελικά, καταλήγει σχεδόν πάντα στις θάλασσες.

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δεν εξαφανίζονται ποτέ. Πρόκειται για μια συνηθισμένη παρανόηση, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι ένα κομμάτι πλαστικό, κάποτε, έστω και μετά από πολλά χρόνια, θα διαλυθεί και θα χαθεί. Στην πραγματικότητα τα πλαστικά απλώς κατακερματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια, σε σημείο που μπορεί να γίνονται ακόμη και αόρατα με γυμνό μάτι. Αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ονομάζονται μικροπλαστικά, ξεχύνονται μέσω των φυσικών φαινομένων σε ολόκληρη τη φύση και, τελικά, καταλήγουν στο έδαφος και στους ωκεανούς, όπου παραμένουν για ολόκληρους αιώνες πριν τελικά διασπαστούν πλήρως.

Αυτός είναι ο λόγος που εκτός από μεγάλα κομμάτια πλαστικών που βρίσκονται στα στομάχια νεκρών ζώων της θάλασσας, όπως σακούλες, καλαμάκια και συσκευασίες, πλέον οι ειδικοί ανακαλύπτουν μικροσωματίδια πλαστικούόλο και πιο συχνά στην σάρκα των ψαριών που, φυσικά, μέσω της κατανάλωσης, καταλήγουν και στο σώμα και των ανθρώπων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας. Η πρώτη φάση της έρευνας περιελάμβανε την εξέταση του ιζήματος, δηλαδή της άμμου που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, ενώ στη συνέχεια εξέτασαν και τους κατοίκους της, δηλαδή τα ψάρια.

Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης και μετά από χιλιάδες δειγματοληψίες ιζήματος σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών, οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών.

Στην δεύτερη φάση, οι επιστήμονες εξέτασαν 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και, όπως ήταν αναμενόμενο, εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο 100% των ψαριών.

Όπως τονίζει η ερευνήτρια του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, «τα μικροπλαστικά σωματίδια έχουν εισέλθει πλέον στην τροφική μας αλυσίδα με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου και την επιβίωση των θαλάσσιων οργανισμών».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών οφείλεται σε αυτή καθαυτή την αλιεία, καθώς πάνω από το 45% των πλαστικών στις θάλασσες αφορά σε εξοπλισμό ψαρέματος όπως πετονιές και δίχτυα.

Τα εξαιρετικά ανησυχητικά αυτά ευρήματα θα πρέπει να μας βάζουν σε σοβαρές σκέψεις για τον τρόπο ζωής μας. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουμε προκαλέσει, συλλογικά, ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα εξαιτίας της εξάρτησής μας από τα πλαστικά. Παρότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση πλαστικού δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρησιμοποιούμε είναι περιττή. Από πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτήρια μιας χρήσης, είδη πάρτι, σακούλες αγορών, συσκευασίες τροφίμων και καλαμάκια ή είδη προσωπικής υγιεινής – όλα τους θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν εφαρμόζοντας απλές πρακτικές οικολογικής συνείδησης.

Τα ευρήματα αυτά, όμως, αποτελούν και έναν επιπλέον λόγο για να ζούμε εφαρμόζοντας τον βίγκαν τρόπο ζωής. Τρώγοντας ψάρια προκαλούμε αναίτιο κακό και πόνο σε αυτά τα πλάσματα, τα οποία αρπάζονται από τους ωκεανούς με πραγματικά φρικαλέους τρόπους, συνεισφέρουμε στην βαριά εκμετάλλευση του πλανήτη, σε σημείο που πολλοί ειδικοί μιλούν πλέον για άδειες από ψάρια θάλασσες μέχρι το 2050, χρηματοδοτούμε βάρβαρες βιομηχανίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και επιπλέον κάνουμε κακό στην υγεία μας, αφού επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με χοληστερίνη, βαρέα μέταλλα και, όπως φαίνεται, πλαστικά μικροσωματίδια.

Σχόλια Facebook