ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πως να είσαι βίγκαν όταν η οικογένειά σου δεν είναι

Από  | 

Μερικές φορές ξυπνάς ξαφνικά μέσα σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Κάποιοι το λένε αφύπνιση. Για διάφορους λόγους, η αλήθεια που ποτέ δεν είδες ή σκέφτηκες εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σου.

Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να είναι συναρπαστική. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε επαφή με κάτι ουσιώδες, αυθεντικό, σημαντικό, κάτι που βγάζει νόημα. Δυστυχώς όμως ο κόσμος γύρω σου δεν μπορεί πάντα να σε ακολουθήσει, ούτε να κάνει την αλλαγή που έκανες εσύ. Πώς μπορείς να γίνεις βίγκαν, λοιπόν, όταν η οικογένειά σου δεν είναι;

Είναι πολύ γενναίο – και έντιμο – να πάρεις μια τόσο σπουδαία απόφαση, που συχνά προϋποθέτει συγκλονιστικές αλλαγές: Στον τρόπο που τρως, ψωνίζεις, διασκεδάζεις, ντύνεσαι. Τι γίνεται όμως αν η οικογένειά σου δεν υποστηρίζει την επιλογή σου; Πώς θα κολυμπήσεις αντίθετα στο ρεύμα, όταν οι άνθρωποι που αγαπάς πιστεύουν ότι κάνεις κάτι άσκοπο ή ακόμη και επικίνδυνο;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι βιομηχανίες έχουν καταφέρει να περάσουν μερικά πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στο μυαλό των καταναλωτών. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά μετουσιώθηκαν σε ένα είδος συλλογικής γνώσης – που συχνά μπορεί να διεισδύσει ακόμη και μέσα στους επιστημονικούς κύκλους με αποτέλεσμα να τα ακούμε και από επαγγελματίες της υγείας. Μερικά από αυτά είναι:

Η πρωτεΐνη βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά
Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα
Τα Ω3 λιπαρά βρίσκονται στα ψάρια

Δεν πρέπει να σου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι φίλοι και οικογένεια στέκονται αρνητικοί στην απόφασή σου να γίνεις βίγκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κάνουν επειδή ενδιαφέρονται για σένα και, εφόσον πιστεύουν κι αυτοί στους παραπάνω μύθους, ανησυχούν για την πορεία της υγείας σου. Αν και οι διαφωνίες για τις ηθικές βάσεις του βιγκανισμού είναι πολύ συχνές, με συζητήσεις περί κυνόδοντων, παμφαγίας και του κύκλου της ζωής, στην πραγματικότητα η ουσία της διαφωνίας τους βρίσκεται στο φαγητό.

Ξέρω πως νιώθεις. Ξέρω πως είναι να στέκεσαι μόνος σου απέναντι σε ένα τσούρμο ανθρώπους που όλοι τους ανησυχούν, διαφωνούν, πιστεύουν ότι τρελάθηκες ή ακόμα και σε προσβάλουν με μια ποικιλία ειρωνικών σχολίων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το χειριστείς. Ευτυχώς για σένα, χιλιάδες άλλοι πέρασαν τον “γολγοθά” σου πριν από εσένα κι έτσι δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις ξανά τον τροχό.

Εκπαιδεύσου – και εκπαίδευσέ τους

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις γιατί είσαι βίγκαν. Είδες ένα τρομακτικό βίντεο από σφαγείο και αναφώνισες “τέλος, δεν τα ξανατρώω!” – πολύ καλά. Όμως δεν αρκεί. Βρες μέσα σου τον αληθινό λόγο ή λόγους για τους οποίους έγινες βίγκαν και ενημερώσου όσο καλύτερα μπορείς για αυτό. Κάποιοι το κάνουν επειδή δεν θέλουν να βλάπτουν τα άλλα ζώα του κόσμου, άλλοι για το περιβάλλον. Μερικοί για λόγους υγείας.

Όσο καλύτερη γνώση έχεις για τους λόγους για τους οποίους έγινες βίγκαν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαχειριστείς σχόλια, απορίες, επιθέσεις και γελοία επιχειρήματα. Θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη ετοιμότητα.

Εκτός από τον εαυτό μου όμως, είναι σημαντικό να μπορέσεις να δείξεις και στην οικογένειά σου αυτά που είδες εσύ. Αν πείστηκες εσύ, μπορούν να πειστούν κι άλλοι. Αν άλλαξες εσύ, μπορούν να αλλάξουν κι άλλοι. Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να μιλήσεις στους ανθρώπους σου. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός – και μερικές φορές ίσως να είναι απλώς αδύνατο να συμφωνήσετε. Πάντως, ένα ντοκιμαντέρ είναι μια πολύ καλή αρχή. Προσπάθησε να βρεις τον κατάλληλο χρόνο για μια δείτε όλοι μαζί το Forks Over Knives ή το Cowspiracy. Και τα δύο κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, με ελληνικούς υπότιτλους.

