ΥΓΕΙΑ

Αφαίρεση φυτοφαρμάκων από φρούτα και λαχανικά

Από  | 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλένουμε φρούτα και λαχανικά; Είναι αρκετό το νερό ή μήπως χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ξύδι, αλάτι ή κάποιο εμπορικό προϊόν που υπόσχεται «αφαίρεση χημικών» από τις τροφές μας;

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων ή βακτηριδίων μπορεί να απειλήσει την υγεία μας, ειδικά αυτή των παιδιών. Ωστόσο, στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε απολύτως φυσικά τρόφιμα, αφού τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών, εντόμων και άλλων εχθρών της παραγωγής.

Παρότι τα τρόφιμα σήμερα είναι πιο ασφαλή από ποτέ και οι υπηρεσίες των κρατών εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες στη χρήση φυτοφαρμάκων, υπολείμματά τους συνεχίζουν να υπάρχουν πάνω στα τρόφιμα, όταν φτάνουν στο ράφι.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να τα πλένουμε;

Υπάρχουν τριών ειδών επιμολύνσεις στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Χώμα και κοινή σκόνη, μικρόβια και φυτοφάρμακα. Παρότι είναι προφανές ότι το χώμα αφαιρείται εύκολα με απλό πλύσιμο, πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο πλέον σωστός τρόπος για να αφαιρούν τα φυτοφάρμακα και τα μικρόβια από φρούτα και λαχανικά.

Τα φυτοφάρμακα είναι εξ αρχής σχεδιασμένα να είναι τοξικά προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων των Η.Π.Α. συνιστά να μην χρησιμοποιούνται σαπούνια ή εμπορικά σκευάσματα για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, επειδή η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι διασταυρωμένη. Ο προτεινόμενος τρόπος είναι το καλό, σχολαστικό πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό. Είτε αγοράσατε τα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, είτε τα καλλιεργήσατε μόνοι σας, πρέπει πάντα να τα πλένετε καλά πριν την κατανάλωση.

Πρέπει να πλένετε ακόμα και τρόφιμα που πρόκειται να ξεφλουδίσετε.

Όσον αφορά σκληρά τρόφιμα όπως αγγουράκια, πατάτες, μήλα και νεκταρίνια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα κατά το πλύσιμο για αποτελεσματικότερη αφαίρεση των χημικών. Αν αγοράζετε προ-πλυμμένα λαχανικά δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναπλύνετε, αν και ένα επιπλέον ξέπλυμα δεν βλάπτει.

Το ξύδι μέσα στο νερό που πλένετε τα φρούτα σας μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια, όμως ΔΕΝ αφαιρεί φυτοφάρμακα. Σε έλεγχους που έκανε ο FDA, περισσότερο από το 93% των συμβατικών (μη-βιολογικών) μήλων που πλύθηκαν και ξεφλουδίστηκαν, συνέχισαν να έχουν μικρές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.

Δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε το 100% των φυτοφαρμάκων, ωστόσο η καλύτερη μέθοδος για να ελαχιστοποιήσετε την συγκέντρωσή τους είναι το απλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό και η επιλογή, όσο και όποτε είναι δυνατόν, βιολογικών τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από Environmental Working Group

Σχόλια Facebook