ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ναι, το κουκούτσι του αβοκάντο τρώγεται – και είναι ένας θησαυρός

Από  | 

Δεν χρειάζεται πολύς πρόλογος για το αβοκάντο. Όσοι το αγαπούν και το τρώνε συστηματικά έχουν πολύ καλούς λόγους. Νόστιμο, θρεπτικό, κρεμώδες, γεμάτο από «καλά» λιπαρά, απαραίτητο για γουακαμόλε και αμέτρητες συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής.

Η διαδικασία που συνήθως που ακολουθούμε, ωστόσο, μοιάζει με αυτήν που θα ακολουθούσαμε για να φάμε ένα οποιοδήποτε φρούτο: Κόβουμε το αβοκάντο, αρπάζουμε το πολύτιμο λαχταριστό περιεχόμενό του και πετάμε το κουκούτσι στα σκουπίδια. Πόσο μεγάλο λάθος!

Αν και οι περισσότεροι από εμάς επιχειρήσαμε, κάποτε, να μετατρέψουμε ένα κουκούτσι σε δικό μας δεντράκι, αυτό ήταν μάλλον το περισσότερο που σκεφτήκαμε να κάνουμε με το κουκούτσι. Όμως αυτός ο σκληρός πυρήνας του αβοκάντο είναι απολύτως βρώσιμος. Και όχι μόνο αυτό: Είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά. Για την ακρίβεια, στο κουκούτσι βρίσκεται το 70% των αντιοξειδωτικών του αβοκάντο, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων πολυφαινολών.

Τα έλαια που περιέχει το κουκούτσι αυξάνουν το κολλαγόνο στο δέρμα μας, που σημαίνει λιγότερες ρυτίδες και αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ενώ τα αντιοξειδωτικά του έχει αποδειχθεί πως αποτρέπουν την ανάπτυξη όγκων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνει την εντερική λειτουργία και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Ίσως να σκέφτεστε ότι είναι δύσκολο να φάτε ένα κουκούτσι. Ναι, αν προσπαθήσετε να το μασουλήσετε, θα είναι μια παταγώδης αποτυχία. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το αλέσετε. Απλά κόψτε το κουκούτσι σε δύο ή τέσσερα κομμάτια και ρίξτε το σε ένα δυνατό μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη.

Το κουκούτσι του αβοκάντο περιέχει τανίνες και είναι αρκετά πικρό. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να συνδυάζετε την σκόνη του με δυνατές, έντονες γεύσεις που θα καλύψουν την πίκρα, όπως χυμοί φρούτων, σμούθι και διάφορες μους. Περίπου μισό κουκούτσι είναι αρκετό για να πάρετε μια «μερίδα», οπότε μπορείτε να φυλάξετε το υπόλοιπο. Το αλεσμένο κουκούτσι διατηρείται για 1-2 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.

Αν όμως θέλετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή αν απλώς έχετε πολλά κουκούτσια, τότε μπορείτε να τα αποξηράνετε. Αφήστε τα κουκούτσια λίγες μέρες σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή χρησιμοποιήστε έναν αποξηραντή. Στη συνέχεια αλέστε τα κουκούτσια και θα πάρετε μια σκόνη με πολύ λιγότερη υγρασία, που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες.

Σχόλια Facebook