Δείξε κατανόηση

Αν και μερικές φορές δεν είναι τόσο προφανές, υπάρχει πάντα λόγος για κάτι που κάνουν οι άνθρωποι. Η οικογένειά σου αντιδρά επειδή έχει λόγους να το κάνει.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ίσως ανησυχούν για την υγεία σου επειδή πιστεύουν όσα έμαθαν να πιστεύουν. Είναι λογικό να νομίζουν πως κάνεις κάτι λάθος, επειδή δεν συμπεριφέρεσαι όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Συχνά, η αντίδρασή τους μπορεί να οφείλεται και σε πιο περίπλοκες αιτίες. Βλέπεις, κάνοντας αυτή τη συγκλονιστική αλλαγή στη ζωή σου και αλλάζοντας προς το καλύτερο, δείχνεις στους άλλους πως αυτοί ΔΕΝ το κάνουν. Ότι στέκονται απαθείς μπροστά σε κάτι για το οποίο θα έπρεπε να νοιάζονται.

Χρειάζεται να δείξεις υπομονή και αισιοδοξία. Η αλλαγή ίσως είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους. Όσο κατεπείγουσα κι αν είναι η ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη χρήση και εκμετάλλευση των άλλων ζώων, δυστυχώς θα πρέπει να δώσεις στους ανθρώπους σου χρόνο, ώστε να φτάσουν εκεί που είσαι με τους δικούς τους ρυθμούς.

Προετοιμάσου

Είτε πρόκειται να καθίσεις στο τεράστιο γιορτινό τραπέζι με το μισό σου σόι, είτε η οικογένειά σου έχει καλεσμένους για φαγητό, η πρόκληση θα είναι πάντα ίδια. Αρχικά επειδή πρέπει να κάτσεις σε ένα τραπέζι με φαγητό που προήλθε από απίστευτη βία και πόνο, αλλά επίσης επειδή, πολύ απλά, θέλεις κι εσύ να φας και όχι να τη βγάλεις με σαλάτα.

Αν δεν έχεις πρόβλημα να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους, έχεις ήδη λύσει το μισό πρόβλημα. Το άλλο μισό, θέλει μόνο λίγη προετοιμασία.

Όπως και να το κάνουμε, οι άλλοι απλώς ξεχνούν τι τρως, τι δεν τρως και γιατί δεν το τρως. Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις. Αν ανήκεις στους πιο τυχερούς, θα έχουν ετοιμάσει και κάτι για σένα, αν όμως όχι τότε θα πρέπει να το κάνεις εσύ.

Μπορείς να κρατάς μαζί σου το γεύμα σου ή να το έχεις ετοιμάσει από πριν, αν τρώτε στο δικό σου σπίτι. Είναι απλό, απαλλάσσει τους άλλους από την “σκοτούρα” και το κυριότερο, τρως αυτό που θέλεις να φας. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξεις αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα, ώστε να μπορέσεις να προσφέρεις και στους υπόλοιπους. Είναι απλώς φαγητό, τίποτα το σπουδαίο, όμως ακόμη κι αυτό μπορεί να είναι η αφορμή για να διαπιστώσουν πόσο εύκολο και γευστικό είναι να ζει κάποιος ως βίγκαν.

Μην υπερβάλλεις

Η υπερβολική αυστηρότητα σχετικά με το τι τρως και τι όχι μπορεί να δημιουργήσει αμήχανες καταστάσεις και δυσάρεστες συζητήσεις γύρω σου. Μπορεί επίσης να σου προκαλέσει δυστυχία ή ακόμη και εμμονές.

Πρέπει να καταλάβεις ότι η αλλαγή χρειάζεται χρόνο. Για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο. Υπάρχουν συνήθειες που πρέπει να κοπούν, γευστικές προτιμήσεις που πρέπει να αλλάξουν, πράξεις που πρέπει να αναιρεθούν. Φυσικά, δεν προτείνουμε επ’ ουδενί να τρως ζωικά “που και που”, αλλά λίγο λάδι ή λίγη ζάχαρη δεν πρόκειται να σου κάνουν κακό.

Αν εφαρμόζεις για τον εαυτό σου μια υγιεινή βίγκαν διατροφή, έχεις ήδη κάνει ό,τι καλύτερο για σένα. Οι σποραδικές παρασπονδίες δεν θα βλάψουν την υγεία σου. Αντίθετα, η μόνιμη άρνηση και οι συνεχείς απαιτήσεις θα βλάψουν σίγουρα την σχέση σου με ανθρώπους που αγαπάς. Αργά ή γρήγορα κάποιος ή κάποια θα αφιερώσει χρόνο και κόπο για να ετοιμάσει ένα ωραίο γεύμα για σένα ή τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι το τραπέζι. Δεν πειράζει αν το φαγητό σου τηγανίστηκε αντί να ψηθεί στο φούρνο, αν έχει ζάχαρη ή φοινικέλαιο ή προήλθε από χωράφι συμβατικής και όχι βιολογικής καλλιέργειας.

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του “προσέχω την υγεία μου” και της εμμονής. Προσπάθησε να την διακρίνεις και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να μην την ξεπερνάς.

Σχόλια Facebook