ΗΘΙΚΗ

13 φρικτά ζωικά συστατικά σε καλλυντικά

Από  | 

Μας απασχολούν συχνά καλλυντικά και άλλα είδη υγιεινής και ομορφιάς που δοκιμάστηκαν σε ζώα. Και πολύ σωστά. Τι γίνεται όμως με προϊόντα που δοκιμάζονται ή δεν δοκιμάζονται σε ζώα, αλλά φτιάχνονται με ζώα;

Συχνά, ακόμα κι αν ένα προϊόν φέρει πιστοποίηση ότι δεν δοκιμάστηκε στα μάτια ενός καημένου πλάσματος, μπορεί να περιέχει συστατικά που δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι προέρχονται από ζώα.

Αυτό ισχύει κυρίως για αρώματα, όμως ζωικά συστατικά βρίσκονται επίσης σε μέικ απ, κρέμες σώματος, σαμπουάν και μαλακτικές κρέμες, κραγιόν, αντιηλιακά, ακόμη και μαλακτικά πλυντηρίου ρούχων. Αυτός είναι ο λόγος που μια πιστοποίηση περί μη-δοκιμών σε ζώα, όπως για παράδειγμα το Leaping Bunny, δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να επιδιώκουμε το προϊόν να φέρει επίσης πιστοποίηση Vegan, που σημαίνει ότι κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Ορίστε λοιπόν δεκατρία αηδιαστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως από τις βιομηχανίες και θα θέλατε να αποφύγετε (μάλλον):

Civet

Αν αγαπάτε τα αρώματα μόσχου (Musk) αλλά αγαπάτε τα ζώα ακόμη περισσότερο, μείνετε μακριά από τέτοιες μυρωδιές. To Civet είναι μια έντονη μυρωδιά έκκρισης που λαμβάνεται από τους πρωκτικούς αδένες της αφρικανικής μοσχογαλής. Αυτά τα πανέμορφα ζώα μπορεί να μένουν σε κλουβιά έως και 15 χρόνια έτσι ώστε οι αδένες τους να «αρμέγονται» συστηματικά με απόξεση της περιοχής, ενώ παραμένουν ζωντανά. Σε άλλες περιπτώσεις, θανατώνονται και οι αδένες αφαιρούνται για χρήση των εκκρίσεων.
Υπάρχουν και συνθετικά αρώματα μόσχου, που όμως δυστυχώς είναι αρκετά τοξικά ή αρκετά ακριβά. Το καλύτερο και το πιο σίγουρο, είναι να επιλέξετε ένα διαφορετικό άρωμα.

Καστόριο

Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης του αρώματος μόσχου, μόνο που αντί για μοσχογαλές, σκοτώνουν κάστορες. Οι πρωκτικές εκκρίσεις του κάστορα, εκτός από την βιομηχανία αρωμάτων, χρησιμοποιούνται επίσης και στην καπνοβιομηχανία. Σημειώστε ότι το καστόριο είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από το καστορέλαιο, το οποίο προέρχεται από λαχανικά.

Αμπάρο

Θυμάστε εκείνες τις περίφημες «Σώστε τις φάλαινες!» καμπάνιες; Οι περισσότερες σκοτώνονται για το λίπος τους. Υπάρχει όμως και ένα υποπροϊόν που ονομάζεται αμπάρο και βρίσκεται στο εντερικό σύστημα της φάλαινας-φυσητήρα. Παρότι το εμπόριο αυτής της ουσίας είναι παράνομο σε πολλές χώρες, αποτελεί στάνταρ συστατικό αρκετών αρωμάτων και νόμιμη ουσία στην Γαλλία – πατρίδα των πιο διάσημων οίκων αρωμάτων.

Μόσχος

Ο γνήσιος μόσχος αρπάζεται από το ομώνυμο αρσενικό ελάφι, που το σκοτώνουν σχεδόν αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο. Πολλά διάσημα αρώματα και αποσμητικά περιέχουν μόσχο (Musk) και γι’ αυτό δεν έχουν καμία θέση στα ντουλάπια των βίγκαν.

Γουανίνη

Έχετε μια ωραία γυαλιστερή μάσκα ματιών ή βερνίκι νυχιών; Μπορεί να οφείλεται σε μια ουσία με όψη πέρλας που αποσπάται από λέπια ψαριών, που λέγεται γουανίνη. Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες δέρματος και lifting.

Καρμίνη

Αυτή η φυσική κόκκινη χρωστική είναι φυσική επειδή προέρχεται από ένα σκαθάρι. Πρόκειται για συμπαθέστατα, άκακα έντομα χωρίς φτερά που ζουν σε κάκτους της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και τα οποία συλλέγουν κατά εκατομμύρια και πολτοποιούν, ώστε να απελευθερωθεί η κόκκινη ουσία που περιέχει το σώμα τους. Επειδή αυτό το χρώμα είναι φυσικής προέλευσης, θεωρείται ασφαλές για χρήση σχεδόν παντού, από κραγιόν και κρέμες προσώπου, μέχρι αλλαντικά, τσίχλες, χοτ ντογκ και λικέρ.

Λίπος

Ίσως το πιο δημοφιλές ζωικό συστατικό. Το λίπος είναι υποπροϊόν της ζωοφαγίας και προέρχεται από τα κουφάρια των ζώων, όταν έχει αφαιρεθεί οποιοδήποτε άλλο κομμάτι μπορεί να πωληθεί ως εδώδιμο. Τα κουφάρια βράζονται και το λίπος αφαιρείται για χρήση στη βιομηχανία καλλυντικών και ειδών καθαρισμού. Τα κουφάρια από τα οποία αφαιρείται το λίπος μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε αρρωστημένη πηγή μπορεί κανείς να φανταστεί: Εργαστήρια πειραμάτων σε ζώα, γουρούνια και αγελάδες που πεθαίνουν πριν φτάσουν στο σφαγείο, ληγμένο κρέας από τα σούπερ μάρκετ, ζώα καταφυγίων στα οποία έχει γίνει ευθανασία και, φυσικά, παραπροϊόντα και υποπροϊόντα σφαγείων.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί αυτό το λίπος να εμφανίζεται σε μια ετικέτα: Ελαϊκό, στεατικό, παλμιτολεϊκό, λινολεϊκό ή μυριστικό οξύ. Και πάλι, όμως, μόνο η πιστοποίηση Vegan αποτελεί σίγουρο τρόπο να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ζωικό λίπος μέσα στο προϊόν που αγοράζετε.

Σκουαλένιο

Σχεδόν όλα τα φυτά και τα ζώα παράγουν αυτό το φυσικό έλαιο στο σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων (αυτό που κάθε φορά που αναφέρομαι σε ζώα πρέπει να διευκρινίζω ότι πιάνει και τους ανθρώπους πρέπει να το κόψω κάποια στιγμή, το κάνω μόνο και μόνο επειδή κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως ανήκουν σε διαφορετικό βασίλειο). Ωστόσο, μια μορφή αυτού του ελαίου που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, προέρχεται από το συκώτι καρχαριών. Επειδή το σκουαλένιο καρχαρία απορροφάται εύκολα από το δέρμα, είναι αγαπημένο συστατικό των κατασκευαστών καλλυντικών, που το βάζουν σε κραγιόν, αντιηλιακά και ενυδατικές κρέμες. Υπάρχει και σκουαλένιο φυτικής προέλευσης, που όμως θα πρέπει να αναφέρει ρητά στα συστατικά.

Γλοιός σαλιγκαριού

Οι κολλώδεις εκκρίσεις αυτών των πανέμορφων πλασμάτων είναι γεμάτες με γλυκολικό οξύ, καθώς και ελαστίνη, μια πρωτεΐνη που αναγκάζει τους ιστούς να επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα μετά από τέντωμα. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες είναι κάτι σαν μαγικά συστατικά για ματαιόδοξες ξεδιάντροπες κουραδοκέφαλες που θέλουν να «γυρίσουν πίσω τον χρόνο» εξαφανίζοντας τις ρυτίδες τους. Προς τον σκοπό αυτό, πολλές εταιρείες κακοποιούν σαλιγκάρια και τα χρησιμοποιούν ως συστατικό σε κρέμες προσώπου. Ο γλοιός που χρειάζονται για τα προϊόντα τους δεν είναι η γνωστή «μύξα» που αφήνουν πίσω τους ούτως ή άλλως, αλλά οι εκκρίσεις τους όταν βρίσκονται σε αγωνία, στρες, φόβο ή πόνο. Γι’ αυτό και οι εταιρείες που τα εκτρέφουν γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να τα φέρνουν σε αυτή την κατάσταση — συνήθως τρυπώντας τα ή δίνοντάς τους αλατόνερο.

Λανολίνη

Πρόκειται για μια λιπαρή ουσία που εκκρίνουν τα πρόβατα από τους σμηγματογόνους αδένες τους για να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα τους. Εκτός από χρήση της ως πηγή βιταμίνης D σε τρόφιμα και συμπληρώματα, χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα όπως σαπούνια και κρέμες περιποίησης ως μαλακτικός παράγοντας.

Κολλαγόνο

Πριν ξεσπάσει η νόσος των τρελών αγελάδων, οι κρέμες κολλαγόνου συνήθως περιείχαν κολλαγόνο βοοειδών από κύτταρα αγελάδων. Σήμερα, είναι πιο σύνηθες το κολλαγόνο από ψάρια, που απορροφάται καλύτερα από τα κύτταρά μας, δεν μυρίζει έντονα, διαλύεται εύκολα στο νερό και έχει λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Το κολλαγόνο από ψάρια αποτελεί σήμερα το πιο δημοφιλές πεπτίδιο για χρήση σε κρέμες που υπόσχονται να αλλάξουν ματαιόδοξες μούρες και να τις κάνουν να δείχνουν νεότερες.

Κερατίνη

Δημοφιλές συστατικό σε σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες μαλλιών και άλλα προϊόντα για σούπερ τρίχες. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη, που προέρχεται από αλεσμένα κέρατα, οπλές, φτερά, νύχια και τρίχες. Εννοείται πως δεν είναι βίγκαν, λοιπόν.

Shellac

Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε βερνίκια νυχιών και προέρχεται από ένα είδος σκαθαριού. Παρότι μπορείς να βρεις σελάκ στους κορμούς δέντρων και απλά να το ξύσεις και να το πάρεις, οι εταιρείες δεν έχουν χρόνο για τέτοια πράγματα οπότε απλώς βράζουν ζωντανά τα σκαθάρια και παίρνουν το σελάκ που χρειάζονται. Σημειώστε επίσης ότι εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται στα «κερωμένα» μήλα και ορισμένα γλυκίσματα, όπως καραμέλες.

Φρίκαρες; Ξεκίνα από σήμερα να ψωνίζεις μόνο cruelty-free, vegan, leaping bunny προϊόντα.

 

Σχόλια Facebook